Menü

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Azt mondják, kétféle gyerek létezik: a tiszta és a boldog. Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?

Talán akkor az a mondás is igaz, hogy az első gyereknél még kifőzzük a cumit, a másodiknál már csak lefújjuk a port, a harmadik gyerek cumijáért pedig már csak a kutyát küldjük. Nos, a közhelyek és a mondások nem véletlenül fogalmazódtak meg, van bennük igazság.

Azok a gyerekek, akiket engednek a sárban dagonyázni, vagy homokozóban henteregni, pocsolyába nyúlkálni, esetleg a földről enni, felnőtt korukban ellenállóbb lesz a szervezetük a betegségekkel szemben, ellenben akit „ultrasteril” környezetben nevelnek, az felnőttkorában több gyulladáson és betegségen esik át, mint edzettebb társai.

Magam is kétgyermekes anyuka vagyok, s az esetek jó nagy többségében simán engedem a fiaimnak a földre esett ételt felvenni és megenni. Nem szólok érte és nem aggódom emiatt. Azt gondolom, egy kis kórokozó még nem okoz betegséget, ellenkezőleg: inkább fontos szerepet játszik némi piszok az immunrendszerük fejlődésében. Első gyerekes anyukaként nyilván én sem így gondoltam, ezt bevallhatom, de ma már szükségtelennek tartom, sőt károsnak a túlzott félelmet a portól, piszoktól, sártól.

Ha a gyermek túl sok időt tölt bent a házban, lakásban, mindezt nem kapja meg, szükség van a kinti felfedezőutakra, az állatok simogatására, az eső utáni pocsolyákra, a vízzel fellocsolt homokozókra, amiben remekül lehet sarazni, vagy arra, hogy időnként visszategye a szájába a földre ejtett falatot. Vagy megfogdossa az összes cserebogarat és bodobácsot, mint a kisebbik fiam. Nem azt mondom, hogy azonnal tegye tönkre a legújabb farmerjét és gázoljon sárba a vadiúj bakancsával, de megfelelő „játszós” ruhában nyugodtan teret adhatunk gyermekeinknek az önfeledt játékra és felfedezésekre. Persze hirtelen fennakad a szemünk, mikor meglátjuk a nyakig maszatos gyerkőcünket, aki egy órával azelőtt még felismerhető színű ruhában játszott, de gondoljunk arra, mindez az ő fejlődését szolgálja, hagyjuk bátran kibontakozni. A ruhát meg majd kimossuk.

Az alkotás bizony kosszal jár, a festés és a gyurmázás, homokvárépítés pedig jó móka, ettől fejlődik a gyermekünk kreativitása, kézügyessége, megfigyelőképessége. A focizást, a fára mászást, a közös fagyizást pedig nem lehet tisztán megúszni, de nem is kell. Talán az állatok simogatása az a határ, ami után én nem engedem például enni őket, de felelős állattartók, tisztán nevelt és mosdatott „házikutyusok” tulajdonosai és azok gyermekei valószínűleg másként vélekednének erről.

Azt hiszem, a mértékletes mennyiségű általános kosszal tényleg nincs túl nagy probléma: a gyermekünk immunrendszerének edzése, erősítése érdekében ennyi tényleg belefér. Abból nem lesz baj, ha engedjük, hogy sarazzon, pocsolyázzon, homokozzon, s a nap végére nyakig szutykos lesz, hiszen így ismerkedik meg a világgal, ettől lesz erősebb az immunrendszere. Mert a ruhákat ki lehet mosni, az élmények azonban megmaradnak. Talán nem is olyan nagy kár ezekért az élményekért az a pár piszkos ruha.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.