Menü

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, amit abszolút feleslegesen próbálnak meg eladni nekünk. Egy egész iparág épült a babavárásra, nem csoda, ha a tapasztalatlan, leendő szülőket sok olyan holmira is rábeszélik, amire soha, vagy csak nagyon-nagyon rövid ideig lesz szükség.

A terhesholmiknál kezdve a sort, teljesen felesleges - szerintem - a terhes leggings. Egy bármilyen sima harisnya is megteszi, igaz volt, hogy a nagy pocakos korszakban már apró bevágást ejtettem a harisnya gumiján, hogy ne legyen szoros és kényelmetlen, de ettől még használható és teljesen jó ruhadarab. Felesleges betárazni terhes holmikból, mert sok esetben a fele annyiba kerülő, sima leggings éppen olyan jó lesz, sőt, ha körülnézel otthon a szekrényben, talán venned sem kell ilyesmit.

Nem vennék ma már magzati szívhangfigyelőt sem. Tudom, tudom, sokakat megnyugtat, de előfordul, hogy a baba fekvéséből kifolyólag nem találjuk meg a szívhangot, ami megijesztheti teljesen feleslegesen az anyukákat, arról nem is beszélve, hogy a terhesség felétől már érezni a magzat mozgását, ami a legjobb életjel, tehát egy olyan készülékről beszélünk, melyet pár hétig használnánk. Nincs értelmes egy vagyont költeni rá.

A babavárást pedig a születés követi, mely újabb horribilis kiadásokra tudja bíztatni a szülőket. Természetesen honnan is tudhatnánk előre, mi az, ami kell és mi az, ami nem, ha egyszer még nem is sejtjük, milyen lesz az életünk a kisbaba mellett?

A kézi orrszívót nem ismerjük, csak utólag jövünk rá, hogy semmit sem ér, a vízhőmérőre sem lesz szükség, elég nagyanyáink módszerét követve könyékig nyúlni a fürdővízbe, hogy megállapítsuk annak hőmérsékletét.

A borostyánnyaklánc a marketing szerint enyhíti a fogzási fájdalmat. Azóta azonban számos vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják: átverés-e, vagy tényleg használ, azonban a vizsgálatokból kiderült, hogy egyáltalán nem bizonyított a fájdalomcsillapító hatása. A fogyasztóvédelem pedig egy típust ki is vont a forgalomból, mert kiderült róla, hogy életveszélyesnek minősül, ugyanis fulladást okozhat.

A baba körömvágó olló is szerintem felesleges, hiszen a világon semmi szükség nincs kétszer annyiért megvenni egy ollót, csak mert virágos, vagy kisautós.

Ha óvatosak vagyunk, nem fogjuk sem megszúrni, sem megvágni az ujjait, nyugodtan használhatunk egy sima, átlagos körömvágó ollót.

Úgy tűnik, a babaholmikat gyártó és forgalmazó cégek kissé visszaélnek azzal, hogy kezdő szülőként esetleg rutintalanabbak vagyunk, s hajlamosak több mindent megvásárolni. Te mit tennél még hozzá a listához? Vagy mi az, amit lelkesen megvettél, s végül sosem volt rá szükség? Én tudnék mesélni. A téma folytatódik…

Martinka Dia

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.