Menü

A legtovább elálló élelmiszerek

Bosszantó érzés, mikor elfelejtünk megenni valami a hűtőből, vagy a spájzból és mire észbe kapunk, már lejárt pár napja a szavatossága, azonban jó hír, hogy vannak olyan élelmiszereink, amiből nyugodtan betárazhatunk, mert nagyon sokáig elállnak.

A legnépszerűbb hosszú szavatosságú élelmiszereink közül egyik kedvencünk a rizs. Kutatók szerint a fehér rizs akár 30 évig is fenntartja a tápanyagtartalmát és ízét, természetesen ehhez egészen pontosan oxigénmentes konténerekben kellene tárolni 40 fok alatt, amit otthon azért nyilván nem tudunk kivitelezni, de talán 30 évig nem is akarjuk tárolni. A barna rizs már valamivel rövidebb ideig áll el: fél évig őrzi meg szavatosságát. A só is hasonlóan hosszú szavatosság idővel bír, örökké nem áll el, de a jódozott változata 5 évig is megmarad.

A só és rizs után jöjjön a hasonló textúrájú cukor. Helyes tárolással sokáig nem lesz baja, hosszan eláll.

A kutatók ugyanúgy vizsgálták a szárazbabot, mint a rizst, sót, cukrot és rájöttek, hogy a szárazbab is hasonló módon viselkedik, hosszú szavatosság jellemzi, sokáig nem romlik meg. Az alkohol is bizony sokáig megtartja aromáját, sőt! Egy bor, minél régebbei, annál értékesebb, s a röviditalok sem romlanak meg. Persze a párolgás őket sem kerüli el, de egy jól zárható üvegben évekig megtartják aromájukat. Több száz éves rumok és whiskyk is léteznek, én el sem tudom képzelni mennyibe kerülhetnek…

A kukoricakeményítő is bátran helyet kaphat hosszú időre a spájzunk polcán, eredeti csomagolásában vagy tökéletesen záródó fémdobozban, száraz, sötét, hűvös helyen. Nedvesség ne érje, és sokáig megmarad. Évekig eláll száraztészta is, ha légmentesen lezárva tároljuk, s állítólag akár 25 évig is megmarad a kamrában lezárt dobozban az instant kávé, ha nem kap nedvességet, de legújabb információim alapján a fagyasztóban tárolva nő meg leginkább a szavatossága.

Aki szereti a savanyított zöldséget, örülhet a hírnek, miszerint bontatlanul 4 évig, felbontva, hűtőben tárolva kb. 1 évig áll el. Mondjuk a férjemet ismerve, nem nálunk. A mézet nevezik az egyetlen ételnek, ami valóban örökké tart. A legrégebbi méz állítólag 5500 éves, és még mindig ehető. A gyerekeim mellett 1 hétig tart egy üveg méz.

A mézről jut eszembe a vanília. Jóbarátok és el is állnak sokáig együtt. Az igazi vaníliakivonat örökké megőrzi frissességét és aromáját. A nem valódi változata azonban nem tart örökké. De vaníliából nem érdemes olcsó aromát, vagy utánzatot venni, hallgassanak rám!

A tejpor lényegesen tovább eltartható, mint a friss tej. Légmentesen, nedvességtől elzárva nagyjából örökké felhasználható.Állítólag az étcsoki is sokáig eláll, eredeti csomagolásában (vagy ha megbontottuk, légmentesen becsomagolva), de nálunk ennek vizsgálatára nem szokott sor kerülni. Ha el is áll a csoki, biztosan nem nálunk.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.