Tudnivalók a 16: 8-as időszakos böjtölésről
- Dátum: 2019.06.10., 13:22
- Udvari Fanni
Érdemes átgondolni, hogy az ember az evolúció során sokat koplalt, így ez a módszer nem teljesen szokatlan szervezetünknek. Vadászó őseink ritkán jutottak élelemhez, akkor viszont megették mindazt, amit sikerült elejteniük. Hűtőszekrény sem állt rendelkezésünkre egészen a 19. századig és 0-24-es éttermek sem voltak a régi időkben. Tehát szervezetünk alkalmazkodott a koplaláshoz, sőt sokkal természetesebb, mint a manapság elterjed napi 4-6 étkezés, amit az élelmiszeripar és a fitneszipar erőltet ránk. Itt el is érkeztünk második tévhitünkhöz, azaz: 2-3 óránként enned kell, hogy az anyagcseréd gyors maradjon. Ez nem igaz! Mindennek az alapja, hogy a napi energiaszükségleted ki legyen számolva (mennyi kalóriát kell bevinned egy nap) és a makrók a helyén legyenek (fehérje, szénhidrát, zsír). Ebben bármelyik személyi edző segítségedre lehet. A kiszámolt kalóriamennyiségedet pedig teljesen mindegy, hogy 2 vagy 6 étkezésből viszed be. Az összetétel a fontos!
Legfőbb pozitívumai:
A növekedési hormon szintje ugrásszerűen megemelkedik à zsírcsökkenés, izomtömeg növekedés
Inzulin: az inzulinérzékenység javul, inzulinszint csökken à zsírégetés, csökken az esély az inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre
A böjt hatására sejtregenerálódási folyamatok indulnak el, mely során szervezetünk eltávolítja a hibás és elöregedett sejteket. à lassítja az öregedést, rákmegelőző
Génexpresszió: betegségekkel szembeni jobb ellenálló képesség, hosszabb élettartam
Fogyás szempontjából hatásosabbnak bizonyul, mint más diéták. Könnyebben tartható, jóval kisebb éhségérzet
Kisebb a valószínűsége a túlevésnek, hiszen van egy 8 órás étkezési ablakod, amin belül el kell fogyasztanod a táplálékodat. Míg egy manapság alkalmazott 12-14 órás étkezési ablaknál bőven ”van időd” nassolni is.
Kevesebb izmot veszítesz, mint egy hagyományos diétával.
Időtakarékos: Kevesebb étkezést kell megtervezni. Kevesebb dobozolás, mosogatás. à nagyon népszerű elfoglalt emberek körében
Kevésbé jelentkezik éhségérzet, mint a hagyományos diétáknál. Egyrészt az étkezési ablakban ehetsz normális adagokat, másrészt a böjtölési időszakban fogyassz jó sok vizet, teát, sőt még a kávé is belefér (természetesen cukor nélkül!). Aki pedig attól retteg, hogy az izmai elfogynak, annak BCAA-t ajánlok, ezt lehet a koplalási időszakban is fogyasztani, hiszen non-kalorigén.
Nem kell állandóan az órát lesned, nem kell annyit dobozolnod. Rengeteg szabadságot ad, csak arra kell figyelned, hogy az első és az utolsó étkezésed között 8 óra teljen el.
Egyes kutatók azt mondják, hogy ez a fajta diéta lelassítja az öregedést és távol tartja a betegséget. 12 hétig figyelemmel kísérték a tanulmány résztvevőit és a diétában elért eredményeket összehasonlították egy másik súlycsökkentési kísérlet, a „váltakozó napi böjtölés” néven alkalmazott időszakos böjtölés eredményeivel. A váltakozó napi böjtölés során egy napig bármennyit és bárhogyan lehet enni, a következő napon böjtölni kell.
Átlagosan, a kontroll kísérlethez képest a 16: 8-as diétát alkalmazók 350-nél kevesebb kalóriát fogyasztottak, leadták súlyuk 3 százalékát, és alacsonyabb lett a vérnyomásuk. Az időszakos böjtölés tehát rendkívül jó hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. Azonban ez sem csodaszer. Az emberi különbözőségekből adódóan ez a módszer sem fog mindenkinek beválni, viszont sok embernek megkönnyítheti a súlyfelesleg leadását.
Szerző: Udvari Fanni
A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.
Milyen ételhez milyen bor illik?
Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?