Menü

Készíts töklámpást egyszerűen!

A tökfaragás is a Halloween tradíciói közé tartozik, számtalan különböző, sokszor már művészi alkotást fedezhetünk fel. A lámpáskészítés nemcsak kreatív és vicces időtöltés, hanem magyar hagyomány is kapcsolódik hozzá. A korai középkorból származik a mondás: világít, mint a Salamon töke, ami Árpádházi Salamon király nevéhez köthető. Az uralkodó unokatestvéreivel hadakozott a trónért, melyben végül ő maradt alul. Ellenfelei, Géza és László (I.András unokaöccsei) a visegrádi vártoronyba zárták Salamont, amit az őrök töklámpásokkal világítottak ki, hogy messziről lássa mindenki, ki tartanak fogva a börtönben.

A töklámpás készítése során fontos az előkészület, tudjuk, hogy milyen mintát szeretnénk faragni, mert attól függően kell tököt választani. A tök „minősége” is lényeges szempont! A puha, megnyomódott zöldséget kerüljük, a sáros, ám kemény tökkel nincsen probléma.

A kiválasztott és megvásárolt tököt otthon érdemes áttörölni, megtisztítani. Tegyük egy nagy tálcára, amit kibélelünk alaposan újságpapírral, majd a választott mintától függően alulról vagy felülről megnyitjuk a tököt. Fontos, hogy elég széles legyen a nyílás, hogy kényelmesen tudjuk kikanalazni a belső részt.

A tökmagokat tegyük félre, később, serpenyőben vagy sütőben ropogósra süthetjük vagy más recepthez felhasználhatjuk!

Mielőtt még a tényleges faragást elkezdenénk, rajzoljuk fel a tervezett mintát. A különlegesebb mintákhoz más eszközöket is használhatunk például mézeskalács-szaggatót. Bonyolultabb díszítés esetén előre nyomtatott papírt tűzhetünk a tökre és az alapján faraghatjuk ki.

A tökre külső díszeket is rakhatunk egy-egy kivágott darabot fogpiszkáló segítségévél ráerősíthetünk és így máris egyedibb és viccesebb Halloween-i lámpást kaphatunk!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?