Menü

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál, így ezt az életvitelt már gyermekkorban megalapozzuk.

A szervezetben lévő koleszterin túlnyomó része a májban képződik, a többi a táplálékból származik. A zsíros húsok és tejtermékek, zsírban gazdag felvágottak és vajkrémek, sajtok, krémes-vajas sütemények a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is. Sajnos jellemző ránk magyarokra, hogy rengeteg zsíros húst eszünk, egy felmérés szerint a gyerekek átlagosan 80 százalékkal több húst kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.

A szülők hibásak benne, hiszen a kisgyermekek nem ehetnék mindig ugyanazt, amit a felnőttek, pláne, hogy sokszor az ő esetlegesen helytelen életmódjuk és étrendjük lesz a gyermekeik előtt követendő példa.

A megoldást a gyerekeknek a koleszterinszegény, kalóriaszegény, de vitamindús és rostdús élelmiszerekben gazdag étrend jelentené, sok zöldség-és gyümölcsbevitellel.

A táplálkozástudományi szakemberek 2 éves kor előtt nem javasolják a zsírbevitel megszorítását, de 5 éves kor után már mindenképpen szükségesnek tartják az életmód megreformálását.

Annak a gyermeknek, akinél egy (vagy több) kockázati tényező kimutatható pl.: elhízás, magas vérnyomás, vagy emelkedett koleszterinszint, annak hatványozottan nagyobb az esélye arra, hogy felnőtt korában is veszélyezettebb kategóriába tartozzon.

A probléma elmondhatjuk, hogy tinédzserkorban tetőzik, köszönhetően az alkoholfogyasztásnak, a dohányzásnak, a fogamzásgátlók használatának.

Kutatások igazolják, hogy az alacsonyabb szociális helyzetű, mélyszegénységben élő gyermekek veszélyeztetettebbek, mert étrendjükben energiaszükségletük nagyobb százalékát fedezik rossz koleszterint tartalmazó ételekkel, nagyobb mennyiségű zsírral, többen dohányoznak és nem táplálkoznak egészséges módon, sem nem sportolnak.

A transzzsírfogyasztás csökkenthető a következő élelmiszerek fogyasztásának mérséklésével:

olaj, margarin, sertészsír
magas zsírtartalmú tejtermékek
magas húsfogyasztás
feldolgozott élelmiszerek, pékáruk
édességes, csokoládék, krémes sütemények, kekszek.

A zsír-és a koleszterinbevitel csökkentésével, egészséges életmóddal a szív-és érrendszeri betegségek megelőzhetőek.

Martinka Dia

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.