Tudnivalók a vegán életmódról
- Dátum: 2019.06.13., 06:50
- Udvari Fanni
- állat, egészség, életmód, étkezés, fehérje, fogyás, hús, recept, szénhidrát, szokás, társadalom, vegán, veganizmus, zsír
A veganizmus az, amikor semmilyen formáját nem támogatod az állathasználatnak, amelynek az eszményi végkifejlete az állatok állatok tárgyként kezelésének megszűnése. A veganizmus semmi egyébről, csak az állatokról szól. Ezt még pontosabban és érthetőbben leszűkítve az állatok élethez és szabadsághoz való jogairól. Egészen lecsupaszítva pedig a veganizmus nem más, mint egy állatfelszabadítási törekvés. Tehát alapvetően nincs étrendi, egészségügyi, sem környezetvédelmi veganizmus, mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ugyanakkor megtévesztően szoros összefüggésben érezheted az utóbbiakkal, hisz például a növényi étrend (nem étrendi veganizmus) hozadéka lehet az egészség megőrzése, valamint a fenntarthatóság. Erre mutatok egy jó receptet:
Sárga krémleves
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök
2 sárgarépa
2 krumpli
2 kisebb gyömbérgumó
8 pohár víz
egy üveg kókusztej
csipetnyi koriander
szerecsendió
só
fehérbors
Elkészítés
Vágjuk fel a tököt, szedjük ki belőle a magokat. Fordítsuk húsával lefelé, és tegyük be egy tepsibe a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, majd egy fél deci vizet öntsünk hozzá. A krumplikat tegyük egy másik tepsibe és szintén mehet be a sütőbe a sütőtök alá. Körülbelül 50 perc alatt süssük teljesen puhára mind a kettőt. A 8 pohár vizet tedd oda a fazékba főni, és a meghámozott, feldarabolt sárgarépát és gyömbért tegyük bele. Körülbelül fél órát főzzük. A krumplit és a sütőtököt kanalazzuk hozzá a megfőtt répához, gyömbérhez és a kókusztej hozzáadása után turmixoljuk ezt az egészet össze.
Tippek, ahhoz, hogy egészségesen csináld
A vegán életmód gyakran megoldást nyújthat különböző emésztési betegségekre, étel intoleranciára és allergiára, bőrbetegségre, és bizonyos nőgyógyászati gondokra. Nem egy vegán életmódra áttérő nő nyilatkozott rohamos javulásról a menstruációs ciklusait illetően, mind a görcsök megszűnésének tekintetében, mind más tényezők javulásában. Emellett kiváló megoldást kínál a laktóz- vagy gluténérzékenyek számára, és a cukorbetegséggel küzdőknek is! Természetesen ezek a pozitívumok úgy is elérhetőek, ha nem teljesen váltunk vegán életmódra, hanem csak beépítjük azt a „normál” étrendünkbe, mindazonáltal, akit vonz ez az életstílus, az ne habozzon, veszíteni biztosan nem fog semmit, de nyerni annál többet! Sokan arra kíváncsiak, hogy milyen növényi forrásból tudjuk fedezni a szervezet fehérje- és vasszükségletét.
Fehérjeforrás: hüvelyesek (bab, borsó, lencse, tofu), magvak (dió, mogyoró, napraforgó), gabonák (tönkölybúza, zab), tejtermékek.
Vast tartalmaz: mák, cékla, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, búzacsíra, zabpehely.
Alapanyag szempontjából használjunk minél többféle élelmiszert. A lusta vagy éppen túlzottan lefoglalt ember gyakran kifelejti az olyan értékes, egészséges és olcsó élelmiszereket, mint az alma, vagy más gyümölcsök. Törekedjünk rá, hogy minen nap vigyünk be valamit az alábbi kategóriákból: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, magvak, csírák lakto vegetariánusok fogyasszanak tejterméket. A vegánok pedig növényi tejeket és növényi tejtermékeket. Ételként elkészítve pedig a következő ételfélék kerülhetek az asztalunkra napi rendszerességgel: kenyérfélék, levesek, főzelékek, sült és rántott zöldségek, rakott ételek, tésztafélék, rizs- és gabonafélék, saláták. A természet újra éledezik, megjelennek azok az első zöldek, melyeket a legtöbb ember csak haszontalan gazként tart számon, pedig aki kicsit jobban megismeri őket, számtalan hasznos tulajdonságát fedezheti fel nekik. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű. Egyik kedvező hatásuk, hogy nagymértékben elősegítik a szervezet méregtelenítését, tisztulását, támogatják a máj munkáját, melyre a tél után nagy szükségünk van.
Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.