Menü

Készíts szappant otthon!

Otthon készített szappant használni számtalan előnnyel jár. Amellett, hogy tudod milyen alapanyagokat használsz, magad állíthatod elő a neked tetsző illatkombinációt, olyan hozzávalókból, amiket igazán szeretsz.

A szappankészítés bonyolult folyamat, amihez sok idő kell. Elkészítéséhez biztonságos környezetet kell teremteni. Egy olyan helyiséget válassz, ami könnyen szellőztethető. Szükség lesz védőruházatra is, kesztyűre és védő szemüvegre.

Figyelni kell a megfelelő eszközökre is, a lúg miatt alumínium edényt nem használhatunk!

Hozzávalói:

növényi olaj, zsír (különböző zsírokból, olajokból összesen kb. 650 g)

desztillált víz (kb. 250 g)

lúg (96 g)

opcionálisan színezékek és illóolajok

Elsőként a desztillált vizet kell egy olyan edénybe tenni, ami lúgoldásra alkalmas. A kimért lúgot óvatosan kevergetve adjuk hozzá a vízhez, ez a sorrend nagyon fontos. A keletkező gőzt semmiképp nem ne lélegezd be. A két anyag reakciója közben hő szabadul fel, ezért az edényt tegyük egy nagyobb hidegvizes tálba, majd, ha eléri a 40 fokot, hozzáadjuk az olajhoz. Ezalatt felolvasztjuk a szilárd zsírokat és az olajjal összekeverjük. Amikor ez az elegy is elérte a 40 fokot keverjük össze a lúgos vízzel. A lúgot kell hozzáönteni, majd keverni ameddig pudingszerű lesz az állapota.

Ekkor lehet színezni és illatosítani a masszát.

A házilag készült szappanok illatmentesek is lehetnek, de legtöbbször a tiszta illatot gyógynövények vagy kivonataik okozzák. Bátran lehet használni citromfüvet, levendulát, rózsát, zsályát vagy éppen narancsot.

A szappant színezni is lehet, itt a fűszerek segítenek, mert az illatanyagok nem színezik önmagukban az anyagot. A céltól függően használható kakaó, fahéj vagy éppen korkuma a színezéshez.

Ezután a masszát egy formába öntjük és letakarjuk, majd minimum egy napig állni hagyjuk, amíg megkeményedik. Fontos, hogy a szappan lassan hűljön ki, mert különben törékeny lesz.

Ezt követően vágjuk fel a és érleljük még sötét, de szellős helyen minimum négy hétig, ekkor éri el a szappan legjobb állagát és lesz vízmentes.

A természetes alapanyagok az arcápolási termékeknél már megszokott, de a bőrünk többi területén sem szabad megfeledkezni erről. A házi szappanok segítenek az irritált bőr nyugtatásában, különösen, ha allergiás vagy ekcámás tünetek jelennek meg rajta. A természetes kozmetikumok használata nem csak szervezetünknek fontos, hanem a környezetünknek is, állatokon sem kell tesztelni és sokkal inkább pénztárcabarát, mint a drogériás termékek. Emellett pedig ajándéknak is tökéletes.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.