Tudnivalók a vegán életmódról
- Dátum: 2019.06.13., 06:50
- Udvari Fanni
- állat, egészség, életmód, étkezés, fehérje, fogyás, hús, recept, szénhidrát, szokás, társadalom, vegán, veganizmus, zsír
A veganizmus az, amikor semmilyen formáját nem támogatod az állathasználatnak, amelynek az eszményi végkifejlete az állatok állatok tárgyként kezelésének megszűnése. A veganizmus semmi egyébről, csak az állatokról szól. Ezt még pontosabban és érthetőbben leszűkítve az állatok élethez és szabadsághoz való jogairól. Egészen lecsupaszítva pedig a veganizmus nem más, mint egy állatfelszabadítási törekvés. Tehát alapvetően nincs étrendi, egészségügyi, sem környezetvédelmi veganizmus, mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ugyanakkor megtévesztően szoros összefüggésben érezheted az utóbbiakkal, hisz például a növényi étrend (nem étrendi veganizmus) hozadéka lehet az egészség megőrzése, valamint a fenntarthatóság. Erre mutatok egy jó receptet:
Sárga krémleves
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök
2 sárgarépa
2 krumpli
2 kisebb gyömbérgumó
8 pohár víz
egy üveg kókusztej
csipetnyi koriander
szerecsendió
só
fehérbors
Elkészítés
Vágjuk fel a tököt, szedjük ki belőle a magokat. Fordítsuk húsával lefelé, és tegyük be egy tepsibe a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, majd egy fél deci vizet öntsünk hozzá. A krumplikat tegyük egy másik tepsibe és szintén mehet be a sütőbe a sütőtök alá. Körülbelül 50 perc alatt süssük teljesen puhára mind a kettőt. A 8 pohár vizet tedd oda a fazékba főni, és a meghámozott, feldarabolt sárgarépát és gyömbért tegyük bele. Körülbelül fél órát főzzük. A krumplit és a sütőtököt kanalazzuk hozzá a megfőtt répához, gyömbérhez és a kókusztej hozzáadása után turmixoljuk ezt az egészet össze.
Tippek, ahhoz, hogy egészségesen csináld
A vegán életmód gyakran megoldást nyújthat különböző emésztési betegségekre, étel intoleranciára és allergiára, bőrbetegségre, és bizonyos nőgyógyászati gondokra. Nem egy vegán életmódra áttérő nő nyilatkozott rohamos javulásról a menstruációs ciklusait illetően, mind a görcsök megszűnésének tekintetében, mind más tényezők javulásában. Emellett kiváló megoldást kínál a laktóz- vagy gluténérzékenyek számára, és a cukorbetegséggel küzdőknek is! Természetesen ezek a pozitívumok úgy is elérhetőek, ha nem teljesen váltunk vegán életmódra, hanem csak beépítjük azt a „normál” étrendünkbe, mindazonáltal, akit vonz ez az életstílus, az ne habozzon, veszíteni biztosan nem fog semmit, de nyerni annál többet! Sokan arra kíváncsiak, hogy milyen növényi forrásból tudjuk fedezni a szervezet fehérje- és vasszükségletét.
Fehérjeforrás: hüvelyesek (bab, borsó, lencse, tofu), magvak (dió, mogyoró, napraforgó), gabonák (tönkölybúza, zab), tejtermékek.
Vast tartalmaz: mák, cékla, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, búzacsíra, zabpehely.
Alapanyag szempontjából használjunk minél többféle élelmiszert. A lusta vagy éppen túlzottan lefoglalt ember gyakran kifelejti az olyan értékes, egészséges és olcsó élelmiszereket, mint az alma, vagy más gyümölcsök. Törekedjünk rá, hogy minen nap vigyünk be valamit az alábbi kategóriákból: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, magvak, csírák lakto vegetariánusok fogyasszanak tejterméket. A vegánok pedig növényi tejeket és növényi tejtermékeket. Ételként elkészítve pedig a következő ételfélék kerülhetek az asztalunkra napi rendszerességgel: kenyérfélék, levesek, főzelékek, sült és rántott zöldségek, rakott ételek, tésztafélék, rizs- és gabonafélék, saláták. A természet újra éledezik, megjelennek azok az első zöldek, melyeket a legtöbb ember csak haszontalan gazként tart számon, pedig aki kicsit jobban megismeri őket, számtalan hasznos tulajdonságát fedezheti fel nekik. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű. Egyik kedvező hatásuk, hogy nagymértékben elősegítik a szervezet méregtelenítését, tisztulását, támogatják a máj munkáját, melyre a tél után nagy szükségünk van.
Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható.
Szerző: Udvari Fanni
Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?
Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.
Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.
Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?
Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.