Három recept szilvával
- Dátum: 2019.10.11., 19:36
- Sipos Zsófia
- desszert, egyszerű, krémleves, leves, őszi, őszi gyümölcs, süti, szilva, szilvásgombóc
Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.
Vaníliás fahéjas szilvakrém leves
Az első recept egy hideg krémleves, ami talán kicsit idegen az őszi hangulatunktól, de az ízvilága annál érdekesebb és gazdagabb!
Hozzávalói:
fél tasak vaníliás pudingpor
5 dl víz
200 ml főzőtejszín
1 kávéskanál fahéj
1,5 evőkanál nádcukor
1 közepes darab alma
7 közepes darab szilva
Első lépésként hámozzuk meg az almát, majd a szilvákkal együtt vágjuk fel kisebb darabokra, hogy megpuhuljanak. Pakoljuk egy edénybe és tegyük hozzá a víz, a nádcukrot és a fahéjat, majd forraljuk fel. Keverjük össze a pudingport, a tejszínt és a vaníliás cukrot, majd amikor forr a víz, adjuk hozzá a készülő leveshez.
Az elkészült levest először hűtsük le, majd ha teljesen kihűlt tálalhatjuk is! A díszítésnél legyünk kreatívak, dobjuk fel még szilvával és más bogyós gyümölcsökkel is!
Morzsás-szilvás lepény
Egy igazi egyszerű, mégis nagyszerű desszert-recept, amit szinte minden alkalomra elkészíthetünk.
Hozzávalói:
300 g finomliszt
175 g cukor
4 evőkanál margarin
60 dkg szilva
4 evőkanál cukor
őrölt szerecsendió és fahéj
A gyümölcsöt megtisztítjuk és kimagozzuk, majd kockákra szeleteljük és megszórjuk a négy evőkanál cukorral, a fahéjjal és szerecsendióval ízlés szerint és állni hagyjuk.
Egy másik tálba szitáljuk a lisztet és a cukrot és a hideg margarint kockára szelve adjuk hozzá. A zsemlemorzsa állag eléréséig morzsoljuk a tésztát, fontos, nem kell összeállnia!
A morzsát a lecukrozott és a sütőedény aljába tett szilvára szórjuk, majd 180 fokos, előmelegített sütőben sütjük meg.
Szilvás gombóc
A harmadik recept igazi klasszikus, mindenki kedvence. Így készítheted el egyszerűen a szilvás gombócot!
Hozzávalók:
4dl víz
1 csipet só
4 evőkanál olaj
1 evőkanál porcukor
25 dekagramm liszt
1 darab tojás
8 db szilva
cukor
fahéj
zsemlemorzsa
olaj
A megtisztított, félbe vágott, magtalan szilvákat egy tálba tesszük megszórjuk őket cukorral és fahéjjal és pihenni hagyjuk.
Ezután a zsemlemorzsát kis olajon megpirítjuk és ezt is félretesszük.
Vizet forralunk, amihez olajat, sót, cukrot adunk, és hozzáadjuk a lisztet, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, hogy ne legyen csomós.
A csomómentes masszát leemeljük a tűzről, beleütjük a tojást, amit szintén gyors mozdulatokkal elkeverünk. Hűlni hagyjuk, majd ha már kellően kihűlt, kis gombócokat formázunk, amiket kilapítunk, belehelyezünk egy fél szilvát és beburkoljuk a tésztával.
Forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, amint a víz felszínére jöttek kivesszük őket és a pirított zsemlemorzsára téve porcukorral tálaljuk.
Sipos Zsófia
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.