Menü

Megvettük, de minek

Ha léteznek olyan babacuccok, ami a legnagyobb és legfölöslegesebb pénzkidobás, mert a világon soha nincs rájuk érdemben szükség, na, az mind megvan nálunk. Az első gyereknél mindent eladtak nekünk. A másiknál már okosabbak voltunk.

Gyakorlott szülőként le merem írni, semmi értelme például a kézi porszívóknak. Az orrszívó porszívó akkor hatásos, ha a porszívóra csatlakoztatható változat mellett döntünk. Tény, hogy ijesztő, hangos, kellemetlen - és még a szomszédok is lököttnek gondolnak, mikor erre riadnak éjjel -, viszont hatásos és segít az eldugult orrocskák ellen.

Nem tudom a borostyánlánc valóban olyan áldásos hatással bír, mint amivel eladják, vagy csak kamu, placebo és hasonlók, mindenesetre éjszakára soha nem hagyjuk a gyerek nyakán, én személy szerint nagyon veszélyesnek tartom. Megvenni megvettem, de aztán nem használtuk sűrűn.

Ilyen-olyan lázmérő… lehet bármilyen fül meg homlokhőmérő, szerintem a hónaaljban mért hőmérséklet hagyományos lázmérővel a legmegbízhatóbb. Még mindig.

Utazóágy. Sokszor praktikus otthon, mi használtuk járókának is később, de ha csak azért vennénk meg, mert utazáshoz, nyaraláshoz vinnénk, ahhoz felesleges. A szállodák ma már szinte mindenhol biztosítanak ilyesmit.

Elsőgyerekes anyukaként a legkisebb méretű cukicipőket is beszereztem, aztán leesett, hogy egy éves korában fog járni először, tehát a trendi 18-as babacipő csak divatos és aranyos, semmi funkciója nincs. Ma már nem vennék. Ahhoz drága, hogy két percig aranyos legyen.

Pólya. Akiktől megvettem, ők sem használták soha. Régen jó szolgálatot tett, ma már modernebb holmikat tartunk otthon.

Nagyon-nagyon sokan esküsznek a speciális kukára a használt pelusoknak. Merthogy nincs szaga napok után sem. Ha azonnal kivisszük egy zacskóban a hulladéktárolóba, akkor meg pláne nem. És olcsóbb is.

Autós bébiétel-melegítő szerkezet. Jelentem, volt! Vettünk! Hurrá. Sose kellett. A férjem a mai napig emlegeti. De akkor venni kellett, fontos volt. Azon a napon emlékszem bébiőrzőre is rábeszélt az eladó. Hozzáteszem kis lakásban laktunk, a baba szuszogását is hallottuk…

Fontos a légzésfigyelő, használtuk, viszont semmit sem ér és hiába vásároltuk, ha nem tudjuk mi a teendő vészhelyzet esetén. A gép riaszt, de nem végzi el helyettünk a tennivalókat. Pár szívinfarktust kihordtam lábon, mikor éjjel riasztott hangosan, visítva, mert kimerült az elem, vagy mert a fiam a kiságy sarkában aludt összekuporodva.

Fürdető akármi. Szék, vagy dézsa vagy nem tudom. Minek? Sima kiskád, és már úszhat is minden a lakásban. A fürdetőhinta meg ott fog állni a többi kacat között a garázsban, vagy a pincében. A bébiőr és az autós utazós ételmelegítő mellett.

Amiről még én sem hallottam, az a popsitörlő kendőt melegen tartó eszköz. Erre tátva maradt a szám, tudja valaki, hogy mi ez? Ilyen tényleg van?

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Kismama a strandon

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

Kicsit aggodalomra ad okot, ha azt halljuk a szakembertől, hogy „fejleszteni kell a gyermekünk finommotorikai képességét”, hiszen első hallásra valami bonyolult tevékenységnek tűnhet. Pedig nem az!

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.