Menü

Fekete tea jótékony hatásai

Tartózkodsz a kávétól, de eleged van belőle, hogy reggelente zombiként botorkálsz? A fekete tea a barátod! Ízletes, egészséges és még élénkítő hatású is. Már csak az okozhat némi fejtörést, hogy melyiket válaszd.

Amire figyelnünk kell

Mivel a fekete tea csersavat tartalmaz, éhgyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani.

Annak ellenére, hogy a csersav nyugtatólag hat a szervezetben lejátszódó folyamatokra, hosszútávon gyomorpanaszokat okozhat és más nem kívánt folyamatokat generál, ha rendszeresen kora reggel, evés előtt szürcsöljük el.

Pozitív hatásai

Gazdag antioxidánsokban

Biztosan hallottál már arról, hogy az antioxidánsok mennyire fontosak a szervezetünknek. Van egy jó hírem, a fekete tea bővelkedik bennük. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól és különbözőek, mint például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben megtalálható antioxidáns típus.

Megvédi a szívedet

Tudtad, hogy a tea fogyasztása csökkenti a stroke-nak az esélyét? Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-al csökkentheti a stroke esélyét azokhoz képest, akik csak napi egy csésze teát fogyasztanak.

Hajápolás

A fekete tea hajra is jó, mert a benne lévő koffein blokkolja a DHT hormont, amely a hajhullásért felelős. Tehát a fekete tea fogyasztása fel tudja gyorsítani a hajnövesztést és le tudja lassítani a hajhullást. Ha a hajadra permetezed a fekete teát, akkor az fokozza annak ragyogását és színét. Körülbelül 20 percig kell fennhagyni a teát a hajadon, majd azt a szokásos samponoddal mosd le. Az eredményen te magad is meg fogsz lepődni!

Boldogság faktor

Egy tökéletes csésze tea mindig meg fog mosolyogtatni és meg fog nyugtatni.

A lista elolvasása után most már nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért rendkívül hasznos a testnek és az elmének a fekete tea fogyasztása.

Csökkenti a stressz hormonok kialakulását

L-tannin és koffein gátolja a kortoziol nevű stressz hormon kialakulását. Ezzel segítve a napi stressz kezelését.

Fekete tea elkészítése

Ahogyan a többség neki áll a tea készítéshez:

Feltesszük a vizet forrni a forralóba majd belekanalazzuk, egy teáskanál fekete tea füvet a teáskannába majd jól nyakon öntjük a lobogó vízzel. Nyomogatjuk kicsit a telefonunk, majd leszűrjük a teát.

Ezzel szemben, hogyan készítik a profik:

A vizet felforraljuk. Amikor elérte a tea fok a 100 fokot a kannába teszünk 3 g szálas teát. Majd óvatosan ráöntjük a 2 deciliter forró vizet. 3- 5 perc áztatás után leszűrjük a kész teát.

Tea áztatás:

Mivel a tea ázási idejét az összetevők befolyásolják, így erről mindig tájékozódj a csomagoláson. Viszont irányadó szám lehet a 3 perc.

Fontos tudnivalók! Kerüljük a fém szűrőket, fém csészéket. Törekedjünk a porcelán vagy üveg használatára.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.