Szuper finom lekvárok
- Dátum: 2020.07.14., 03:39
- Udvari Fanni
- cukor, dzsem, édesség, egészség, főzés, gyümölcs, konyha, lekvár, pép
A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.
Rozmaringos baracklekvár
Hozzávalók
1,5 kg sárgabarack (magozva mérve)
1 evőkanál apróra vágott rozmaring
500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
A barackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és a felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a felaprított rozmaringot, és felfőzzük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.
Vaníliás-rebarbarás meggylekvár
Hozzávalók
75 dkg friss meggy (magozva mérve)
25 dkg rebarbara
2 rúd vanília
500 g Koronás Befőzőcukor 2:1
Elkészítés
A meggyet és a rebarbarát megmossuk, a meggyet kimagozzuk, a rebarbarát kb. fél cm-es darabokra vágjuk. Fazékba tesszük őket a vaníliarudak kikapart magjával és a befőzőcukorral együtt, és felfőzzük. Forrástól számítva kb. 10-12 percig főzzük, addigra a rebarbara is teljesen megpuhul. Leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.
Pálinkás málnalekvár
Hozzávalók
1,5 kg friss málna
1 dl barackpálinka
500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
A málnát megmossuk, fazékba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a pálinkát, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Leturmixoljuk, még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.
Ananászos eperlekvár
Hozzávalók
1 kg friss eper
0,5 kg ananász (hámozva, felkockázva mérve)
500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és a felkockázott ananásszal együtt botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.
Meggy-nektarinlekvár
Hozzávalók
50 dkg meggy
50 dkg nektarin
50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1
Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.
Sárgabaracklekvár nektarinnal
Hozzávalók
80 dkg sárgabarack
70 dkg nektarin
1 doboz Koronás Befőzőcukor 3:1
1 db narancs facsart leve
Elkészítés
A sárgabarackot és a nektarint megmossuk, kimagozzuk és botmixerrel leturmixoljuk, majd összekeverjük a befőzőcukorral és a narancs facsart levével. Kevergetés közben felforraljuk, 10 percig rotyogtatva főzzük. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe* töltjük.
*az üvegeket alaposan elmossuk és 100 fokos sütőben 20 percig sterilizáljuk. A fedőket forró vízben kiforraljuk.
Paradicsomlekvár
Hozzávalók
1 kg paradicsom (lehetôleg lucullus, vagy más húsos fajta)
fél teáskanál só
frissen ôrölt bors
4 evőkanál Koronás befôzôcukor 2:1
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, kikanalazzuk a levét. A paradicsomokat feldaraboljuk, majd fôzni kezdjük. Ha szétesett és megpárolódott, leturmixoljuk és szitában merôkanál háta segítségével átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a befôzôcukrot és 10 perc alatt nagy lángon készre fôzzük. Sterilizált üvegekbe merjük.
Meggy-nektarinlekvár
Hozzávalók
50 dkg meggy
50 dkg nektarin
50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1
Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.
Rozmaringos málnalekvár
Hozzávalók
1 kg Málna
40 db nagy rozmaringlevél
0,5 kg Koronás Befőzőcukor 2:1
Elkészítés
A rozmaring leveleit felaprítjuk, majd a málnához keverjük. A rozmaringos málnát egy fazékba tesszük a befőzőcukorral. Kb. 15 perc alatt készre főzzük közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve. Ha elkészült a lekvár, kifőzött üvegekbe adagoljuk, majd lezárjuk.
Cideres eperlekvár
Hozzávalók
1,5 kg friss eper
1 dl cider
500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és a cidert, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.
A nyugat- és észak-európai eredetű dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem ezenkívül készülhet zöldségből is.
Szerző: Udvari Fanni
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.