Menü

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől - nagyjából márciusig-, a tavasz beköszöntéig nagy szükségük van segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, ivóvizet, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a hideg telet.

Milyen etetőt készítsünk? Sokféle típus létezik a boltokban, amit megvásárolhatunk, ha nem tudunk magunk készíteni, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos madárfajták, jobban szeretnek a talajról táplálkozni. Vannak, akik ágak között, vannak, akik etetőkben keresik az élelmet.

A legegyszerűbb megoldás a tálcás etető: egy egyszerű tálka vagy műanyag tálca is kiváló lehet erre a célra. Nagyon divatosak a függő etetők is manapság, melyeknek számos formája lehet a fa házikótól a kókuszdió héján át bármilyen alkalmatosságig.

A lakótelepen élőknek megoldás az ablakra és párkányra helyezhető etető. Az etetők kihelyezésénél gondoskodjunk ezek takarításáról, tisztításáról is.

A bolti egyszerűbb madáretetők körülbelül 3000Ft-nál kezdődnek, határ a csillagos ég, de azt gondolom, a gesztus a fontos, s hogy segítsünk madarainknak, ezért a táplálásukra egyszerűbb etető is megfelel. Az etető alkalmatosságokat a gyártók általában műanyagból, vagy fából készítik. A műanyag változatok rendkívül tartósak és általában valamivel olcsóbbak is, mint a fából készült típusok.

Az ivóvíz biztosítása mellett többféle eledellel is kedveskedhetünk a madárkáknak. Vehetünk olajos magvakat, például napraforgót, - természetesen a natúr, nem a pirított verziót – s keverhetünk hozzá kölest. A natúr diónak, mogyorónak szintén nagyon fognak örülni. Szárnyas kis barátaink kedvelik az állati zsiradékot is, így egy kis szalonnát, vajkockát kitéve, ideális eleséget biztosítunk számukra a hideg időben.

Az alma is egyszerű, de nagyszerű ötlet. Egészben vagy akár szeletekre vágva is felszúrhatjuk a fák ágaira, ezzel a cinegék és a rigók túlélését segítjük.

Ha a madarak téli etetésében gondolkodunk, figyeljünk arra, hogy semmiképp ne kínáljuk őket kenyérmorzsával, süteményekkel, pattogatott kukoricával, mert ezek könnyen gyomorpanaszokat okozhatnak.

Fontos a rendszeresség is, hiszen ha odaszoktatunk az etetőnkhöz madarakat, ők megszokják ezt a cselekedetünket és számítanak arra, hogy a kialakított etetőkben mindig találnak eleséget. Nekik ez a túlélést jelenti, ezért nagyon fontos a folyamatosság, ha pedig mégis megszakítjuk a táplálásukat, akkor lehetőleg ne a legnagyobb hidegben, a tél közepén tegyük.

Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak a hideg téli időben, nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt, segítsük őket télen! Gondoskodjunk róluk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?