Menü

Egy anyuka táskája

„Milyen kis retikülöd van Dia, hogy tudsz ebben elférni?” Kérdezte ma kolleganőm a lépcsőfordulóban. S valóban, tényleg kicsi. Sőt, a létező legkisebb méret! Nem véletlenül. Mióta leszoktattam magamat és a fiaimat a túlélő felszerelést rejtő zsákjaimról, XXL méretű „kézitáskáimról”. Pedig, ha azok mesélni tudnának…

Számos magazin foglalkozik azzal, mit rejtenek a női táskák. Azzal viszont kevesebben, hogy miként változik a szütyő tartalma, ha már egy vagy több gyerekkel, férjjel osztozunk rajta. Sok anyuka egyszerűen csak túlélő felszerelésként emlegeti a kézitáskáját, s valóban, nem járunk messze az igazságtól, egy ilyen kis táska igazi túlélőcsomag.

Egy bot, két kisautó, kavicsok, zsepi, nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, víz, váltó zokni (még váltó alsónaci is néha) telefon, pénztárca, fél zacskók keksz, ragtapasz (az sose árt), kiskanál, taknyos zsepi, még egy taknyos zsepi, három darab gesztenye, kulcs meg egy rúzs, egy rúzs alakú korrektor (csak egyszer össze ne keverjem) és pendrive. Kábé ez volt az alap az anyukatáskámban, s nem nehéz kitalálni, hogy mindebből hányra volt nekem szükségem. Nyáron napszemüveg, naptej is az alapfelszereléshez tartozik. A férjem persze még odadobta az ő pénztárcáját, irattartóját, kétkilós kulcscsomóját, slusszkulcsát (mert neki alig van cucca) és már indulhatunk is! Persze… nyolcmillió zseb is kevés lenne! Vajon csak én cipelek ennyi felesleges holmit nap, mint nap?

Ha most ideborítanám a táskám tartalmát, talán még döglött bogár is lenne benne, de minimum egy három hete rajzolt kis papír fecni, amit a kisfiam azzal bízott rám, hogy nem dobhatom ki soha. Ugyanígy néhány blokk a bevásárlásból. Vajon, ha most eldobnám, hány perc múlva jelenne meg, hogy vegyem elő, mert kéri?

Egy igazi anyukatáskából bármikor könnyen előkapható egy homokozó lapát vagy épp a gyerek egészségügyi kiskönyve, tajkártyája, ehhez azonban tényleg hátizsákméretű táska kell.

Az megvan, hogy lehajolsz, hogy bekösd a gyerek cipőjét, és a táska azonnal a nyakadba zuhan a tartalmával együtt? Na, itt adtam fel, s ekkor döntöttem úgy, hogy visszahozom a régi szép időket, amikor elegáns kis retikülöm volt, divatos, színes, amibe még elég volt a pénztárcámat, egy pár zsepit és a lakáskulcsomat eltenni indulás előtt… Azóta önző módon nem tudok botokat cipelni, sem játékfegyvert, legó darabokat és plüsstigrist sem. „Annyira sajnálom gyerekek!”

No és Ti kedves Anyukák, miket hurcoltok magatokkal nap, mint nap? Mi az a sok minden „fontos dolog”, ami miatt húzza a táska a vállatokat, pedig nem is tudjátok, hogy cipelitek? Pakolj csak ki!

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.