Menü

Sorozatajánló a karantén idejére

A karantén ideje alatt teljesen megváltoztak a napi beosztások, új rutin alakult ki. Ebbe pedig olyan pontok is bekerülhetnek, amire eddig nem volt idő: sorozatnézés.

A streaming szolgáltatatók aranykorát éljük, amikor szinte hetente jelenik meg új sorozat (vagy film) a Netflix, HBO GO vagy az Apple TV+ gondozásában. Ezek az alkotások pedig nagyon figyelemreméltók, hiszen nem egy közül rendkívül elgondolkodtató és akár vitaindító is.

Íme egy lista azokról a sorozatokról, amiket mindenképp érdemes megnézni a karantén egysíkú napjai alatt.

Egy fiatal zsidó lány menekülése

Deborha Feldman regénye alapján debütált az Unorthodox (magyarul A másik út címmel fut) című sorozat a Netflixen. A négyrészes alkotás nagyon hitelesen mutatja be a New York, Williamsburg kerületében élő ortodox zsidó közösséget, akik még a második világháború után Szatmárnémetiből menekültek az Egyesült Államokba. A napjainkban játszódó történet a közösség egyik tagja, Esty (Shira Haas) útkeresését mutatja be. A lány elszökik a férjétől és Berlinben keresi önmagát. Nagyon érzelmes és elgondolkodtató történet, ami megmutatja milyen hatalmas ereje van a szabadságvágynak és a saját döntéseknek.

Fordított világ

Az ikszek és nullák című sorozat szintén könyvadaptáció, Malorie Blackman irodalmi sorozatán alapszik. Egy olyan világot tár elénk, ahol a feketék alkotják a vezető réteget és a fehérek azok, akik alávetettek és lenézettek. Nagyon erős alaphelyzettel indít a történet, ami bemutatja, hogy a rasszizmus független a bőrszíntől, ugyanúgy jelen van, mint a mi valós világunkban. A történet szerint egy iksz (azaz előkelő fekete) lány és egy nulla (alárendelt fehér) fiú egymásba szeretnek. Kapcsolatuk törvény által is tiltott, ezért rendkívül veszélyes. Ők mégis együtt maradnak és szerelmük által is meg akarják változtatni a világot. Titkok, árulás és hűség és megannyi nagyon fontos kérdést vet fel a történet.

Egy igazi feminista sikersztori

A Netflix új sorozata az első afroamerikai, önerőből lett milliomos üzletasszonyát, Madam C.J. Walkert mutatja be. A rendkívül merész, bátor és ambiciózus nő, aki nem fél a férfiak erejétől és tudja, hogy többre hivatott. A Self made inspired by Madam C.J. Walker című sorozat négy része mutatja meg a szépségipar királynőjének izgalmas, kihívásokkal, sikerekkel és tragédiákkal kövezett útját, amely ma sok nőnek jelent inspirációt.

A berlini krimi

A három éve futó Babilon Berlin című sorozat Magyarországon az HBO-n érhető el. Szintén könyvadaptáció, amelynek az 1929-es Berlin adja a helyszínét. Borongós, izgalmas krimi, ami realisztikusan mutatja meg a 20-as évek Németországának problémáit. Az első világháború tragédiája még nagyon közeli, a szélsőséges politikai erők pedig a városvezetésbe és a kormányba is beszivárogtak. A náci párt felemelkedésének árnyékában nyomoz egy rendőr felügyelő, Gereon Rath (Volker Bruch) és egy szegéyn, de tehetséges fiatal lány Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). A különleges német alkotást ajánlom mindenkinek, aki szereti a krimiket és az izgalmas, fordulatokkal teli történelmi sztorikat.

Európai filmek, amik számomra kedvesek IV – amik miatt a film örök élmény

Helyzet van, mindenki tudja, látja, érzi. Mielőtt túladagolnánk a Netflixet vagy az Hbo go-t ne feledjük, hogy az európai kultúra milyen érdekes tud lenni. Valamint mindig van szép film/gondolat, ami csak ránk vár. Jöjjön hát egy szubjektív felsorolásszerű lista az életemet meghatározó szigorúan európai filmekből, amelyek érdekesek, izgalmasok és vagy elgondolkodtatók. Jöjjenek hát a születésem előtti húsz év szerintem legjobbjai időrendben a 66-os Personától a 79-es Brian életéig. Aki teheti ne hagyja ki őket. Egy újabb kis lelki muníció ezekre a bezárkozós időszakra.

Európai filmek, amik számomra kedvesek III – amik miatt a film örök érték

Helyzet van, mindenki tudja, látja, érzi. Mielőtt túladagolnánk a Netflixet vagy az Hbo go-t ne feledjük, hogy az európai kultúra milyen érdekes tud lenni. Valamint mindig van szép film/gondolat, ami csak ránk vár. Jöjjön hát egy szubjektív felsorolásszerű lista az életemet meghatározó születésem előtti szigorúan európai filmekből, amelyek érdekesek, izgalmasok és vagy elgondolkodtatók. Nyugalom újabb mozik is lesznek, de kezdjük a kályhánál. Jöjjön hát egy újabb kis lelki muníció ezekre a bezárkozós időszakra.

Európai filmek, amik számomra kedvesek II – amik után jó gondolkodni

Helyzet van, mindenki tudja, látja, érzi. Mielőtt túladagolnánk a Netflixet vagy az Hbo go-t ne feledjük, hogy az európai kultúra milyen érdekes tud lenni. Valamint mindig van szép dolog/film/gondolat, ami csak ránk vár. Jöjjön hát egy szubjektív felsorolásszerű lista az életemet meghatározó szigorúan európai filmekből (na jó néha a finanszírozás miatt picit amcsik néha), amelyek érdekesek, izgalmasok és vagy elgondolkodtatók. Most a drámák kerülnek sorra, amelyek sokszor némi humort is rejtenek. Érdekes darabok, szánjunk rájuk némi időt. Csak a születésem utáni filmeket vettem figyelembe és az alap nyelvükön ajánlom, mert úgy adják vissza az igazi hatásukat. jöjjön hát egy újabb túlélési muníció.

Európai filmek, amik számomra kedvesek I – amik után jó élni

Helyzet van, mindenki tudja, látja, érzi. Mielőtt túladagolnánk a Netflixet vagy az Hbo go-t ne feledjük, hogy az európai kultúra milyen érdekes és szép tud lenni. Valamint mindig van érdekes dolog/film/gondolat, ami csak ránk vár. Jöjjön hát egy szubjektív felsorolásszerű lista az életemet meghatározó szigorúan európai filmekből (na jó néha kizárólag a finanszírozás miatt picit amcsik), amelyek izgalmasok és vagy elgondolkodtatók. Kezdjük a rémhírek árnyékában a vígjátékokkal/ jó élni típusú top 10 mozikkal. Csak a születésem utáni filmeket vettem figyelembe és az alap nyelvükön ajánlom, mert úgy adják vissza az igazi hatásukat. Akkor csapjunk bele, jöjjön hát egy kis túlélési muníció.

A rosszfiúk visszatértek

Michael Bay popcorn gyáros anno még a 90-es évek egy stílussal és remek filmzenével megáldott akciómozival, a Bad Boysszal örvendeztett meg minket. A Will smith és Martin Laurence formálta zsarupáros most ismét visszatér immáron harmadik és utolsó alkalommal. A helyszín még mindig Miami. Jöhetnek az pergő videójáték akciók, a lassított beállítások és a kissé trágár humor. Lássuk a részleteket.