Menü

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől - nagyjából márciusig-, a tavasz beköszöntéig nagy szükségük van segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, ivóvizet, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a hideg telet.

Milyen etetőt készítsünk? Sokféle típus létezik a boltokban, amit megvásárolhatunk, ha nem tudunk magunk készíteni, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos madárfajták, jobban szeretnek a talajról táplálkozni. Vannak, akik ágak között, vannak, akik etetőkben keresik az élelmet.

A legegyszerűbb megoldás a tálcás etető: egy egyszerű tálka vagy műanyag tálca is kiváló lehet erre a célra. Nagyon divatosak a függő etetők is manapság, melyeknek számos formája lehet a fa házikótól a kókuszdió héján át bármilyen alkalmatosságig.

A lakótelepen élőknek megoldás az ablakra és párkányra helyezhető etető. Az etetők kihelyezésénél gondoskodjunk ezek takarításáról, tisztításáról is.

A bolti egyszerűbb madáretetők körülbelül 3000Ft-nál kezdődnek, határ a csillagos ég, de azt gondolom, a gesztus a fontos, s hogy segítsünk madarainknak, ezért a táplálásukra egyszerűbb etető is megfelel. Az etető alkalmatosságokat a gyártók általában műanyagból, vagy fából készítik. A műanyag változatok rendkívül tartósak és általában valamivel olcsóbbak is, mint a fából készült típusok.

Az ivóvíz biztosítása mellett többféle eledellel is kedveskedhetünk a madárkáknak. Vehetünk olajos magvakat, például napraforgót, - természetesen a natúr, nem a pirított verziót – s keverhetünk hozzá kölest. A natúr diónak, mogyorónak szintén nagyon fognak örülni. Szárnyas kis barátaink kedvelik az állati zsiradékot is, így egy kis szalonnát, vajkockát kitéve, ideális eleséget biztosítunk számukra a hideg időben.

Az alma is egyszerű, de nagyszerű ötlet. Egészben vagy akár szeletekre vágva is felszúrhatjuk a fák ágaira, ezzel a cinegék és a rigók túlélését segítjük.

Ha a madarak téli etetésében gondolkodunk, figyeljünk arra, hogy semmiképp ne kínáljuk őket kenyérmorzsával, süteményekkel, pattogatott kukoricával, mert ezek könnyen gyomorpanaszokat okozhatnak.

Fontos a rendszeresség is, hiszen ha odaszoktatunk az etetőnkhöz madarakat, ők megszokják ezt a cselekedetünket és számítanak arra, hogy a kialakított etetőkben mindig találnak eleséget. Nekik ez a túlélést jelenti, ezért nagyon fontos a folyamatosság, ha pedig mégis megszakítjuk a táplálásukat, akkor lehetőleg ne a legnagyobb hidegben, a tél közepén tegyük.

Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak a hideg téli időben, nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt, segítsük őket télen! Gondoskodjunk róluk!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?