Menü

Mire figyeljünk oda, ha télen úszunk?

Tipikusan a nyárhoz kapcsolódó sport az úszás. És valóban észrevehető, hogy nemcsak a strandok, hanem az uszodák is megtelnek ilyenkor. Itt most természetesen az a fontos, hogy megtelnek úszni vágyókkal. Télen sokkal könnyebben lehet sportolásról alkalmas vízfelületet találni.

Télen alaposabban be kell melegíteni, hiszen a hidegben izmaink könnyebben legémberedhetnek. Fokozottan figyeljünk tehát tudom, hogy milyen gyakorlatokat csinálunk az úszás megkezdése előtt. Minden hozzáértő kiemeli, hogy az úszósapka minősége ilyenkor hatványozottan fontos. Azon egyszerű oknál fogva, mert miután kijöttünk a vízből, Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a hajunkat rendesen megszárítsuk, ami nem hogy vizes, de még kicsit nedves sem lehet ezek után. Ez természetesen nőknél a nagyobb probléma, de a férfiak sem vehetik félvállról, és természetesen gyermekeinknél is erre nagyon oda kell figyelni.

Ezek a legnagyobb veszélyek, amik leselkednek ránk. De talán ezeket is könnyedén áthidalhatjuk. Ne felejtsük, Magyarország gazdag vizekben, és nem pusztán természetes, hanem mesterséges vizekben is. Ma már a legtöbb kisvárosban (a nagyvárosokban meg egyenesen ez természetes) találunk uszodákat. Önmaga az úszás tehát már nem luxus télen sem. Ha pedig mindezek mellett kicsit gonoszkodni akarnék, azt is mondhatnám, hogy azért is merészkedjünk ilyenkor nyugodtan a medencékbe, mert kisebb lesz a tömeg, mint nyáron. A parton bizonyosan, de ugyanez igaz a medencékre is. Igaz, aki igazán szerelmese ennek a mozgásformának, azt megtaláljuk télen is az uszodában.

Persze jóval több ruhát kell levennünk, és praktikussági okból ilyenkor ezerszer fontosabb, hogy az adott uszoda megfelelően tudja tárolni ezeket a ruháinkat. Könnyű belátni, ez nyáron nem akkora feladat, mint télen egy kabát-pulóver-vastag farmer kombináció, egyéb értékeink mellett.

Én tehát mindenkit bíztatnék. Nagyobb energia befektetéssel jár, de télen se álljunk le a sporttal, és ha a kedvencünk az úszás, vagy szeretjük az úszást, azzal se. a karácsonykor felszedett kilókról már nem is beszélve.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Több mint 80 éve létezik egy szervezet, a Toastmasters, amely várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni.

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.