Menü

Készíts szappant otthon!

Otthon készített szappant használni számtalan előnnyel jár. Amellett, hogy tudod milyen alapanyagokat használsz, magad állíthatod elő a neked tetsző illatkombinációt, olyan hozzávalókból, amiket igazán szeretsz.

A szappankészítés bonyolult folyamat, amihez sok idő kell. Elkészítéséhez biztonságos környezetet kell teremteni. Egy olyan helyiséget válassz, ami könnyen szellőztethető. Szükség lesz védőruházatra is, kesztyűre és védő szemüvegre.

Figyelni kell a megfelelő eszközökre is, a lúg miatt alumínium edényt nem használhatunk!

Hozzávalói:

növényi olaj, zsír (különböző zsírokból, olajokból összesen kb. 650 g)

desztillált víz (kb. 250 g)

lúg (96 g)

opcionálisan színezékek és illóolajok

Elsőként a desztillált vizet kell egy olyan edénybe tenni, ami lúgoldásra alkalmas. A kimért lúgot óvatosan kevergetve adjuk hozzá a vízhez, ez a sorrend nagyon fontos. A keletkező gőzt semmiképp nem ne lélegezd be. A két anyag reakciója közben hő szabadul fel, ezért az edényt tegyük egy nagyobb hidegvizes tálba, majd, ha eléri a 40 fokot, hozzáadjuk az olajhoz. Ezalatt felolvasztjuk a szilárd zsírokat és az olajjal összekeverjük. Amikor ez az elegy is elérte a 40 fokot keverjük össze a lúgos vízzel. A lúgot kell hozzáönteni, majd keverni ameddig pudingszerű lesz az állapota.

Ekkor lehet színezni és illatosítani a masszát.

A házilag készült szappanok illatmentesek is lehetnek, de legtöbbször a tiszta illatot gyógynövények vagy kivonataik okozzák. Bátran lehet használni citromfüvet, levendulát, rózsát, zsályát vagy éppen narancsot.

A szappant színezni is lehet, itt a fűszerek segítenek, mert az illatanyagok nem színezik önmagukban az anyagot. A céltól függően használható kakaó, fahéj vagy éppen korkuma a színezéshez.

Ezután a masszát egy formába öntjük és letakarjuk, majd minimum egy napig állni hagyjuk, amíg megkeményedik. Fontos, hogy a szappan lassan hűljön ki, mert különben törékeny lesz.

Ezt követően vágjuk fel a és érleljük még sötét, de szellős helyen minimum négy hétig, ekkor éri el a szappan legjobb állagát és lesz vízmentes.

A természetes alapanyagok az arcápolási termékeknél már megszokott, de a bőrünk többi területén sem szabad megfeledkezni erről. A házi szappanok segítenek az irritált bőr nyugtatásában, különösen, ha allergiás vagy ekcámás tünetek jelennek meg rajta. A természetes kozmetikumok használata nem csak szervezetünknek fontos, hanem a környezetünknek is, állatokon sem kell tesztelni és sokkal inkább pénztárcabarát, mint a drogériás termékek. Emellett pedig ajándéknak is tökéletes.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.