Menü

Készíts töklámpást egyszerűen!

A tökfaragás is a Halloween tradíciói közé tartozik, számtalan különböző, sokszor már művészi alkotást fedezhetünk fel. A lámpáskészítés nemcsak kreatív és vicces időtöltés, hanem magyar hagyomány is kapcsolódik hozzá. A korai középkorból származik a mondás: világít, mint a Salamon töke, ami Árpádházi Salamon király nevéhez köthető. Az uralkodó unokatestvéreivel hadakozott a trónért, melyben végül ő maradt alul. Ellenfelei, Géza és László (I.András unokaöccsei) a visegrádi vártoronyba zárták Salamont, amit az őrök töklámpásokkal világítottak ki, hogy messziről lássa mindenki, ki tartanak fogva a börtönben.

A töklámpás készítése során fontos az előkészület, tudjuk, hogy milyen mintát szeretnénk faragni, mert attól függően kell tököt választani. A tök „minősége” is lényeges szempont! A puha, megnyomódott zöldséget kerüljük, a sáros, ám kemény tökkel nincsen probléma.

A kiválasztott és megvásárolt tököt otthon érdemes áttörölni, megtisztítani. Tegyük egy nagy tálcára, amit kibélelünk alaposan újságpapírral, majd a választott mintától függően alulról vagy felülről megnyitjuk a tököt. Fontos, hogy elég széles legyen a nyílás, hogy kényelmesen tudjuk kikanalazni a belső részt.

A tökmagokat tegyük félre, később, serpenyőben vagy sütőben ropogósra süthetjük vagy más recepthez felhasználhatjuk!

Mielőtt még a tényleges faragást elkezdenénk, rajzoljuk fel a tervezett mintát. A különlegesebb mintákhoz más eszközöket is használhatunk például mézeskalács-szaggatót. Bonyolultabb díszítés esetén előre nyomtatott papírt tűzhetünk a tökre és az alapján faraghatjuk ki.

A tökre külső díszeket is rakhatunk egy-egy kivágott darabot fogpiszkáló segítségévél ráerősíthetünk és így máris egyedibb és viccesebb Halloween-i lámpást kaphatunk!

Hogy a növények télen is jól érezzék magukat…

A növényeknek sem a fagy, sem a száraz, fűtött szoba nem tesz jót. Télen az ápolásuk több szaktudást igényel. Vajon jó nekik az ablakban? Nem bántja őket a fűtés? Ki lehet nyitni rájuk az ablakot?

Y és Z generáció a digitalizáció világában

Mindkét korosztály készség szintjén használja az informatikai szolgáltatásokat és módszereket, könnyen vélhetik róluk, hogy ismereteik, tudásuk és érdeklődésük megelégszik a felszínességgel. Nézzük meg mi is áll valójában a háttérben.

Gyász, veszteség feldolgozása

A gyász köznapi értelemben véve a szeretett személy elvesztése miatti bánatot, szomorúságot jelenti. Természetes emberi reakciónak tekinthető, melyet a bekövetkező veszteség érzése vált ki.

Teszteld a mikródat!

Ha az ember beleássa magát a mikrohullámú sütő használatának előnyei és hátrányai című témába, vagy utánanéz a mikrohullámú sütő ártalmainak, elolvassa az erre vonatkozó cikkeket és tanulmányokat, teljesen tanácstalanná válhat a használatát illetően.

Elronthatja-e a rossz családi viszony a párkapcsolatot?

Triviálisan hangzik, mégsem egyértelmű a kimenetele egy olyan szituációnak, melyben a szereplők között tudhatunk egy párt, és az ő családjukat. Nem könnyű megbirkózni a helyzettel, minden esetben okoz nehézséget a kétféle kötelék. De vajon mi a helyes lépés ez ügyben?