Menü

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

Rozmaringos baracklekvár

Hozzávalók

1,5 kg sárgabarack (magozva mérve)

1 evőkanál apróra vágott rozmaring

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

A barackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és a felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a felaprított rozmaringot, és felfőzzük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.

Vaníliás-rebarbarás meggylekvár

Hozzávalók

75 dkg friss meggy (magozva mérve)

25 dkg rebarbara

2 rúd vanília

500 g Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A meggyet és a rebarbarát megmossuk, a meggyet kimagozzuk, a rebarbarát kb. fél cm-es darabokra vágjuk. Fazékba tesszük őket a vaníliarudak kikapart magjával és a befőzőcukorral együtt, és felfőzzük. Forrástól számítva kb. 10-12 percig főzzük, addigra a rebarbara is teljesen megpuhul. Leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.

Pálinkás málnalekvár

Hozzávalók

1,5 kg friss málna

1 dl barackpálinka

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

A málnát megmossuk, fazékba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a pálinkát, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Leturmixoljuk, még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

Ananászos eperlekvár

Hozzávalók

1 kg friss eper

0,5 kg ananász (hámozva, felkockázva mérve)

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és a felkockázott ananásszal együtt botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

Meggy-nektarinlekvár

Hozzávalók

50 dkg meggy

50 dkg nektarin

50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.

Sárgabarack­lekvár nektarinnal

Hozzávalók

80 dkg sárgabarack

70 dkg nektarin

1 doboz Koronás Befőzőcukor 3:1

1 db narancs facsart leve

Elkészítés

A sárgabarackot és a nektarint megmossuk, kimagozzuk és botmixerrel leturmixoljuk, majd összekeverjük a befőzőcukorral és a narancs facsart levével. Kevergetés közben felforraljuk, 10 percig rotyogtatva főzzük. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe* töltjük.

*az üvegeket alaposan elmossuk és 100 fokos sütőben 20 percig sterilizáljuk. A fedőket forró vízben kiforraljuk.

Paradicsomlekvár

Hozzávalók

1 kg paradicsom (lehetôleg lucullus, vagy más húsos fajta)

fél teáskanál só

frissen ôrölt bors

4 evőkanál Koronás befôzôcukor 2:1

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, kikanalazzuk a levét. A paradicsomokat feldaraboljuk, majd fôzni kezdjük. Ha szétesett és megpárolódott, leturmixoljuk és szitában merôkanál háta segítségével átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a befôzôcukrot és 10 perc alatt nagy lángon készre fôzzük. Sterilizált üvegekbe merjük.

Meggy-nektarinlekvár

Hozzávalók
50 dkg meggy
50 dkg nektarin
50 dkg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőzőcukorral, felfőzzük. Amikor a nektarin már kezd szétfőni, leturmixoljuk a 2/3-át. Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt.

Rozmaringos málnalekvár

Hozzávalók

1 kg Málna

40 db nagy rozmaringlevél

0,5 kg Koronás Befőzőcukor 2:1

Elkészítés

A rozmaring leveleit felaprítjuk, majd a málnához keverjük. A rozmaringos málnát egy fazékba tesszük a befőzőcukorral. Kb. 15 perc alatt készre főzzük közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve. Ha elkészült a lekvár, kifőzött üvegekbe adagoljuk, majd lezárjuk.

Cideres eperlekvár

Hozzávalók

1,5 kg friss eper

1 dl cider

500 g Koronás Befőzőcukor 3:1

Elkészítés

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk és botmixerrel leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és a cidert, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

A nyugat- és észak-európai eredetű dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem ezenkívül készülhet zöldségből is.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.