Hogyan csökkentsd a zsiradékot?
- Dátum: 2020.03.04., 21:25
- Martinka Dia
- beszív, édesség, edzőterem, egészségtelen, eléget, elfogyaszt, fasírt, fehérje, felesleges, félkész étel, gyomorprobléma, joghurt, kacsazsír, kalória, kókuszzsír, kompromisszum, mangalicazsír, mascarpone, mennyiség, minőség, olaj, praktika, rántott hús, reflux., rost, sütőben süt, szénhidrát, szervezet, tej, tejszín, tocsog, tökmagolaj, transzzsír, vitamin, zsiradék, zsírban oldódik, zsírbevitel, zsírszegény, zsírtartalom
…illetve ezáltal a bevitt, felesleges kalóriákat, amelynek elfogyasztása a pillanatok műve, de elégetni, az bizony hosszú órákat jelent az edzőteremben. Csökkentsük legalább a felére a zsírbevitelt!
Mi sem egyszerűbb ennél, mindössze pár praktika szükséges, melynek ismeretével jelentősen csökkenthető a bevitt zsiradék mennyisége.

Az tévhit, hogy zsírokra nincs szüksége az emberi szervezetnek. Ugyanolyan fontosak, mint a fehérjék, szénhidrátok, rostok, nem beszélve a zsírban oldódó vitaminokról. A mennyiség és minőség az, amit szem előtt kell tartanunk.
A minőségről, egészséges zsírokról és azok szervezetre gyakorolt hatásairól már volt szó, jól tudjuk, hogy miért jó az olíva olaj, a kókuszzsír, tökmagolaj, miért egészséges a kacsazsír, mangalicazsír és miért érdemes messzire kerülni a transzzsírsavakat tartalmazó édességeket, félkész ételeket, azonban a mennyiséget mindig érdemes szem előtt tartani.
Ha egy étel tejszínt ír elő, gondolkodás nélkül helyettesítem krémes joghurttal, a zsíros tej és túró helyett a zsírszegény változatot veszem le a polcról. Ma tárkonyos ragulevest fogok készíteni vacsira, ehhez főzőtejszín helyett kefírt fogok használni minden bizonnyal.
A mascarponés édességeket érdemes átvariálni light zsírtartalmú összetevőkre, a bő olajban sütés helyett pedig sütőben süssünk fasírtot, rántott húst.
Vendéglátós ismerősömmel volt egy vitám múlt héten az általam favorizált sütőben sütésről, aki szerint a rántott húst sose fogom olyan finomra elkészíteni sütőben, mintha bő olajba dobnám, de én azt gondolom, hogy igen. Határozottan állítom és vállalom: igen! A fasírtokat mi sütőben sütjük, kevés olajsprayvel megfújva és a rántott húst is, igen. Állítom, hogy finom, határozottan kijelentem, hogy ropogós, ellenben minimálisra csökkentettem a zsiradék mennyiségét, hiszen egy sütőben sült fasírt, sosem fog annyi olajat beszívni, mint a bő zsírban sült egészségtelen társa és a lakást sem árasztja el a kiszellőztethetetlen zsírszag.

Mindig mondom: valamit, valamiért, azonban itt kevésbé érzek kompromisszumot, hiszen nem mondtunk le az ízekről, csak a tocsogó olaj érzéséről. Arról meg könnyen. Amikor kézzel bekapkodok egy fasírtot, vagy megfogok egy rántott húst, nem marad a kezemben a fél üveg olaj, vagy zsír, hiszen nem szívta meg magát, ezáltal kevésbé is okoz gyomorproblémákat, refluxot a bő olajban sült ételekre érzékeny embereknél. Tapasztalatból mondom, hogy ez így van.
Hagymát sem dinsztelek olajon, sokkal inkább vízen, egyszerűbb is, illetve tapadásmentes, nagy serpenyőket használok, vagy párolóedényeket, amelyek megkönnyítik a zsírfelhasználás csökkentését, mindezekhez pedig olajsprayt használok. Nagy kedvencem a szilikonos sütőformák széles választéka, melyek szintén nem igénylik, hogy kizsírozzuk és lisztezzük a tepsit, tortaformát.
Remélem sikerült meggyőznöm a kedves olvasót, hogy ne vegyen egy újabb üveg étolajat, ha elfogyott, hanem keressen más, egészségesebb alternatívákat a minőségi zsírfogyasztásra és a zsírbevitel csökkentésére.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.