Tudnivalók a vegán életmódról
- Dátum: 2019.06.13., 06:50
- Udvari Fanni
- állat, egészség, életmód, étkezés, fehérje, fogyás, hús, recept, szénhidrát, szokás, társadalom, vegán, veganizmus, zsír
A veganizmus az, amikor semmilyen formáját nem támogatod az állathasználatnak, amelynek az eszményi végkifejlete az állatok állatok tárgyként kezelésének megszűnése. A veganizmus semmi egyébről, csak az állatokról szól. Ezt még pontosabban és érthetőbben leszűkítve az állatok élethez és szabadsághoz való jogairól. Egészen lecsupaszítva pedig a veganizmus nem más, mint egy állatfelszabadítási törekvés. Tehát alapvetően nincs étrendi, egészségügyi, sem környezetvédelmi veganizmus, mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ugyanakkor megtévesztően szoros összefüggésben érezheted az utóbbiakkal, hisz például a növényi étrend (nem étrendi veganizmus) hozadéka lehet az egészség megőrzése, valamint a fenntarthatóság. Erre mutatok egy jó receptet:
Sárga krémleves
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök
2 sárgarépa
2 krumpli
2 kisebb gyömbérgumó
8 pohár víz
egy üveg kókusztej
csipetnyi koriander
szerecsendió
só
fehérbors
Elkészítés
Vágjuk fel a tököt, szedjük ki belőle a magokat. Fordítsuk húsával lefelé, és tegyük be egy tepsibe a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, majd egy fél deci vizet öntsünk hozzá. A krumplikat tegyük egy másik tepsibe és szintén mehet be a sütőbe a sütőtök alá. Körülbelül 50 perc alatt süssük teljesen puhára mind a kettőt. A 8 pohár vizet tedd oda a fazékba főni, és a meghámozott, feldarabolt sárgarépát és gyömbért tegyük bele. Körülbelül fél órát főzzük. A krumplit és a sütőtököt kanalazzuk hozzá a megfőtt répához, gyömbérhez és a kókusztej hozzáadása után turmixoljuk ezt az egészet össze.
Tippek, ahhoz, hogy egészségesen csináld
A vegán életmód gyakran megoldást nyújthat különböző emésztési betegségekre, étel intoleranciára és allergiára, bőrbetegségre, és bizonyos nőgyógyászati gondokra. Nem egy vegán életmódra áttérő nő nyilatkozott rohamos javulásról a menstruációs ciklusait illetően, mind a görcsök megszűnésének tekintetében, mind más tényezők javulásában. Emellett kiváló megoldást kínál a laktóz- vagy gluténérzékenyek számára, és a cukorbetegséggel küzdőknek is! Természetesen ezek a pozitívumok úgy is elérhetőek, ha nem teljesen váltunk vegán életmódra, hanem csak beépítjük azt a „normál” étrendünkbe, mindazonáltal, akit vonz ez az életstílus, az ne habozzon, veszíteni biztosan nem fog semmit, de nyerni annál többet! Sokan arra kíváncsiak, hogy milyen növényi forrásból tudjuk fedezni a szervezet fehérje- és vasszükségletét.
Fehérjeforrás: hüvelyesek (bab, borsó, lencse, tofu), magvak (dió, mogyoró, napraforgó), gabonák (tönkölybúza, zab), tejtermékek.
Vast tartalmaz: mák, cékla, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, búzacsíra, zabpehely.
Alapanyag szempontjából használjunk minél többféle élelmiszert. A lusta vagy éppen túlzottan lefoglalt ember gyakran kifelejti az olyan értékes, egészséges és olcsó élelmiszereket, mint az alma, vagy más gyümölcsök. Törekedjünk rá, hogy minen nap vigyünk be valamit az alábbi kategóriákból: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, magvak, csírák lakto vegetariánusok fogyasszanak tejterméket. A vegánok pedig növényi tejeket és növényi tejtermékeket. Ételként elkészítve pedig a következő ételfélék kerülhetek az asztalunkra napi rendszerességgel: kenyérfélék, levesek, főzelékek, sült és rántott zöldségek, rakott ételek, tésztafélék, rizs- és gabonafélék, saláták. A természet újra éledezik, megjelennek azok az első zöldek, melyeket a legtöbb ember csak haszontalan gazként tart számon, pedig aki kicsit jobban megismeri őket, számtalan hasznos tulajdonságát fedezheti fel nekik. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű. Egyik kedvező hatásuk, hogy nagymértékben elősegítik a szervezet méregtelenítését, tisztulását, támogatják a máj munkáját, melyre a tél után nagy szükségünk van.
Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható.
Szerző: Udvari Fanni
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.