Menü

Péntekek a jövőért – a FridaysForFuture mozgalom

Greta Thunberg 2018 augusztusában három héten keresztül minden hétköznap (ami Svédországban ilyenkor tanítási időszak) a svéd parlament előtt ülve tiltakozott kormánya ellen, amiért szerinte semmit nem tesznek a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Az akkor 15 éves diáklány Instagramon és Twitteren is hatalmas követőtáborra talált, akik nemcsak az interneten, de saját élőhelyükön is készek tenni a globális felmelegedés ellen. 2018 szeptemberétől kezdve Greta a tiltakozást minden pénteken folytatja, ameddig el nem éri, hogy a svéd kormány a párizsi egyezmény egyik kitételét (az átlaghőmérséklet növekedésének 2 °C alatt tartása) megvalósítsa. Innen indult el a mára világméretűvé nőtt mozgalom, a FridaysForFuture.

A párizsi egyezmény 2015-ben nagy előrelépésnek számított, hiszen a vilag 195 országa írta alá az ENSZ szerződést, amelyben többek között kijelentették, hogy céljuk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, az átlaghőmérséklet növekedésének 2°C alatt tartása, valamint az alkalmazkodás képességének növelése az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz. Az egyezményt 2017 januárjában azonban az Egyesült Államok elnöke felrúgta, így Nicarauga és Szíria csatlakozása után, az USA maradt az egyetlen ország, amely elutasítja a globális felmelegedés elleni küzdelem ilyen formáját.

A mozgalomhoz nagyobb részt diákok, egyetemi hallgatók csatlakoztak (és csatlakoznak), mivel az ő jövőjükről van szó, arról, hogy milyen lesz az életminőség a Földön, amikor ők a gyerekvállaláshoz jutnak, vagy idősek lesznek.

A tüntetéssorozat Magyarországon is nagyon népszerű, 2019. februárjában rendezték meg az első klímasztrájkot Budapesten, ami a globális klímatüntetéshez kapcsolódott. A hazai mozgalmat egyetemisták indították el, akik létfontosságúnak érzik a környezetvédelmet és aggódnak a jövőjükért. A cél Magyarországon is ugyanaz, a párizsi egyezmény betartása, valamint az, hogy az ország vezetői komolyan vegyék a problémát és ehhez mérten cselekedjenek. Ezentúl szeretnék felhívni a lakosság figyelmét is arra, hogy a klímaválság elleni küzdelem nap, mint nap zajlik és nagyban hozzájárulhatunk mi is azzal, hogy melyik kukába dobjuk az elhasznált vizes palackunkat.

A hazai klímasztrájkokon is több ezer diák és felnőtt vesz részt, akiknek fontos mi lesz a bolygónk sorsa. A szervezet a tüntetések során elhatárolódik minden erőszaktól, békés felvonulásokat szerveznek, amely során kérik a résztvevőket, hogy ne rongáljanak vagy szemeteljenek.

A következő, negyedik globális klímasztrájk ma lesz, Budapest mellett 13 vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Egerben, Győrött, Kaposváron, Karcagon, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatán csatlakoznak a sztrájkhoz.

A digitalizáció hatásai társadalmunkra

Az emberek és a mainál is „okosabb” technológiák egyre nagyobb átfedésbe kerülnek, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már nem csak egy elméleti paradigma, hanem a jelen valósága.

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Ha karácsony, akkor legtöbbünknek a halászlé, töltött káposzta és bejgli jut eszébe - legalábbis itthon ezeket fogyasztjuk karácsonykor. A világ más részein azonban teljesen más fogások kerülnek a karácsonyi asztalra és furcsa ünnepi szokásokból sincs hiány.

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Vajon mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos, egészséges, betegségeket megelőző táplálkozás mellett döntünk?

Adj vért!

Egy véradás neked maximum egy órába telik, de három ember életét mentheted meg! Ha rendszeresen megteszed, hogy elmész vért adni, akkor ezúton is hatalmas tisztelet és köszönet Neked! Ha még nem tetted, ideje csatlakozni!

Hogy ne fázzon az autó télen!

Tudom, hogy sokak számára unalmas téma az autók télre való felkészítésének témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.