Menü

Ideje kidobni!

Újévi fogadalmak, új szokások, új tervek, új teendők, új feladatok, új célok. Mindenki másképp kezdi a 2020-as évet. Én egy kiadós szelektálással. Annyi kacatot kidobtam!

A tértisztítás megszabadítja otthonunkat mindattól a felesleges holmiktól, káros energiától, felgyülemlett szeméttől, ami csak negatív módon hat ránk. A szemétkupaccal együtt halmozódik fel a sok káros energia – mondja a feng shui. Valójában feng shui nélkül is könnyű belátni, hogy felesleges folytatni a halmozó, gyűjtögető életmódot, csak kiszorít minket a lakásunkból. A sok kacat miatt rendezetlenné válik a tér, egyre nehezebb lesz elpakolni mindent, a végén már meg sem próbáljuk, pedig ha azt a sok kacatot kidobnánk…

A feng shui nagyon pontos és precíz útmutató alapján végzi a tértisztítást, én viszont csak elkezdtem szelektálni azokat a holmikat, amire elsőre azt mondom, „jó lesz még valamire”, de ez csak azt jelenti valójában, hogy „soha semmire nem lesz jó és ott fog megporosodni, amíg valaki egyszer ki nem dobja”.

Kezdjük a gyerekszobában. (Természetesen szigorúan akkor, amikor egyik gyerekem sincs a közelben, különben esélyem sem lesz a kéthete ott heverő botot és kavicsokat, tavalyelőtti papírmaradványokat, három évvel ezelőtti ovis alkotásokat kidobni, régi kacatoktól megszabadulni. Tudom, tudom micsoda anya az ilyen, én nem bánom, ha ezt mondjátok, kidobtam mindet, vállalom.)

A gyerekszoba tele van olyan játékokkal, amelyek egy része letört, nem működik, már nem zenél, nincs meg minden darabja, kitört a kereke… ezekre semmi szükség. Kuka.

Játékok üres papírdobozai, amit a férjem kért, hogy őrizzünk meg, hátha vissza kell vinni benne a boltba a játékot. Persze. Kuka.

A hálószobából nem dobok ki semmit, mert még szinte berendezetlen, egy tévé és egy ágy, két éjjeliszekrény, ezeket nem tudom tértisztítani, de ott a konyha, mennyi minden! Lejárt fűszer is akad, vagy törött fülű bögre, esetleg megrepedt tányér, ha akad lejárt liszt, rizs, az is kuka. Nem kell őrizgetni. A tető nélküli foltos műanyag edények is kuka. Már nem tudom lemosni a pörkölt nyomát, beleivódott a műanyagba. Kuka. Kapni újat pár szár forintért, nem kell őrizni. Fagyasztó, hűtő. Csak azért, mert le van fagyasztva, még nem áll el örökké. Amikor a hűtőt takarítom, muszáj kivenni, amit már biztosan nem fogunk megenni. Ha van, háziállat, oké, ha nincs, akkor sajnos kuka. Üres üvegek. Annyit őrzök egy ideje, de nem tudom miért, nem kellenek soha semmire. Kuka. Mondom kuka.

Megannyi edény és robotgép, amiket sosem használtam. Lehet, hogy valaki másnak jól jönnek. Vagy lehet, hogy rég elromlottak. Egyik esetben sincs helyük nálam.

Előszoba… Itt lehet garázdálkodni. Nálunk minden hazatérő itt dob le mindent. Lóg vagy 3 esernyő, kacatok, iskolai kézműves rajzok, ovis holmi, kavicsok, botok, rágópapír, levelek, poros dekorholmi, reklámtárgyak, tavalyi báli jegyek… egy nedves rongy, törlés és kuka. Máris tisztább a tér. Rend van. Jó érzés.

Ruhásszekrény. Magammal kezdem. A „majd még felveszem egyszer” kategória nem létezik. Nem azért, mert nem fogyok bele, nem azért, mert nem tetszik, hanem, mert valamilyen okból nem kényelmes, már nem divatos, mindig a sor végére kerül, nem hordjuk, nem kell. Elajándékozom, eladom, ha egyik sem, akkor gyűjtőkonténer, rászorulók, kutyamenhely. A fiaim ruháival ugyanezt végzem el, a nagyfiam kinőtt ruhái automatikusan a kicsi szekrényébe kerülnek, ő hátrányosabb helyzetű, örököl sokszor, tudom ez nem fair, néha veszek neki újat is, de a törvényes öröklési jog felülírja az egyenjogúságot.

Férjem szekrénye valahogy annyira nincs tömve, becsukni is simán be tudom, nála nincs mit szelektálni, hozzánk képest alig van ruhája. Innen nem dobhatok ki semmit, mert nem tud mit felvenni.

Cipők… Pláne. Rengeteg a letaposott sarok, kirepedezett bőr. Ami olyan, azt a cipészhez viszem, de ami nem…bizony máris lett egy üres polc.

Fürdőszoba. Bizony itt is akad üres tusfürdős flakon, „seszínű”, kopott törülközők, megfakult fürdőlepedők, ebből is lehet újat venni, nem kell az ócskát őrizgetni évekig. Lejárt kozmetikumok. Jobb ezeket már nem használni, mielőtt ártunk vele a bőrünknek. Tudom, nem volt olcsó, de ha egyszer lejárt…

Nappali. Ezeréves újságok, magazinok. Ez a tévéújság novemberi… Jesszus. Ezekre sincs szükség, mehet a szelektívbe. Máris érzem, hogy tisztább a lakás, nagyobb a tér, áramolhat az energia, vagy mi.

És a kedvencem. Az abszolút. A legutálatosabb és a leglegleg… a fiaim több száz filctolla. Vajon melyik fog és melyik nem? Igen. Jól gondolod. Végig próbálom mindet. Ez vár rám ma. Elleszek egy darabig…

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.