Menü

Együnk sok levest!

Egy tál meleg leves, ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

Elűzi a megfázást

Egy kiadós csirkeleves gyógyír lehet a megfázásra, ami a tavaszi időjárásnak köszönhetően könnyen utolérhet bárkit. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot.

Könnyű, de kielégítő

Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, öntsük fel vízzel, főzzük meg és már el is készült a leves - ennél kevesebb egyszerűbb fogás létezik. (És akár dupla, tripla mennyiséget is főzhetünk, mert a maradékot le lehet fagyasztani.) Ügyeljünk azonban arra, hogy tápláló legyen a leves. Legyen benne például fehérjeforrás, mondjuk bab, lencse, csirke. A könnyebb leveseket a főétkezések között is ehetjük.

-Alacsony zsírtartalom. Kevés zsiradékkal, lehetőleg hidegen sajtolt növényi olajokkal főzzünk (leveseket is).

- Magas rosttartalom. A rántott levesek helyett válasszunk zöldségekben (rostokban) gazdag változatokat.

- Egészséges sűrítés. A klasszikus zsíros rántásos sűrítés helyett alkalmazzuk a szórásos módszert. Ha habarunk, válasszunk alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Amennyiben lehetséges, és szükséges, a leveseket sűrítsük saját magukkal úgy, hogy 1-2 merőkanálnyi mennyiséget leturmixolunk, majd visszaöntjük a levesbe.

- Modern konyhatechnológia. Bár több időt igényel, de érdemes zöldség alaplevet lefőzni akár nagy mennyiségben is, és azt porciózni (akár fagyasztani is). Amennyiben alaplevet használunk, a leveshez felhasznált zöldségeket elég párolni, vagy kicsit dinsztelni, majd az alaplével felhúzni. Így több vitamin, és íz is marad a levesben.

Nagy melegben a jeges folyadékok elfogyasztása rögtön izzadást eredményez, ez pedig a szervezet sóháztartását is befolyásolja. Ráadásul sokkal gyorsabb ismét szomjúságot okoz, mint a langyos folyadék. Rendszeres vízfogyasztással kompenzálható az elvesztett sómennyiség; ha viszont erőteljes sportot vagy fizikai munkát végezel, akkor fokozottan figyelj oda.

Nem kell óriási gourmet-nak lenned, hogy elkészíts ezt a fogást. Nyáron persze ne a csülkös bablevessel kezdd, de egy gyümölcsleves, vagy egy krémleves bármikor „összedobható”. Ráadásul a levesek jól beilleszthetők az étrendbe testsúlycsökkentés idején is. A nyári hónapok zöldségáradatát érdemes kihasználni és a fűszereket se felejtsd el, mert ezektől lesz igazán emlékezetes bármelyik ebéd vagy vacsora.

A húsleves vasárnapi családi ebédek elmaradhatatlan fogása és sok étel kiinduló alapja – ha úgy vesszük, a levesek alfája és ómegája. Sokféle húsból készülhet, leggyakrabban szárnyasból és marhából, ezen belül is az állat több részéből, melyekhez zöldséget és fűszereket adunk. A hosszú időn át, alacsony hőmérsékleten történő főzés során a húsból és a csontokból rengeteg ízanyag oldódik ki, ezek adják az étel koncentrált ízét. Általában leszűrve és zsírtalanítva szokás tálalni. A benne főtt zöldségektől és hústól megszabadítva alaplevet kapunk, amit más levesek, mártások, vagy például rizottó készítéséhez használhatunk. Bármikor jól jöhet, ha van otthon belőle, és nem kell leveskockára fanyalodnunk, ezért érdemes lefagyasztva tárolni.

Érdemes külön kitérni a krémlevesekre, melyek ha jól megválasztott alapanyagokból készülnek, az egészséges táplálkozás fontos részei lehetnek. Fogyasztásuknak számtalan előnye van, de külön kiemelnénk a magas rosttartalmat, amit a krémlevesek elfogyasztásával biztosítani tudunk a szervezetünknek.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.