Menü

Egyszerű, gyors és finom – így készül a pászka

A múlt héten ünnepelt húsvét eredetileg a zsidóknál a pászka ünnepe, amikor az Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek. Ilyenkor a pászkavacsora az ünneplés fénypontja, amikor elfogyasztják a roston sütött, keserűfüvekkel ízesített bárányt, valamint a kovásztalan kenyeret.

Napjainkban már nagyon elterjedt a pászka, amit különböző feltétekkel, sokféle módon el lehet fogyasztani. A pászka, ami macesz néven is ismert, fogyókúrázóknak és diétázóknak is finom és tápláló étel. Gluténmentes lisztekből is elkészíthető, ezért a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Így készül a kenyér

A kovásztalan kenyérhez csupán 3 hozzávaló szükséges, amelyeket arányaiban kell változtatni, ha kevesebbet, vagy többet szeretnél készíteni az ételből.

Ami szükséges hozzá:

100 gr liszt

1 evőkanál étolaj

ízlés szerint só

és ha kell, langyos víz.

A hozzávalókat lisztet, az olajat és a sót egyszerűen össze kell keverni és ha szükséges, annyi langyos vizet hozzáadni, hogy rugalmas legyen a tészta. Ezután kézzel kell kicsit gyúrni és dagasztani, majd az összeállt tésztát állni hagyni tizenöt percig. Miután pihentettük, válasszuk ketté és nyújtsuk ki. Ebből a mennyiségből két kenyér darab készül. A kinyújtott pászkát teflon serpenyőben kell kisütni, olaj, sem zsír nem szükséges alá.

Feltét: bármi lehet!

A kisült pászka kenyér a wrap-re nagyon hasonlít, ezért nyugodtan lehet úgy ízesíteni. Felszeletelt salátával és darabolt paradicsommal, paprikával és uborkával és öntettel tökéletes. Az öntet elkészítéséhez csak egy kis joghurt és fokhagymapor, esetleg zöldfűszerek, oregánó és bazsalikom kellenek.

Természetesen hússal is fogyasztható. Apróra vágott és borssal fűszerezve kisütött csirkehússal is tálalható, de ízlés szerint másféle húsokat is fel lehet használni.

A zöldségekkel és hússal könnyed vacsorának bármikor fogyasztható, de rágcsálnivalónak is finom, ha csak egyszerűen kisütjük. A karantén ideje alatt, amikor mindenki híján van az élesztővel, vagy spórol vele jó döntés kovásztalan kenyeret készíteni. Nem feltétlenül hagyományos ízű és fogyasztású, de különleges, ami az egybefolyó napokat is érdekessé teheti.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?