Menü

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

Rozmaringos baracklekvár

Hozzávalók

1,5 kg sárgabarack (magozva mérve)

1 evőkanál apróra vágott rozmaring

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

A barackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és a felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a felaprított rozmaringot, és felfőzzük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.

Vaníliás-rebarbarás meggylekvár

Hozzávalók

75 dkg friss meggy (magozva mérve)

25 dkg rebarbara

2 rúd vanília

500 g Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A meggyet és a rebarbarát megmossuk, a meggyet kimagozzuk, a rebarbarát kb. fél cm-es darabokra vágjuk. Fazékba tesszük őket a vaníliarudak kikapart magjával és a befőzőcukorral együtt, és felfőzzük. Forrástól számítva kb. 10-12 percig főzzük, addigra a rebarbara is teljesen megpuhul. Leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.

Pálinkás málnalekvár

Hozzávalók

1,5 kg friss málna

1 dl barackpálinka

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

A málnát megmossuk, fazékba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a pálinkát, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Leturmixoljuk, még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

Ananászos eperlekvár

Hozzávalók

1 kg friss eper

0,5 kg ananász (hámozva, felkockázva mérve)

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és a felkockázott ananásszal együtt botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

Meggy-nektarinlekvár

Hozzávalók

50 dkg meggy

50 dkg nektarin

50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.

Sárgabarack­lekvár nektarinnal

Hozzávalók

80 dkg sárgabarack

70 dkg nektarin

1 doboz Koronás Befőzőcukor 3:1

1 db narancs facsart leve

Elkészítés

A sárgabarackot és a nektarint megmossuk, kimagozzuk és botmixerrel leturmixoljuk, majd összekeverjük a befőzőcukorral és a narancs facsart levével. Kevergetés közben felforraljuk, 10 percig rotyogtatva főzzük. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe* töltjük.

*az üvegeket alaposan elmossuk és 100 fokos sütőben 20 percig sterilizáljuk. A fedőket forró vízben kiforraljuk.

Paradicsomlekvár

Hozzávalók

1 kg paradicsom (lehetôleg lucullus, vagy más húsos fajta)

fél teáskanál só

frissen ôrölt bors

4 evőkanál Koronás befôzôcukor 2:1

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, kikanalazzuk a levét. A paradicsomokat feldaraboljuk, majd fôzni kezdjük. Ha szétesett és megpárolódott, leturmixoljuk és szitában merôkanál háta segítségével átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a befôzôcukrot és 10 perc alatt nagy lángon készre fôzzük. Sterilizált üvegekbe merjük.

Meggy-nektarinlekvár

Hozzávalók
50 dkg meggy
50 dkg nektarin
50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.

Rozmaringos málnalekvár

Hozzávalók

1 kg Málna

40 db nagy rozmaringlevél

0,5 kg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A rozmaring leveleit felaprítjuk, majd a málnához keverjük. A rozmaringos málnát egy fazékba tesszük a befőzőcukorral. Kb. 15 perc alatt készre főzzük közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve. Ha elkészült a lekvár, kifőzött üvegekbe adagoljuk, majd lezárjuk.

Cideres eperlekvár

Hozzávalók

1,5 kg friss eper

1 dl cider

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és a cidert, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

A nyugat- és észak-európai eredetű dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem ezenkívül készülhet zöldségből is.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani