Menü

A tejtermékek csodája

Tisztában vagyok vele, hogy számos ember szólal fel a tejtermékek fogyasztása ellen, sokan joggal, hiszen azoknak valamelyik összetevőjére érzékenyek, tehát zavaró mindennapi problémákkal kell megküzdeniük. Mindemellett azt is érzem, hogy ez az irány már divattá is vált, pedig nem szükséges a tejtermékek minden fajtáját feketelistára venni.

Őszintén bevallom, hogy magam sem vagyok egy hatalmas tejfogyasztó, és ha valaki néhány évvel ezelőtt megkérdez, azt válaszoltam volna, hogy a tejet különféle formáival együtt teljesen mellőzni tudnám az étrendemből. Sokáig nem ettem meg a natúr joghurtot vagy a kefirt, mert senki nem fogyasztott ilyesmit a családban. Talán egyszer megízleltem, de mint minden gyereknek, nekem is savanyúnak tűnt. Később pedig már nem is próbálkoztam, egészen pár évvel ez előttig.

Rá kellett jönnöm, hogy a kefir és a natúr joghurt (természetesen a sajtok széles tárháza mellett, amelyekből szerencsére egyre többfélét lehet kapni már Magyarországon is) a legjobban kombinálható és kihasználható termékek csoportjába tartozik. A kaukázusi kefir egyik legnagyobb előnye a hétköznapi ember szemszögéből nézve, hogy bármikor, bárhol fogyasztható, és teljesen jól lakik vele az ember. Akár egy étkezés is kiváltható vele. Továbbá nem is hizlal, nincs mellékhatása, praktikus csomagolásban mindenhol beszerezhető. Tejföl helyettesítésére is használhatjuk ugyanúgy, ahogy a natúr joghurtot is.

E termékek azért sem elhanyagolhatóak, mert élőflórásak, ami azt jelenti, hogy olyan élő baktériumok vannak bennük, amelyek segítenek az egészséges bélflóra megőrzésében, illetve helyreállításában. Talán viccesen hangzik, hogy baktériumokat eszünk, és az még pozitív hatással is van a szervezetünkre, de hát nap mint nap milliónyi parányi élőlénnyel találkozunk, illetve élnek velünk, rajtunk.

A kefir a fentebb említetteken kívül szerepet játszik az anyagcserében, számos vitamin található benne, hozzájárul a szép bőr kialakításához, segíthet a reflux karbantartásában, de bizonyos kutatások már azt is kimutatták, hogy a daganatos megbetegedések szövődményeinek megelőzésében is szerepe lehet (természetesen csak és kizárólag egészséges életmód folytatása mellett).

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.