Menü

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Azt mondják, kétféle gyerek létezik: a tiszta és a boldog. Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?

Talán akkor az a mondás is igaz, hogy az első gyereknél még kifőzzük a cumit, a másodiknál már csak lefújjuk a port, a harmadik gyerek cumijáért pedig már csak a kutyát küldjük. Nos, a közhelyek és a mondások nem véletlenül fogalmazódtak meg, van bennük igazság.

Azok a gyerekek, akiket engednek a sárban dagonyázni, vagy homokozóban henteregni, pocsolyába nyúlkálni, esetleg a földről enni, felnőtt korukban ellenállóbb lesz a szervezetük a betegségekkel szemben, ellenben akit „ultrasteril” környezetben nevelnek, az felnőttkorában több gyulladáson és betegségen esik át, mint edzettebb társai.

Magam is kétgyermekes anyuka vagyok, s az esetek jó nagy többségében simán engedem a fiaimnak a földre esett ételt felvenni és megenni. Nem szólok érte és nem aggódom emiatt. Azt gondolom, egy kis kórokozó még nem okoz betegséget, ellenkezőleg: inkább fontos szerepet játszik némi piszok az immunrendszerük fejlődésében. Első gyerekes anyukaként nyilván én sem így gondoltam, ezt bevallhatom, de ma már szükségtelennek tartom, sőt károsnak a túlzott félelmet a portól, piszoktól, sártól.

Ha a gyermek túl sok időt tölt bent a házban, lakásban, mindezt nem kapja meg, szükség van a kinti felfedezőutakra, az állatok simogatására, az eső utáni pocsolyákra, a vízzel fellocsolt homokozókra, amiben remekül lehet sarazni, vagy arra, hogy időnként visszategye a szájába a földre ejtett falatot. Vagy megfogdossa az összes cserebogarat és bodobácsot, mint a kisebbik fiam. Nem azt mondom, hogy azonnal tegye tönkre a legújabb farmerjét és gázoljon sárba a vadiúj bakancsával, de megfelelő „játszós” ruhában nyugodtan teret adhatunk gyermekeinknek az önfeledt játékra és felfedezésekre. Persze hirtelen fennakad a szemünk, mikor meglátjuk a nyakig maszatos gyerkőcünket, aki egy órával azelőtt még felismerhető színű ruhában játszott, de gondoljunk arra, mindez az ő fejlődését szolgálja, hagyjuk bátran kibontakozni. A ruhát meg majd kimossuk.

Az alkotás bizony kosszal jár, a festés és a gyurmázás, homokvárépítés pedig jó móka, ettől fejlődik a gyermekünk kreativitása, kézügyessége, megfigyelőképessége. A focizást, a fára mászást, a közös fagyizást pedig nem lehet tisztán megúszni, de nem is kell. Talán az állatok simogatása az a határ, ami után én nem engedem például enni őket, de felelős állattartók, tisztán nevelt és mosdatott „házikutyusok” tulajdonosai és azok gyermekei valószínűleg másként vélekednének erről.

Azt hiszem, a mértékletes mennyiségű általános kosszal tényleg nincs túl nagy probléma: a gyermekünk immunrendszerének edzése, erősítése érdekében ennyi tényleg belefér. Abból nem lesz baj, ha engedjük, hogy sarazzon, pocsolyázzon, homokozzon, s a nap végére nyakig szutykos lesz, hiszen így ismerkedik meg a világgal, ettől lesz erősebb az immunrendszere. Mert a ruhákat ki lehet mosni, az élmények azonban megmaradnak. Talán nem is olyan nagy kár ezekért az élményekért az a pár piszkos ruha.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!