Menü

Az alacsony ösztrogénszint jelei

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormonunk, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.

Az ösztrogént az érésben lévő tüsző termeli, melyet az agyalapi mirigy szabályoz. Egészen az ovulációig nő a szintje, utána a progeszteroné lesz a fő szerep. Megfelelő mennyisége elengedhetetlen a normál ciklushoz, ezért túl magas és túl alacsony szintje számos egészségügyi problémákat okozhat, nem csupán menstruációs zavarokat.

Alacsony ösztrogénszint okai

Leggyakrabban az ösztrogéndominanciáról hallani, ám a hormon alacsony szintje is számos problémákat okozhat és hívhatja fel a figyelmet különböző betegségekre, állapotokra. Mivel az ösztrogénnek igen fontos szerepe van a menstruáció szabályozásában, ezért gyakran vérzészavarok, terméketlenség esetén merül fel a hiányának gyanúja. Mivel a petefészkekben termelődő hormonról van szó, ezért minden olyan tényező, mely hatással van azok működésére, ösztrogénhiányt okozhatnak.

Ezek lehetnek hormonális és nem hormonális tényezők is. Ez utóbbiak közt szerepel pl. az anorexia, a túlzott testmozgás, kemoterápia, genetikai hibák stb.- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa, aki szerint viszont az esetek nagy részében endokrin eredetű a probléma.

Alacsony ösztrogénszint jelei

menstruációs zavarok

alvászavarok

fáradtság

depresszió

alacsony libidó

hüvelyszárazság

bőrszárazság

hőhullámok

Megszüntethető az ösztrogén hiánya?

Amennyiben vérvétel útján bebizonyosodott az ösztrogén hiánya, úgy, ha életmódbeli tényezők állnak a hátterében, az megfelelő táplálkozással, anorexia esetén plusz kilók felszedésével, valamint megfelelő mértékű és intenzitású sportolással kezelhető. Más esetekben – ha van–az alap betegséget kell kezelni, melyben szintén nagy szerepe van az életmódnak, de mellette gyógyszeres terápiára, illetve az ösztrogén pótlására is szükség lehet. Ez esetben akár spontán teherbeesés is megtörténhet.

Mit okoz ösztrogén hiány az egyes testrészeknél?

Mell

A mirigyek és a tejutak visszafejlődnek - kötőszövet veszi át a helyüket -, így a mellek veszítenek terjedelmükből, kisebbek lesznek, szövetük petyhüdtté válik.

Bőr

Az anyagcsere lelassul, a bőr elvékonyodik, így nem tudja már megkötni a vizet, kiszárad és ráncossá válik. Csökken a bőr és a nyálkahártyák vérkeringése, így a tápanyaggal való ellátottságuk is hiányt szenved.

Testalkat

Az ösztrogén felelős a tipikus női idomokért, a melleken, a csípőn és a combokon található "zsírszövettöbbletért". Amikor az ösztrogén termelés csökken, a testalkat megváltozik, átrendeződik, akár férfiassá is vállhat. A klimax után a zsír már nem csak a tipikus nőies helyeken, hanem pluszban a hason is megjelenik.

Agy

A z ösztrogén fontos szerepet játszik a köztiagy idegi egyensúlyában. Ha hanyatlik a hormon termelődése, idegi zavarok léphetnek fel, amelyeknek tipikus jellemzői a hőhullámok, a fokozott szívverés, az idegesség, a rendszertelen pulzus, a nyugtalanság, az agresszivitás és az ingerlékenység. Az ösztrogén alacsony szintjének gyakran egyenes következménye a depresszív hangulat. Ilyenkor az alvászavarok oka is - a hormon hiányának következtében - a köztiagy működésében keresendő.

Csontok és izületek
A szervezetünk állandóan változó szövete a csont. Folyamatosan fel- és leépül. Eközben az ösztrogén megakadályozza, hogy csontjaink sűrűsége csökkenjen. Amennyiben hiányzik ez az ösztrogén hormon, évente akár 1-10%-ot is veszíthetünk csonttömegünkből, s a csontritkulás veszélye fenyeget.

A hormonhiány az izületeket is érinti, elsősorban az ujjak és a csukló izületeit. Az izületek és porcoknál lévő folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet köt meg, így növekszik a súrlódás, így jobban kopnak majd fájdalom jelentkezik.

Alhas
A húgyhólyag és a húgyvezeték rugalmassága is csökken, az izomzat és a kötőszövet petyhüdtté válik. Ennek következtében a női nemi szervek "előreeshetnek", és hólyaggyengeség, inkontinencia jelentkezhet.

Egészségbarát étrend

Az is egészséges, ha bőven fogyaszt B-vitaminban gazdag, minél kevésbé feldolgozott ételeket.

Reggel: zabkása bogyós gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű pirítós, egy pohár édesítetlen gyümölcslé.

Délben: sovány csirke vagy hal vegyes salátával, zöldségekkel, teljes kiőrlésű kenyérrel. Friss vagy aszalt gyümölcs.

Este: tetszőleges tészta vagy rizottó; héjában sült krumpli tonhallal töltve; grillezett borjúmáj; sajtos omlett; babsaláta, párolt zöldségek. Friss gyümölcs vagy gyümölcsös desszert, alacsony zsírtartalmú joghurt vagy jégkrém.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.