Menü

Zöld tea fogyasztás hatásai

Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el.

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásai

Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások szerint napi 1 liter zöld tea fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin felszívódását a belekben. Ha ennél több teát fogyasztunk, erősebb hatást érhetünk el.

Allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Polifenol tartalma miatt a zöld tea csökkenti a pollenallergia okozta tüneteket.

Megőrzi a szem egészségét

A zöld tea megakadályozza a szürke hályog okozta vakság kialakulását magas antioxidáns tartalma miatt.

Gyulladáscsökkentő

A zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben jelenlevő gyulladásokat is. A gyulladás megszüntetésével megszabadulhatunk a depressziótól, és az ízületi problémáktól is. A gyulladás elősegíti a szervezet vízvisszatartását is, ezért, ha megszüntetjük, akkor pár kilótól is megszabadulhatunk.

Csökkenti a kortizol szintet

A kortizol (stresszhormon) hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez, és a túlzott zsírlerakódáshoz is. A rendszeresen, napi szinten fogyasztott zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben a kortizol szintet. A stressz enyhítése érdekében hat héten keresztül ajánlott napi 4 csésze zöld teát fogyasztani.

Javítja a memóriát

Aminosav tartalma miatt növeli a koncentrációs képességet, és serkenti a memóriát is.

Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait, melyek - daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek mellett - számos más kórállapot kialakításáért is felelősek. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségekét, rosszindulatú daganatokét, ízületi gyulladásokét, Alzheimer-kórét. A teában kevés nátrium található (a fokozott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet), emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. Ennek alapján a teafogyasztás csökkentheti a csontritkulás mértékét, vagy megakadályozhatja annak kialakulását. Ma már hazánkban is egyre több fajta tea kapható, melyek eltérő színét a teacserje leveleinek más-más feldolgozási módja eredményezi.

Kutatások a tea hatásairól.

A gyógynövényteák a szó szoros értelmében vett teát, vagyis a teacserje levelét nem tartalmazzák, így gyógyhatásuknak semmi köze a tea gyógyhatásaihoz.

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.

Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

Egy másik kutatás során a tea és az ivóvíz hatásait hasonlították össze. Ennek során azt vizsgálták, hogy a tea illetve a víz fogyasztása hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére.

Antibakteriális hatás

A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

A zöld tea előnyösebb hatású

A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Ebből a szempontból a zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart.

Szerző: Udvari Fanni

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?