Menü

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Paulo Coelho könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el. A neve író számtalan rangos nemzetközi elismerésben részesült, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként pedig 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként 2005-ben a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Hatalmas rajongótábora van a közösségi média felületein: a Facebookon nemrégiben több mint 29,5 millió rajongója volt, a Twitteren pedig 12, 2 millió követőt számlálhatott, a számuk pedig folyamatosan növekszik.

Számos könyve közül bármelyiket is ajánlhatnám igazából, döntésemben az segített, melyiket olvastam legutoljára.

„Legyél az az ember, aki soha nem mertél lenni”- lehetne ez a „Tizenegy perc” című könyvének mottója, melyet inkább felnőtt olvasóknak ajánlanék.

A könyv egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált élete. A művet megjelenésekor 33 nyelvre azonnal le is fordították.

A történet test és lélek kapcsolatáról szól, a szerelem alkímiájáról. Főhősünk egy fiatal brazil lány, Maria. Az ő kalandos életét ismerhetjük meg a könyv oldalain. A lány egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet, azonban váratlan fordulat révén eljut Genf városába, ahol táncosnőnek állva keresi kenyerét, innen azonban rövid időn belül az utcára kerül, ahol prostituáltként dolgozik, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne újra a szerelem szikráját. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért élni, szenvedni.

A bátorságról szól ez a mű, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk, ha merünk igent mondani a kalandra, az életre, a kudarcra.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól. Egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki önmagát és a szerelmet keresi. Jelleme folyamatosan fejlődik, tanul, levonja a tanulságokat, elemzi önmagát, ha kell, változtat. Fejlődik. Ezért állítja példaképül őt Coelho a nők elé. Főszereplőnk, Maria (kitalált név), ma Lausanne-ban él, férjhez ment, és van két szép lánya. Az ő története lett a regény alapja. De többet egy könyvajánlóban nem illik és nem szokás elárulni.

Coelho újabb világsikerű művében tabuk nélkül ír a szexről, szenvedélyről, szerelemről, s még sokminden másról. A könyv elérhető hangoskönyv formájában is a világhálón!

Martinka Dia

Könyvajánló: Bocsáss meg, Rose Gold!

Rose Gold Watts 18 éves koráig abban a hitben élt, hogy súlyos beteg. Az egész élete arról szólt, hogy orvostól orvosig járt és mindenféle betegséggel diagnosztizálták, állapota romlott, kerekesszékbe kényszerült. Egy nap azonban fény derült a sokkoló igazságra: anyja hazudott neki. A lány nem volt beteg…

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Az idei év legjobb akciófilmje? - Tyler Rake: A kimenekítés

A Netflix idei akciófilmje a Tyler Rake - A kimenekítés méltó arra, hogy az év egyik legjobb filmjének nevezzük. Egy nyílegyenes történet, egy olyan narratív megközelítésben, amit eddig nem sokan tudtak ennyire jól kivitelezni. Sok helyen brutális, véres és klisés, de mégis az utolsó pillanatig feszült és kiszámíthatatlan. Filmkritika minimális spoilerekkel.

Szuper karácsonyi filmajánlások

Hiába van itt a karácsonyi időszak mégsem megy semmi jó műsor a TV-ben? Semmi gond, elhoztam számotokra a legjobb karácsonyi filmeket. Próbáltam színesen összeállítani a listát, így hát lesznek romantikus, vicces, tanulságos filmek mind gyerekeknek és mind felnőtteknek.

Könyvajánló: Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két férfi, két régi barát drámája játszódik Márai Sándor „A gyertyák csonkig égnek” című regényében egyetlen éjszakán át, azonban ez a pár óra elég hozzá, hogy két ember kapcsolatának, egy házasságnak és egy szerelemnek a cselekménye föltáruljon.