Menü

Női hiszti - létezik?

A pszichológusok által emlegetett hisztéria és a köznapi nyelvben is előforduló hiszti nem teljesen fedik egymást. Éppen ezért nehéz megmondani, hogy a szó szoros értelmében beszélhetünk-e női hisztériáról, vagy egyáltalán, mihez van ennek a viselkedési formának vagy állapotnak köze. Ráadásul az, hogy ki mit ért ez alatt, az nagyban függ az előzetes tudásunktól, a benyomásainktól, előítéleteinktől és sztereotípiáinktól, amelyeket nem feltétlen saját magunk találtunk ki, hanem hallhattuk másoktól is, tanult módon is elsajátíthattuk mások viselkedése és megnyilvánulásai alapján, és beépíthettük a saját tudatunkba. Érdemes tehát először a saját álláspontunkkal tisztában lenni ahhoz, hogy vitát indíthassunk a témáról.

A hisztéria, mint pszichológiai fogalom, szervi okok nélküli, testi tünetekkel is járó erős érzelmi-lelki kitörésként fogható meg. Ebben a meghatározásban nagyon lényeges, hogy bár nincsenek szervi okok, tehát nem egy betegség vagy elváltozás váltja ki a heves állapotot, az mégis megnyilvánulhat testi tünetekben, ami lehet remegés, izzadás, szapora légzés, gyors pulzus, fejfájás, szédülés, és ezen tünetek sora még bővíthető. Ezek a tünetek teljesen akarattól függetlenül jelentkeznek, az érintett személy nem irányítja őket. Kisgyermekkorban nagyon jellemző, és nagyban összefügg a gyermek érdekérvényesítő, egocentrikus korszakával. Kamaszkorban a dac természetes velejárója.

Azonban a hétköznapi szóhasználatban élő hisztéria általában nem szól testi tünetekről, a lényege a heves érzelmi reakció, és a látszólag ok nélküliség. Ez azonban igencsak szubjektív álláspont lehet a részt vevők részéről. Az érzelmi túlfűtöttség és a heves reakció egy bizonyos szinten valóban jellemzőbb a nők körében. Ennek oka az összetettebb női gondolkodás, illetve a teljesen eltérő hormonális működés. A pszichológiai hisztéria éppen ezért nem illik a nőkre, hiszen egyfelől megfogható a viselkedésük biológiai okokban, másfelől pedig nem mindig jár testi tünetekkel, sőt. Tehát pszichológiai szempontból nem beszélünk túlnyomó női többségről a hisztéria témájában. Ugyanakkor a hétköznapi értelemben vett hisztit valóban jellemzőbbnek találhatjuk a nők körében.

Óvatosan azonban a nők megbélyegzésével, ilyen téren is! Ugyanis egyrészt nem irányított, nem feltétlenül akaratlagos viselkedésformáról van szó, amelyen tehát nem segít, csak súlyosbít a környezet rosszalló véleménye. Másrészt pedig általában a tünetek megfékezése, tehát a hisztérikus állapot visszafojtása csak elodázza, de nem szünteti meg ezt a viselkedést. Ezért nagyon fontos, hogy a helyes időben, a helyes körülmények között tudjuk kezelni ezt az állapotot. A nők hisztijében ugyanis az a közös, hogy általában gyors lefolyású, hirtelen állapot, míg a férfiak esetében sokkal lassabbnak látszik ez a folyamat, és sokkal nagyobb hatásai is vannak a jövőre. Hölgyeim, uraim, őszintén viszonyuljunk a helyzethez, és fékezzük előítéleteinket!

Varga Ágnes Kata

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.