Menü

Készíts töklámpást egyszerűen!

A tökfaragás is a Halloween tradíciói közé tartozik, számtalan különböző, sokszor már művészi alkotást fedezhetünk fel. A lámpáskészítés nemcsak kreatív és vicces időtöltés, hanem magyar hagyomány is kapcsolódik hozzá. A korai középkorból származik a mondás: világít, mint a Salamon töke, ami Árpádházi Salamon király nevéhez köthető. Az uralkodó unokatestvéreivel hadakozott a trónért, melyben végül ő maradt alul. Ellenfelei, Géza és László (I.András unokaöccsei) a visegrádi vártoronyba zárták Salamont, amit az őrök töklámpásokkal világítottak ki, hogy messziről lássa mindenki, ki tartanak fogva a börtönben.

A töklámpás készítése során fontos az előkészület, tudjuk, hogy milyen mintát szeretnénk faragni, mert attól függően kell tököt választani. A tök „minősége” is lényeges szempont! A puha, megnyomódott zöldséget kerüljük, a sáros, ám kemény tökkel nincsen probléma.

A kiválasztott és megvásárolt tököt otthon érdemes áttörölni, megtisztítani. Tegyük egy nagy tálcára, amit kibélelünk alaposan újságpapírral, majd a választott mintától függően alulról vagy felülről megnyitjuk a tököt. Fontos, hogy elég széles legyen a nyílás, hogy kényelmesen tudjuk kikanalazni a belső részt.

A tökmagokat tegyük félre, később, serpenyőben vagy sütőben ropogósra süthetjük vagy más recepthez felhasználhatjuk!

Mielőtt még a tényleges faragást elkezdenénk, rajzoljuk fel a tervezett mintát. A különlegesebb mintákhoz más eszközöket is használhatunk például mézeskalács-szaggatót. Bonyolultabb díszítés esetén előre nyomtatott papírt tűzhetünk a tökre és az alapján faraghatjuk ki.

A tökre külső díszeket is rakhatunk egy-egy kivágott darabot fogpiszkáló segítségévél ráerősíthetünk és így máris egyedibb és viccesebb Halloween-i lámpást kaphatunk!

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Környezettudatosan táplálkozol? Erre érdemes figyelned

Egészségünk megőrzése mellett az utóbbi időben a környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapjainkban. Mind többen választanak olyan élelmiszert, melyek előállítása kisebb terhelést jelent a környezetre, például kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztanak, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térnek át. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tisztán növényi táplálkozás veszélyekkel is jár, hiszen számos fontos vitaminból – például a B-vitamin – sokszor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünknek

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?