Menü

Sorozatajánló a karantén idejére

A karantén ideje alatt teljesen megváltoztak a napi beosztások, új rutin alakult ki. Ebbe pedig olyan pontok is bekerülhetnek, amire eddig nem volt idő: sorozatnézés.

A streaming szolgáltatatók aranykorát éljük, amikor szinte hetente jelenik meg új sorozat (vagy film) a Netflix, HBO GO vagy az Apple TV+ gondozásában. Ezek az alkotások pedig nagyon figyelemreméltók, hiszen nem egy közül rendkívül elgondolkodtató és akár vitaindító is.

Íme egy lista azokról a sorozatokról, amiket mindenképp érdemes megnézni a karantén egysíkú napjai alatt.

Egy fiatal zsidó lány menekülése

Deborha Feldman regénye alapján debütált az Unorthodox (magyarul A másik út címmel fut) című sorozat a Netflixen. A négyrészes alkotás nagyon hitelesen mutatja be a New York, Williamsburg kerületében élő ortodox zsidó közösséget, akik még a második világháború után Szatmárnémetiből menekültek az Egyesült Államokba. A napjainkban játszódó történet a közösség egyik tagja, Esty (Shira Haas) útkeresését mutatja be. A lány elszökik a férjétől és Berlinben keresi önmagát. Nagyon érzelmes és elgondolkodtató történet, ami megmutatja milyen hatalmas ereje van a szabadságvágynak és a saját döntéseknek.

Fordított világ

Az ikszek és nullák című sorozat szintén könyvadaptáció, Malorie Blackman irodalmi sorozatán alapszik. Egy olyan világot tár elénk, ahol a feketék alkotják a vezető réteget és a fehérek azok, akik alávetettek és lenézettek. Nagyon erős alaphelyzettel indít a történet, ami bemutatja, hogy a rasszizmus független a bőrszíntől, ugyanúgy jelen van, mint a mi valós világunkban. A történet szerint egy iksz (azaz előkelő fekete) lány és egy nulla (alárendelt fehér) fiú egymásba szeretnek. Kapcsolatuk törvény által is tiltott, ezért rendkívül veszélyes. Ők mégis együtt maradnak és szerelmük által is meg akarják változtatni a világot. Titkok, árulás és hűség és megannyi nagyon fontos kérdést vet fel a történet.

Egy igazi feminista sikersztori

A Netflix új sorozata az első afroamerikai, önerőből lett milliomos üzletasszonyát, Madam C.J. Walkert mutatja be. A rendkívül merész, bátor és ambiciózus nő, aki nem fél a férfiak erejétől és tudja, hogy többre hivatott. A Self made inspired by Madam C.J. Walker című sorozat négy része mutatja meg a szépségipar királynőjének izgalmas, kihívásokkal, sikerekkel és tragédiákkal kövezett útját, amely ma sok nőnek jelent inspirációt.

A berlini krimi

A három éve futó Babilon Berlin című sorozat Magyarországon az HBO-n érhető el. Szintén könyvadaptáció, amelynek az 1929-es Berlin adja a helyszínét. Borongós, izgalmas krimi, ami realisztikusan mutatja meg a 20-as évek Németországának problémáit. Az első világháború tragédiája még nagyon közeli, a szélsőséges politikai erők pedig a városvezetésbe és a kormányba is beszivárogtak. A náci párt felemelkedésének árnyékában nyomoz egy rendőr felügyelő, Gereon Rath (Volker Bruch) és egy szegéyn, de tehetséges fiatal lány Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). A különleges német alkotást ajánlom mindenkinek, aki szereti a krimiket és az izgalmas, fordulatokkal teli történelmi sztorikat.

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.

Ha nincs kinti esti program, vagy éppen szabadtéri mozira – 5 kiváló életrajzi film

5 olyan filmről írnék röviden, amelyek tehát a kedvenc műfajomban számomra a legkedvesebbek. Nyilván számos ilyen film ki fog maradni, éppen ezért a végére pusztán felsorolás jelleggel de illesztek néhány kiváló alkotást. Ebben a mini ötös listában most inkább olyan filmeket válogattam, amely valóban az illető személy életének hosszabb periódusára fókuszálnak, nem pedig egy kiragadott eseményre.

J. R. Ward: A bourbon királyai

J.R. Ward neve felér egy garanciával a jó regényre. A bourbon királyai - családregény titkokkal, kegyetlenséggel, cselszövésekkel, szerelemmel…

Nagy nyári könyvajánló

Olvasni mindig jó, de nyáron különösen is, amikor csak kifekszünk a napra, egy izgalmas krimi vagy elgondolkodtató könyv társaságában és élvezzük, ahogy magával visz a történet.

Melyek voltak a legjobb Morricone filmek?

Kiválasztottam néhány olyan filmet, amik egyrészt nagy hatással voltak rám, másrészt azonban kétséget kizáróan magukon viselték Morricone zenei kézjegyét is. Szándékosan veszek a listába olyan filmeket is, amik a legszélesebb közönség számára kevésbé ismertek. A Keresztapa tehát most kimarad, azt nem lehet eléggé méltatni, de ennek ellenére mégsem tudok kihagyni néhányat legismertebb művei közül, és nem is akarok.
Annyi bizonyos, hogyha a XX. századi művészvilág legnagyobb hatású embereit kell felsorolni, Ennio Morricone-nak köztük, nem is lesz, már van, a helye.