Menü

Készíts töklámpást egyszerűen!

A tökfaragás is a Halloween tradíciói közé tartozik, számtalan különböző, sokszor már művészi alkotást fedezhetünk fel. A lámpáskészítés nemcsak kreatív és vicces időtöltés, hanem magyar hagyomány is kapcsolódik hozzá. A korai középkorból származik a mondás: világít, mint a Salamon töke, ami Árpádházi Salamon király nevéhez köthető. Az uralkodó unokatestvéreivel hadakozott a trónért, melyben végül ő maradt alul. Ellenfelei, Géza és László (I.András unokaöccsei) a visegrádi vártoronyba zárták Salamont, amit az őrök töklámpásokkal világítottak ki, hogy messziről lássa mindenki, ki tartanak fogva a börtönben.

A töklámpás készítése során fontos az előkészület, tudjuk, hogy milyen mintát szeretnénk faragni, mert attól függően kell tököt választani. A tök „minősége” is lényeges szempont! A puha, megnyomódott zöldséget kerüljük, a sáros, ám kemény tökkel nincsen probléma.

A kiválasztott és megvásárolt tököt otthon érdemes áttörölni, megtisztítani. Tegyük egy nagy tálcára, amit kibélelünk alaposan újságpapírral, majd a választott mintától függően alulról vagy felülről megnyitjuk a tököt. Fontos, hogy elég széles legyen a nyílás, hogy kényelmesen tudjuk kikanalazni a belső részt.

A tökmagokat tegyük félre, később, serpenyőben vagy sütőben ropogósra süthetjük vagy más recepthez felhasználhatjuk!

Mielőtt még a tényleges faragást elkezdenénk, rajzoljuk fel a tervezett mintát. A különlegesebb mintákhoz más eszközöket is használhatunk például mézeskalács-szaggatót. Bonyolultabb díszítés esetén előre nyomtatott papírt tűzhetünk a tökre és az alapján faraghatjuk ki.

A tökre külső díszeket is rakhatunk egy-egy kivágott darabot fogpiszkáló segítségévél ráerősíthetünk és így máris egyedibb és viccesebb Halloween-i lámpást kaphatunk!

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.