Menü

Mire figyeljünk oda, ha télen úszunk?

Tipikusan a nyárhoz kapcsolódó sport az úszás. És valóban észrevehető, hogy nemcsak a strandok, hanem az uszodák is megtelnek ilyenkor. Itt most természetesen az a fontos, hogy megtelnek úszni vágyókkal. Télen sokkal könnyebben lehet sportolásról alkalmas vízfelületet találni.

Télen alaposabban be kell melegíteni, hiszen a hidegben izmaink könnyebben legémberedhetnek. Fokozottan figyeljünk tehát tudom, hogy milyen gyakorlatokat csinálunk az úszás megkezdése előtt. Minden hozzáértő kiemeli, hogy az úszósapka minősége ilyenkor hatványozottan fontos. Azon egyszerű oknál fogva, mert miután kijöttünk a vízből, Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a hajunkat rendesen megszárítsuk, ami nem hogy vizes, de még kicsit nedves sem lehet ezek után. Ez természetesen nőknél a nagyobb probléma, de a férfiak sem vehetik félvállról, és természetesen gyermekeinknél is erre nagyon oda kell figyelni.

Ezek a legnagyobb veszélyek, amik leselkednek ránk. De talán ezeket is könnyedén áthidalhatjuk. Ne felejtsük, Magyarország gazdag vizekben, és nem pusztán természetes, hanem mesterséges vizekben is. Ma már a legtöbb kisvárosban (a nagyvárosokban meg egyenesen ez természetes) találunk uszodákat. Önmaga az úszás tehát már nem luxus télen sem. Ha pedig mindezek mellett kicsit gonoszkodni akarnék, azt is mondhatnám, hogy azért is merészkedjünk ilyenkor nyugodtan a medencékbe, mert kisebb lesz a tömeg, mint nyáron. A parton bizonyosan, de ugyanez igaz a medencékre is. Igaz, aki igazán szerelmese ennek a mozgásformának, azt megtaláljuk télen is az uszodában.

Persze jóval több ruhát kell levennünk, és praktikussági okból ilyenkor ezerszer fontosabb, hogy az adott uszoda megfelelően tudja tárolni ezeket a ruháinkat. Könnyű belátni, ez nyáron nem akkora feladat, mint télen egy kabát-pulóver-vastag farmer kombináció, egyéb értékeink mellett.

Én tehát mindenkit bíztatnék. Nagyobb energia befektetéssel jár, de télen se álljunk le a sporttal, és ha a kedvencünk az úszás, vagy szeretjük az úszást, azzal se. a karácsonykor felszedett kilókról már nem is beszélve.

Amikor nem akarunk edzőterembe menni

Előfordul olykor, hogy a munkánk miatt pillanatnyilag, esetleg huzamosabb ideig nem tudunk eljutni egy edzőterembe, esetleg csak lustábbak vagyunk kimozdulni otthonról, pláne ilyenkor télen. Erre az eshetőségre érdemes időben felkészülni, és beszerezni olyan, edzéshez használt kellékeket, amik egyrészt hasznosak, másrészt nem foglalnak nagy helyet otthon, legalábbis ha nincs rá nagy hely, és mégis, hatékonyan lehet velük edzeni.

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő

Van-e olyan, hogy túl sokat sportol a gyerek?

Előző írásainkban beszéltünk arról, hogy miket érdemes a gyermeknek sportolni, az egyéni vagy éppen a csapatsportok előnyösebbek-e számukra. De vajon létezik-e olyan, hogy egy gyerek túl sokat sportol? Mire kell a szülőknek odafigyelni?

Miért ne halogass vizsgákat?

Ha te is hajlamos vagy arra, hogy a teendőidet halogasd, és ennek a szokásnak a vizsgáid is ki vannak téve, akkor van számodra egy rossz hírem: jobb lenne leszoknod erről. Ki is derül, hogy miért.

A kerékpározás jótékony hatásai

A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).