Menü

Ne bántsd a pókokat!

„Ha hasznos szobatársat akarsz, költözz össze pókokkal!”-olvastam egy korábbi cikket a neten. Ezzel a szalagcímmel. Én, aki pókfóbiával küzd.

Ha valaki, hát én megértem azokat, akik rettegnek a pókoktól. Engem egy sikló nem hat meg, az egértől nem félek, a patkányoktól meg se ijednék, na de egy pók, az pók. Félelmetes.

Lássuk be, ha valaki nem tart ezektől a kis állatkáktól, akkor sem rajong különösebben értük, számomra szegény teremtmények nem túl szépek, sőt, igen ijesztőek.

Nyilvánvalóan minden lakásban vannak pókok, még, ha azt is gondolom, hogy nálunk nincs. Vannak átmeneti látogatók, míg mások szó szerint beköltöznek.

Megnyugtató, hogy a Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A csípése némelynek kellemetlen lehet, de mérgespókok hazánkban remélhetőleg nincsenek.

Próbálok azonban most más szempontból ezek felé az ízeltlábúak felé fordulni, azt nem ígérem, hogy a cikk végére megkedvelem őket, de talán belátom, hogy jól teszem, hogy ahogy eddig sem, ezután sem bántom őket. (Már csak azért sem, mert nem is mernék közeledni).

A pókok egyik köztudottan legnagyobb előnye, hogy más rovarokat pusztítanak, köztük rengeteg olyat, ami betegséget is terjeszthet. Például szúnyogokat, már csak ezért is kijár nekik, hogy ne öljük meg őket.

A legyek is fennakadnak a hálóban, s valljuk be, értük sem nagy kár.

A pókok tulajdonképpen így nézve, tehát nagyon hasznosak, csak erre nem gondol senki, mikor meglátjuk őket otthonunkban.

A szúnyogok fertőző betegségeket terjesztenek, a pókok pedig elpusztítják a szúnyogokat, így védelmet nyújtanak nekünk.

A tudomány jelenleg pedig azt kutatja, miként használhatná fel a pókfonál előnyeit a gyógyászatban, mely baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. A mai modern kori orvostudomány a primitív népekhez hasonlóan szeretné kötszerként felhasználni a pókfonalat, s hasonló okokból gondolják a jövő sebészeti varrófonalának is a pókselymet.

A pókoktól való félelem egyébként leginkább a nőkre jellemző és valójában teljesen természetes, de érdemes leküzdeni ezt a rettegést. A pókok ritkán csípik meg az embert, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék az érintkezést. Anyukám szokta mondani: ”jobban fél ő tőled, mint te tőle”, s ez igaz lehet, ezért ne csapjuk le egyből szegényeket egy papuccsal.

Ha eddig nem is így tettél, a jövőben arra kérlek, hogy jól gondold meg, hogy elpusztítasz-e egy olyan pókot, amelyik tulajdonképp hasznos a számunkra. A cikkemhez pedig most fényképet is fogok keresni, így végig borzonghatom az elkövetkezendő percekben a „legszebb” példányokat.

Martinka Dia

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?