A tejtermékek csodája
- Dátum: 2019.02.06., 06:05
- anyagcsere, baktérium, bélflóra, egészség, élőflóra, előny, kefir, natúr joghurt, tej, tejtermék
Tisztában vagyok vele, hogy számos ember szólal fel a tejtermékek fogyasztása ellen, sokan joggal, hiszen azoknak valamelyik összetevőjére érzékenyek, tehát zavaró mindennapi problémákkal kell megküzdeniük. Mindemellett azt is érzem, hogy ez az irány már divattá is vált, pedig nem szükséges a tejtermékek minden fajtáját feketelistára venni.
Őszintén bevallom, hogy magam sem vagyok egy hatalmas tejfogyasztó, és ha valaki néhány évvel ezelőtt megkérdez, azt válaszoltam volna, hogy a tejet különféle formáival együtt teljesen mellőzni tudnám az étrendemből. Sokáig nem ettem meg a natúr joghurtot vagy a kefirt, mert senki nem fogyasztott ilyesmit a családban. Talán egyszer megízleltem, de mint minden gyereknek, nekem is savanyúnak tűnt. Később pedig már nem is próbálkoztam, egészen pár évvel ez előttig.
Rá kellett jönnöm, hogy a kefir és a natúr joghurt (természetesen a sajtok széles tárháza mellett, amelyekből szerencsére egyre többfélét lehet kapni már Magyarországon is) a legjobban kombinálható és kihasználható termékek csoportjába tartozik. A kaukázusi kefir egyik legnagyobb előnye a hétköznapi ember szemszögéből nézve, hogy bármikor, bárhol fogyasztható, és teljesen jól lakik vele az ember. Akár egy étkezés is kiváltható vele. Továbbá nem is hizlal, nincs mellékhatása, praktikus csomagolásban mindenhol beszerezhető. Tejföl helyettesítésére is használhatjuk ugyanúgy, ahogy a natúr joghurtot is.
E termékek azért sem elhanyagolhatóak, mert élőflórásak, ami azt jelenti, hogy olyan élő baktériumok vannak bennük, amelyek segítenek az egészséges bélflóra megőrzésében, illetve helyreállításában. Talán viccesen hangzik, hogy baktériumokat eszünk, és az még pozitív hatással is van a szervezetünkre, de hát nap mint nap milliónyi parányi élőlénnyel találkozunk, illetve élnek velünk, rajtunk.
A kefir a fentebb említetteken kívül szerepet játszik az anyagcserében, számos vitamin található benne, hozzájárul a szép bőr kialakításához, segíthet a reflux karbantartásában, de bizonyos kutatások már azt is kimutatták, hogy a daganatos megbetegedések szövődményeinek megelőzésében is szerepe lehet (természetesen csak és kizárólag egészséges életmód folytatása mellett).
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.