Menü

A tejtermékek csodája

Tisztában vagyok vele, hogy számos ember szólal fel a tejtermékek fogyasztása ellen, sokan joggal, hiszen azoknak valamelyik összetevőjére érzékenyek, tehát zavaró mindennapi problémákkal kell megküzdeniük. Mindemellett azt is érzem, hogy ez az irány már divattá is vált, pedig nem szükséges a tejtermékek minden fajtáját feketelistára venni.

Őszintén bevallom, hogy magam sem vagyok egy hatalmas tejfogyasztó, és ha valaki néhány évvel ezelőtt megkérdez, azt válaszoltam volna, hogy a tejet különféle formáival együtt teljesen mellőzni tudnám az étrendemből. Sokáig nem ettem meg a natúr joghurtot vagy a kefirt, mert senki nem fogyasztott ilyesmit a családban. Talán egyszer megízleltem, de mint minden gyereknek, nekem is savanyúnak tűnt. Később pedig már nem is próbálkoztam, egészen pár évvel ez előttig.

Rá kellett jönnöm, hogy a kefir és a natúr joghurt (természetesen a sajtok széles tárháza mellett, amelyekből szerencsére egyre többfélét lehet kapni már Magyarországon is) a legjobban kombinálható és kihasználható termékek csoportjába tartozik. A kaukázusi kefir egyik legnagyobb előnye a hétköznapi ember szemszögéből nézve, hogy bármikor, bárhol fogyasztható, és teljesen jól lakik vele az ember. Akár egy étkezés is kiváltható vele. Továbbá nem is hizlal, nincs mellékhatása, praktikus csomagolásban mindenhol beszerezhető. Tejföl helyettesítésére is használhatjuk ugyanúgy, ahogy a natúr joghurtot is.

E termékek azért sem elhanyagolhatóak, mert élőflórásak, ami azt jelenti, hogy olyan élő baktériumok vannak bennük, amelyek segítenek az egészséges bélflóra megőrzésében, illetve helyreállításában. Talán viccesen hangzik, hogy baktériumokat eszünk, és az még pozitív hatással is van a szervezetünkre, de hát nap mint nap milliónyi parányi élőlénnyel találkozunk, illetve élnek velünk, rajtunk.

A kefir a fentebb említetteken kívül szerepet játszik az anyagcserében, számos vitamin található benne, hozzájárul a szép bőr kialakításához, segíthet a reflux karbantartásában, de bizonyos kutatások már azt is kimutatták, hogy a daganatos megbetegedések szövődményeinek megelőzésében is szerepe lehet (természetesen csak és kizárólag egészséges életmód folytatása mellett).

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.