Menü

Készíts töklámpást egyszerűen!

A tökfaragás is a Halloween tradíciói közé tartozik, számtalan különböző, sokszor már művészi alkotást fedezhetünk fel. A lámpáskészítés nemcsak kreatív és vicces időtöltés, hanem magyar hagyomány is kapcsolódik hozzá. A korai középkorból származik a mondás: világít, mint a Salamon töke, ami Árpádházi Salamon király nevéhez köthető. Az uralkodó unokatestvéreivel hadakozott a trónért, melyben végül ő maradt alul. Ellenfelei, Géza és László (I.András unokaöccsei) a visegrádi vártoronyba zárták Salamont, amit az őrök töklámpásokkal világítottak ki, hogy messziről lássa mindenki, ki tartanak fogva a börtönben.

A töklámpás készítése során fontos az előkészület, tudjuk, hogy milyen mintát szeretnénk faragni, mert attól függően kell tököt választani. A tök „minősége” is lényeges szempont! A puha, megnyomódott zöldséget kerüljük, a sáros, ám kemény tökkel nincsen probléma.

A kiválasztott és megvásárolt tököt otthon érdemes áttörölni, megtisztítani. Tegyük egy nagy tálcára, amit kibélelünk alaposan újságpapírral, majd a választott mintától függően alulról vagy felülről megnyitjuk a tököt. Fontos, hogy elég széles legyen a nyílás, hogy kényelmesen tudjuk kikanalazni a belső részt.

A tökmagokat tegyük félre, később, serpenyőben vagy sütőben ropogósra süthetjük vagy más recepthez felhasználhatjuk!

Mielőtt még a tényleges faragást elkezdenénk, rajzoljuk fel a tervezett mintát. A különlegesebb mintákhoz más eszközöket is használhatunk például mézeskalács-szaggatót. Bonyolultabb díszítés esetén előre nyomtatott papírt tűzhetünk a tökre és az alapján faraghatjuk ki.

A tökre külső díszeket is rakhatunk egy-egy kivágott darabot fogpiszkáló segítségévél ráerősíthetünk és így máris egyedibb és viccesebb Halloween-i lámpást kaphatunk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?