Menü

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, amit abszolút feleslegesen próbálnak meg eladni nekünk. Egy egész iparág épült a babavárásra, nem csoda, ha a tapasztalatlan, leendő szülőket sok olyan holmira is rábeszélik, amire soha, vagy csak nagyon-nagyon rövid ideig lesz szükség.

A terhesholmiknál kezdve a sort, teljesen felesleges - szerintem - a terhes leggings. Egy bármilyen sima harisnya is megteszi, igaz volt, hogy a nagy pocakos korszakban már apró bevágást ejtettem a harisnya gumiján, hogy ne legyen szoros és kényelmetlen, de ettől még használható és teljesen jó ruhadarab. Felesleges betárazni terhes holmikból, mert sok esetben a fele annyiba kerülő, sima leggings éppen olyan jó lesz, sőt, ha körülnézel otthon a szekrényben, talán venned sem kell ilyesmit.

Nem vennék ma már magzati szívhangfigyelőt sem. Tudom, tudom, sokakat megnyugtat, de előfordul, hogy a baba fekvéséből kifolyólag nem találjuk meg a szívhangot, ami megijesztheti teljesen feleslegesen az anyukákat, arról nem is beszélve, hogy a terhesség felétől már érezni a magzat mozgását, ami a legjobb életjel, tehát egy olyan készülékről beszélünk, melyet pár hétig használnánk. Nincs értelmes egy vagyont költeni rá.

A babavárást pedig a születés követi, mely újabb horribilis kiadásokra tudja bíztatni a szülőket. Természetesen honnan is tudhatnánk előre, mi az, ami kell és mi az, ami nem, ha egyszer még nem is sejtjük, milyen lesz az életünk a kisbaba mellett?

A kézi orrszívót nem ismerjük, csak utólag jövünk rá, hogy semmit sem ér, a vízhőmérőre sem lesz szükség, elég nagyanyáink módszerét követve könyékig nyúlni a fürdővízbe, hogy megállapítsuk annak hőmérsékletét.

A borostyánnyaklánc a marketing szerint enyhíti a fogzási fájdalmat. Azóta azonban számos vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják: átverés-e, vagy tényleg használ, azonban a vizsgálatokból kiderült, hogy egyáltalán nem bizonyított a fájdalomcsillapító hatása. A fogyasztóvédelem pedig egy típust ki is vont a forgalomból, mert kiderült róla, hogy életveszélyesnek minősül, ugyanis fulladást okozhat.

A baba körömvágó olló is szerintem felesleges, hiszen a világon semmi szükség nincs kétszer annyiért megvenni egy ollót, csak mert virágos, vagy kisautós.

Ha óvatosak vagyunk, nem fogjuk sem megszúrni, sem megvágni az ujjait, nyugodtan használhatunk egy sima, átlagos körömvágó ollót.

Úgy tűnik, a babaholmikat gyártó és forgalmazó cégek kissé visszaélnek azzal, hogy kezdő szülőként esetleg rutintalanabbak vagyunk, s hajlamosak több mindent megvásárolni. Te mit tennél még hozzá a listához? Vagy mi az, amit lelkesen megvettél, s végül sosem volt rá szükség? Én tudnék mesélni. A téma folytatódik…

Martinka Dia

Mikor kezdjünk el aggódni, hogy nem jön a baba?

Amikor az ember babát szeretne, kicsit valahol úgy képzeli el, hogy pár hét után már kezében tarthatja a pozitív terhestesztet és örömmel újságolhatja párjának a boldog hírt. Azonban a valóság az, hogy két teljesen egészséges embernél sem számít ritkaságnak, ha esetleg egy vagy két évig nem érkezik a várva várt gyermekáldás.

Mit tehetünk a terhességi visszerekkel?

A várandósság hónapjai alatt elég sok nő szembesül aggódva különböző bőrproblémákkal, ekcémával, kellemetlenségekkel, pluszkilókkal, dudorodó visszerekkel. A visszerek látványa nem túl szép és bizalomgerjesztő, de nemcsak esztétikailag zavaró, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Az igazi anya-lánya kapcsolat titka

Amíg gyerek a lány, addig is lehetnek benne kihívások, mint minden szülőségben, de felnőttként jó kapcsolatban maradni a lányunkkal/anyánkkal, igazi művészet.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.