Menü

A hideg hatása szervezetünkre

A fagypont alá csökkent hőmérsékletnek sok velejárója van. A pocsolyák befagynak, eső helyett hó hullik az égből, és a nagy zöld terek helyett nagy fehér terek jönnek velünk szembe, akárhol is legyünk. És ennek egy ideig a legtöbben örülnek. Csakhogy aztán ez a hideg magával hozza mindazt a kellemetlenséget is, ami ilyenkor szokott érni minket. Lássuk, mik ezek!

A kiszáradt bőr a nők első számú ellensége. Folyamatosan viszket, húzódik, és nincs az a mennyiségű testápoló vagy hidratáló krém, amely visszaadná a naptejjel kenegetett, strandon áztatott, szikrázó napfényben szárított puha, meleg, kellemes érintésű kéz érzését. Mit tehetünk ellene? Húzzunk kesztyűt, sapkát és sálat, a lehető legnagyobb részt takarjuk el magunkból. A hidratáló krémeket fürdés után használjuk! És, ami a legmegdöbbentőbb szokott lenni, próbáljuk meg visszaszorítani a forró vizes fürdőzések idejét. Ugyanis a forró víz rendkívül gyorsan szárítja a bőrt, hiába olyan jóleső érzés.

Állandó orrfolyás? Akár hiszed, akár nem, ez a szervezeted védekezési mechanizmusa miatt van. A szervezet ilyenkor igyekszik a nedvességtől megszabadulni (ezért van a sűrű vizelési inger is), ezért még a nyálkahártyát is kiszárítja. Ilyenkor nincs izzadás, az erek is összeszűkülnek, míg a melegben a test hűtése a fontos, ezért gazdagon kering a vér a testben, és a folyadék nem távozik izzadás által. A nyálkahártyát pedig ilyenkor irritálja a relatíve csípős, hideg, nedves levegő, ezért az állandó orrfolyás, és ezért párosul ehhez gyakran könnyezés is.

Megfázás, de hogyan? A legtöbben szembesülünk azzal a problémával, hogy egymás után érnek minket a megfázások, a papírzsebkendőt gyártó cégek pedig szinte tapsikolnak örömükben, amiért mi a téli időszakban a fizetésünk jelentős hányadát költjük a puha, illatos zsebkendőikre. Nos, ez ellen nem nagyon tudunk mit tenni. Egy kis orrfújás még nem a világ vége, és nem is igazán lehet elkerülni, de az ellen persze tudunk lenni, hogy hosszú időre lerántson a lábunkról a betegség. A vitamindús étrend segíti az immunrendszerünket a vírusos megbetegedések elleni védekezésben. Ez pedig sokkal csökkenti a felső légúti betegségek kialakulásának valószínűségét. Ha pedig rétegesen, de azért tudatosan öltözködsz, a megfázások számát is visszaszoríthatod. Fontos, hogy ez nem túlöltözést jelent, az ugyanis egyértelműen negatív hatással van a szervezetedre és felborítja a védekezést is.

Tehát, ha itt a tél, fogadd meg a neked adott tanácsokat, így elkerülheted a nagyobb kellemetlenségeket, és tudsz az évszak szépségeire koncentrálni.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?