Menü

Laktató diétás vacsorák

Mert nekem ne mondja senki, hogy egy shake vagy turmix laktat, telít és elvagyok vele másnap reggelig. Mivel nem szeretném éjfélkor kipakolni a hűtőt, vagy reggel összeesni 1 km futás után az éhségtől (én üres gyomorral szeretek futni reggelente), ezért olyan vacsoraötletek után kutakodtam, melyeket kipróbálva elmondhatom, még én is jóllakom tőlük és másnap reggel is volt erőm edzeni. Ha pedig én jóllakok, garantáltan senki sem lesz éhes ezekkel a fogásokkal. Pláne nyáron nehéz ez az esti evés dolog. Este nyolc után kezdődik az élet, tutira nem bírok sokáig fent maradni éhesen. Ha pedig még moziba, buliba, sétálni, nyaralni is megy az illető, akkor az esti étkezések nem öt órára esnek, tehát az este 5 után ne egyél jellegű tanácsok nálam megbuktak. Mondjuk amúgy is.

Az viszont megszívlelendő, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk, vagy pedig (én a „vagy pedig” kategória lennék) részesítsük előnyben a fehérjeforrásokat, esetleg minimális mennyiségű lassú felszívódású szénhidrátokat, kísérőnek könnyű salátákkal. Azt is elárulom, hogy nem sok kedvem van este pepecselni a saját vacsorámmal, miután mindenkit megetettem a családban és az se baj, ha esetleg édesség felé nyithatok még este 7-kor, mert édesszájúként erről sem szeretnék lemondani. Nos, akkor összefoglalva: amit én szeretnék az egy diétás, egyszerű, gyorsan elkészíthető, olcsó vacsora, ami laktat is, nem shake, nem turmix, nem fehérjekoktél, nem 2dl leves, nem saláta és ne is legyen drága, vagy nehezen beszerezhető. Nem vagyok egyszerű eset, tudom. Ez van.

Ami igazán laktató és édesen, sósan is mehet, az a túró. Cottage cheese, ricotta, vagy natúr joghurt. Ezekbe keverhetek fehérjeport különböző ízekben, vagy diétás lekvárt, kakaóport, esetleg fogyaszthatom a túrót, cottage cheese-t sósan körözöttként paprikába töltve. De elkészülhet egy adag édesen is magamnak és sósan is a férjemnek, családnak, egy félkilós zsírszegény túróból mindenkinek jut. A cottage cheese hasonlít a túróhoz, de mégse ugyanarra az állagra, ízélményre számítsunk: ez kicsit darabos, szemcsés, egyáltalán nem édes, viszont sokféleképpen elkészíthető. A túróból kevés édesítővel, vanília kivonattal és minimális kókuszreszelékkel túrógolyókat is szoktam tálalni magamnak vacsoraként, legalább a nassolás és az édesség is meg van oldva ezzel. Szeretnék adni egy tippet a golyókhoz: ha vaníliás fehérjeport keverünk a túróhoz, nemcsak finomabb, de fehérjedúsabb eledelt is kapunk.

Ha mindenképp fehérjeporral szeretnénk megoldani az utolsó étkezést, mert épp olyan diétát követünk, ami ennyit enged, akkor egy kis zsírszegény, alacsony kalória tartalmú natúr joghurttal kikeverve, egy pár szem magas rost tartalmú, cukormentes keksz vagy 1-2 puffasztott rizs kíséretében megengedhető még este is. Pár szem kesudiót vagy diót is dobhatunk bele.

A puffasztott rizzsel tonhalkrémet is szoktam vacsorázni, egy egész doboz natúr (azaz nem olajos, hanem vizes alapú) tonhalkonzervet is meg szoktam enni, uborkával, esetleg kis zöldsalátával. A tonhalkrémet a halkonzervből, pár csepp citromléből, pár csepp olívaolajból és egy evőkanál diétás, viszonylag alacsony zsírtartalmú, cukormentes majonézből készítem. Ezt kenem puffasztott rizsre, vagy extrudált kenyérre, garantáltan laktat. Egy egész konzerv tonhal elfogyhat ilyenkor, nem marad éhes utána az ember.

Aki húsevő és nem édesszájú, nem szereti a halat, az esetleg sült csirkét, grillezett húsokat is választhat vacsorára, nagy adag grillezett vagy sült zöldségek kíséretében, ezeket szinte bármely étteremben rendelhetjük, ha épp baráti társasággal töltjük a nyárestéket, valami vízpart melletti étteremben. Aki a zöldségekre és a könnyű étkezésekre szavaz, esetleg vegetáriánus, vagy vegán, az készíthet lecsót is kedvenc zöldségeiből.

Azt hiszem, nem vagyok egyedül, ha azt mondom, eszem ágában sincs éhezni, vagy éhesen lefeküdni este, vagy egy turmixot, egy tál levest vacsorának nevezni. Aki diétás, laktató vacsorát keres, próbálja ki tanácsainkat!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.