Menü

A hideg hatása szervezetünkre

A fagypont alá csökkent hőmérsékletnek sok velejárója van. A pocsolyák befagynak, eső helyett hó hullik az égből, és a nagy zöld terek helyett nagy fehér terek jönnek velünk szembe, akárhol is legyünk. És ennek egy ideig a legtöbben örülnek. Csakhogy aztán ez a hideg magával hozza mindazt a kellemetlenséget is, ami ilyenkor szokott érni minket. Lássuk, mik ezek!

A kiszáradt bőr a nők első számú ellensége. Folyamatosan viszket, húzódik, és nincs az a mennyiségű testápoló vagy hidratáló krém, amely visszaadná a naptejjel kenegetett, strandon áztatott, szikrázó napfényben szárított puha, meleg, kellemes érintésű kéz érzését. Mit tehetünk ellene? Húzzunk kesztyűt, sapkát és sálat, a lehető legnagyobb részt takarjuk el magunkból. A hidratáló krémeket fürdés után használjuk! És, ami a legmegdöbbentőbb szokott lenni, próbáljuk meg visszaszorítani a forró vizes fürdőzések idejét. Ugyanis a forró víz rendkívül gyorsan szárítja a bőrt, hiába olyan jóleső érzés.

Állandó orrfolyás? Akár hiszed, akár nem, ez a szervezeted védekezési mechanizmusa miatt van. A szervezet ilyenkor igyekszik a nedvességtől megszabadulni (ezért van a sűrű vizelési inger is), ezért még a nyálkahártyát is kiszárítja. Ilyenkor nincs izzadás, az erek is összeszűkülnek, míg a melegben a test hűtése a fontos, ezért gazdagon kering a vér a testben, és a folyadék nem távozik izzadás által. A nyálkahártyát pedig ilyenkor irritálja a relatíve csípős, hideg, nedves levegő, ezért az állandó orrfolyás, és ezért párosul ehhez gyakran könnyezés is.

Megfázás, de hogyan? A legtöbben szembesülünk azzal a problémával, hogy egymás után érnek minket a megfázások, a papírzsebkendőt gyártó cégek pedig szinte tapsikolnak örömükben, amiért mi a téli időszakban a fizetésünk jelentős hányadát költjük a puha, illatos zsebkendőikre. Nos, ez ellen nem nagyon tudunk mit tenni. Egy kis orrfújás még nem a világ vége, és nem is igazán lehet elkerülni, de az ellen persze tudunk lenni, hogy hosszú időre lerántson a lábunkról a betegség. A vitamindús étrend segíti az immunrendszerünket a vírusos megbetegedések elleni védekezésben. Ez pedig sokkal csökkenti a felső légúti betegségek kialakulásának valószínűségét. Ha pedig rétegesen, de azért tudatosan öltözködsz, a megfázások számát is visszaszoríthatod. Fontos, hogy ez nem túlöltözést jelent, az ugyanis egyértelműen negatív hatással van a szervezetedre és felborítja a védekezést is.

Tehát, ha itt a tél, fogadd meg a neked adott tanácsokat, így elkerülheted a nagyobb kellemetlenségeket, és tudsz az évszak szépségeire koncentrálni.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?