Menü

Sorozatajánló a karantén idejére

A karantén ideje alatt teljesen megváltoztak a napi beosztások, új rutin alakult ki. Ebbe pedig olyan pontok is bekerülhetnek, amire eddig nem volt idő: sorozatnézés.

A streaming szolgáltatatók aranykorát éljük, amikor szinte hetente jelenik meg új sorozat (vagy film) a Netflix, HBO GO vagy az Apple TV+ gondozásában. Ezek az alkotások pedig nagyon figyelemreméltók, hiszen nem egy közül rendkívül elgondolkodtató és akár vitaindító is.

Íme egy lista azokról a sorozatokról, amiket mindenképp érdemes megnézni a karantén egysíkú napjai alatt.

Egy fiatal zsidó lány menekülése

Deborha Feldman regénye alapján debütált az Unorthodox (magyarul A másik út címmel fut) című sorozat a Netflixen. A négyrészes alkotás nagyon hitelesen mutatja be a New York, Williamsburg kerületében élő ortodox zsidó közösséget, akik még a második világháború után Szatmárnémetiből menekültek az Egyesült Államokba. A napjainkban játszódó történet a közösség egyik tagja, Esty (Shira Haas) útkeresését mutatja be. A lány elszökik a férjétől és Berlinben keresi önmagát. Nagyon érzelmes és elgondolkodtató történet, ami megmutatja milyen hatalmas ereje van a szabadságvágynak és a saját döntéseknek.

Fordított világ

Az ikszek és nullák című sorozat szintén könyvadaptáció, Malorie Blackman irodalmi sorozatán alapszik. Egy olyan világot tár elénk, ahol a feketék alkotják a vezető réteget és a fehérek azok, akik alávetettek és lenézettek. Nagyon erős alaphelyzettel indít a történet, ami bemutatja, hogy a rasszizmus független a bőrszíntől, ugyanúgy jelen van, mint a mi valós világunkban. A történet szerint egy iksz (azaz előkelő fekete) lány és egy nulla (alárendelt fehér) fiú egymásba szeretnek. Kapcsolatuk törvény által is tiltott, ezért rendkívül veszélyes. Ők mégis együtt maradnak és szerelmük által is meg akarják változtatni a világot. Titkok, árulás és hűség és megannyi nagyon fontos kérdést vet fel a történet.

Egy igazi feminista sikersztori

A Netflix új sorozata az első afroamerikai, önerőből lett milliomos üzletasszonyát, Madam C.J. Walkert mutatja be. A rendkívül merész, bátor és ambiciózus nő, aki nem fél a férfiak erejétől és tudja, hogy többre hivatott. A Self made inspired by Madam C.J. Walker című sorozat négy része mutatja meg a szépségipar királynőjének izgalmas, kihívásokkal, sikerekkel és tragédiákkal kövezett útját, amely ma sok nőnek jelent inspirációt.

A berlini krimi

A három éve futó Babilon Berlin című sorozat Magyarországon az HBO-n érhető el. Szintén könyvadaptáció, amelynek az 1929-es Berlin adja a helyszínét. Borongós, izgalmas krimi, ami realisztikusan mutatja meg a 20-as évek Németországának problémáit. Az első világháború tragédiája még nagyon közeli, a szélsőséges politikai erők pedig a városvezetésbe és a kormányba is beszivárogtak. A náci párt felemelkedésének árnyékában nyomoz egy rendőr felügyelő, Gereon Rath (Volker Bruch) és egy szegéyn, de tehetséges fiatal lány Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). A különleges német alkotást ajánlom mindenkinek, aki szereti a krimiket és az izgalmas, fordulatokkal teli történelmi sztorikat.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.