Menü

Elválasztva – na de meddig?

A 21. században a kapcsolattartás színtere már nem korlátozódik személyes találkozásra. Ezért sűrűn szoktuk emlegetni a kapcsolatok elszemélytelenedését. Pedig ha a mostani helyzetben magunkba nézünk, mélyen belül mindenkit aggaszt egy kicsit, hogy mi lesz akkor, ha nem találkozunk senkivel. Ha sem a tágabb családdal, sem a barátainkkal, sem az ismerősökkel nem tudunk úgy kapcsolatot tartani. Meglehet, hogy egy szimpla napon eszünkbe sem jutna, hogy ez probléma. Egy szimpla napon nem is terveznénk találkozót az ország másik végében lévő barátainkkal vagy családtagjainkkal, és meglehet, hogy egyetlen bulira sem akarnánk elmenni. De maga a tény, hogy erre akkor sem lenne lehetőség, ha akarnánk, mégis meg tud rémíteni bennünket.

Nehéz helyzetben vannak azok, akik párjuktól, családjuktól távolabb élnek, vagy egyedül vannak egy háztartásban. Hiszen a személyes találkozóikat házon kívül teljesen vissza kell szorítaniuk. Így nem jöhet szóba, hogy elutazzanak a rokonokat meglátogatni, vagy átmenjenek a párjukhoz, aki talán nem is egy településen lakik velük. A közlekedés és a kimozdulás (mindeddig) nem hivatalos korlátozásának célja ugyanis pontosan ez: az érintkezés teljes meggátolása. Csakhogy amikor egy teljesen ingerszegény környezetben kell eltöltenünk a napjainkat, átállva csupa gépies viselkedésre, ingázva a munka és az otthon között, ugyanazok közé az emberek közé kényszerítve napokra, hetekre, nehezebb vigaszt találni olyan tevékenységekben, amelyek egykor talán még megnyugtattak volna. Nincs arra lehetőség, hogy legalább egy futó pillanatra összetalálkozzunk, néhány szót váltsunk, ezért más módot kell találni arra, hogy egymás kedélyállapotát is javítani tudjuk, illetve a szociális igényeink is kielégítésre találjanak.

Okosan és rendeltetésszerűen használva az internet adta lehetőségeket, valamilyen szinten csökkenthetjük a korlátainkat. Egyéni, és akár csoportos beszélgetéseket is tarthatunk, ezek variációit és az egyedi megoldásokat is a fantáziánkra bízhatjuk. Nyilván ez nem pótolja teljesen a társas interakciókat, de valamelyest enyhítheti a szorongásunkat. Ez egyébként is az egyik legfontosabb most, hiszen nem tudunk úgy erőt adni másoknak, ha mi magunk nem vagyunk stabilak. A családi kapcsolatok során fontos, hogy akkor is meríthessünk egymás pozitivitásából, ha nem találkozunk személyesen. Videóhívás, telefonhívás formájában is van erre lehetőség. Természetesen ugyanez érvényes a párkapcsolatokra. Szervezhetünk „közös” programokat videókapcsolaton keresztül, például közös mozgást, vacsorát, akár filmnézést is. Ezek a tevékenységek amúgy sem feltétlenül igénylik a személyes jelenlétet.

Mivel egy előre be nem látható, időkeretben nem megjelölhető távlatról beszélünk, nehéz behatárolni, hogy meddig van szükség a türelmünkre és egymás feltétlen támogatására. Ezért nagyon fontos, hogy minél tovább kitartsunk az emberi kapcsolataink minőségét illetően. Nem kell, hogy elszigetelődjünk egymástól, ezért, amennyire lehet, próbáljunk meg egymás támaszai lenni, még ha távolból is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!