Menü

10 tanács, hogy közeledjünk a zéro szemetelés felé

Manapság az újrahasznosítás, a felhalmozott szeméthalmunk csökkentése egyre inkább téma, mi is foglalkoztunk már ezzel. Lássunk most hát pár új tippet, hogy közelebb kerüljünk a zero szemeteléshez. Ne feledjük akár 380 kilogramm szemetet is termelünk Magyarországon fejenként évente, de ez csökkenthető. A lenti tippek akár a pénztárcánknak is hasznosak lehetnek.

1. Csökkentsük az étel pazarlást

A legalapabb tanács mindennek előtt. A maradékokat mindig fel lehet szinte használni egy-egy házi recept segítségével. Nagyon sokat segíthet ha mindig konkrét bevásárló listával járunk vásárolni, mert a felesleges fogyasztást is csökkentjük és kevesebb pénzből is kijövünk.

2. Merjünk inni csapvizet!

Természetesen ahol a csapvíz nem üti meg az iható szintet, ott ez látszólag ellentmondást okoz, de ez csak kevés helyen van így. Emellett semmi nem akadályoz meg minket, hogy citrommal, vagy egy kis mentával feldobjuk a csapvizünket. Egyszerű, jó megoldás, amely takarékosságra int. Máris kevesebb műanyag flakont fogyasztottunk.

3. Komposztáljunk!

Az organikus szemét, mint a gyümölcsök és a zöldségek nagyon hasznosak lehetnek, ha megfelelően tárolják és használják fel. Habár Magyarországon még az úgynevezett narancs színű kukából keveset találni, a kertben vagy házilag még lehetne tárolni és összegyűjteni a konyhai hulladékot.

4. Ne cseréljünk le mindent!

Ha valami elromlik, vagy csak rossz napja van, egyre többen választjuk a cseréjét a használati tárgynak, pedig apró szerelésekkel még megmenthető lehetne. Ez persze egyszerű reflex, de a plusz vásárlás nem túl környezettudatos viselkedésre vall és drágább is.

5. Megunt dolgainkat adjuk tovább!

A vatera és a jófogás országában nem kell ecsetelni, hogy egy kis ügyeskedéssel, mennyire jól járhattunk. Vagy olcsóbban tudunk vásárolni vagy egy kis pénzt kereshettünk miközben elkerültük az új termék fogyasztását/kidobását.

6. Ömlesztett vásárlás!

Egyre több áruház engedi meg az úgynevezett ömlesztett vásárlást. Vagyis, hogy a vásárló a saját tartójában vigye haza a fogyasztott terméket. A száraz termékek esetében (rizs, tészta, rágcsálnivaló) egyre több ezt segítő automata áll a rendelkezésünkre.

7. Nincs plasztik zacskó!

Mondani se kell, hogy vigyünk magunkkal zacskót a vásárláshoz.

8.Csináld magad mozgalom!

A takarításban és a személyes higiéniához kapcsolódó jó pár termék elkészíthető otthon.

9. Bérelj vagy kölcsönöz!

Sok cégnél lehet kölcsönözni használati tárgyakat! Külön tekintettel a könyvekre, az elektronikus és a közlekedési eszközökre. Számolj le az egyszer-kétszer használatos eszközökkel.

10. Használj minőségi és újrahasznosítható termékeket!

Sokszor a jobb termék sokkal tovább bírja. Érdemes megfontolni egy komolyabb beruházást és okosan vásárolni ha már maga a vásárlás elkerülhetetlen. Emellett használhatunk újratölthető elemeket vagy épp vászon zsebkendőt.

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől nagyjából márciusig, a tavasz beköszöntéig van nagy szükségük segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a telet.

Miért jó az ősz (is)?

Minden évszakot lehet szeretni és kell is, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, segítünk megmutatni, mit lássunk meg benne és mennyi mindenért is szerethetjük az őszt!

Neked mekkora a vízlábnyomod?

Igaz Magyarországon még csak beszélünk róla, de a világ több nagyvárosában már napi problémát jelent a vízhiány. Fokvárosban már bevezették, hogy az emberek maximum 5 liter vizet használhatnak. Az ország vízrajzi szempontból szinte tökéletes, de nem mehetünk el a téma mellett: a vízhasználatra oda kell figyelni.

Kevesebb hulladékot!

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetünk a föld tisztaságáért, megóvásáért.

De miért?

Itt egy ásványvizes flakon, ott két sörösdoboz, meg amott is egy. A kólásüveg az út szélén, a csipszes zacskó a bokorban. Egyesek azt gondolják, hogy „ez az egy nem számít” Plogging. Mozgás és környezetvédelem 2 in 1.