Menü

A kevesebb több!

Ez igaz az élet sok területére, a sminkre, ruházatra, ékszerviseletre, lakberendezésre, hiszen ha túlzásokba esünk, vissza tetszőleg hat, „túl sok” lesz, vagy már nem esztétikus, vagy nem tesz jót. Ugyanez elmondható az edzésről is.

Mi is az a túledzés? A túledzés egy folyamat, nem pedig egyetlen túlpörgetett edzés következménye. Ha folyamatosan túlterheljük az ideg-, az immun- és a hormonális rendszerünket, akkor hamar csatlakozhatunk a túledzettek táborához.

Sajnos sokan képtelenek elszámolni a lelkükkel, ha pihenőnapot tartanak, úgy érzik ellustultak, vagy nem ehetnek annyit, esetleg pszichésen megviseli őket egy-egy edzésmentesebb nap, pedig a szakemberek, testépítők, személyi edzők nem győzik folyamatosan ismételni, hogy a pihenőnapok alatt fejlődnek az izmok, ergo a túltolt edzéssel pont az ellenkező hatást érjük el az izmosodás terén, meg még egy sor negatívumot okozunk magunknak.

A test is jelzi, mikor van szüksége pihenésre! A férjem mindig azt mondja, mikor nem akarom meghallani, hogy pihenjek, hogy a szervezet és a test is sokkal jobban reagál egy edzésre a pihenőnapot követve, sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, mint egy kimerült, fáradt test esetében, amikor alig megy pl. a futás. Arról nem is beszélve, hogy ha a fizikai aktivitás és a pihenés egyensúlya felborul, bizony annak a szervezetünk látja kárát, hormonrendszerünk, immunrendszerünk, egészségi állapotunk.

A sérülések veszélye pedig még nagyobb, talán ezzel lehet legjobban hatni a maximalista sportolókra, akik nehezen engednek maguknak pihenőt, hogy ha meghúzódik egy izom, vagy netán elszakad egy achilles ín és még sorolhatnám, akkor a felépülés és teljes regeneráció akár hosszú hónapokat is igénybe vehet, ami nagy kiesés a felkészülésben, s már ezért sem érdemes megkockáztatni azt, hogy félvállról vegyük a kötelezően javasolt rekreációs időszakot.

Minél jobban túlhajtjuk magunkat, annál tovább kell majd regenerálódni és gyógyulni mozgás nélkül. Egy sportolónak, igazi sajtkukacnak, maximalistának, hiperaktív örökmozgónak ez ugye, hogy mennyire nem éri meg?

Amikor a hormonháztartásunk megfelelően működik, figyelünk az edzésre, táplálkozásra és pihenésre, a súlyvesztés is zökkenőmentesebben megy, túledzés hatására azonban megnő a kortizolszint (kortizol=stresszhormon) és minden másképp fog működni, vagy éppen nem működni, fokozva az inzulinrezisztencia és a zsírlerakódás esélyét.

Ez mind a túledzés káros hatásainak a számlájára írható, s még nem is értünk a hosszú sor végére.

A regeneráció legfontosabb része az alvás, az elegendő 7-8 óra alvás, enélkül nem megy tovább egészségesen a gépezet. A pihenés ugyanolyan fontos része az edzésprogramnak, mint a rendszeres mozgás. Nem maradsz le semmiről, ha ma pihensz.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.