Menü

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Paulo Coelho könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el. A neve író számtalan rangos nemzetközi elismerésben részesült, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként pedig 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként 2005-ben a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Hatalmas rajongótábora van a közösségi média felületein: a Facebookon nemrégiben több mint 29,5 millió rajongója volt, a Twitteren pedig 12, 2 millió követőt számlálhatott, a számuk pedig folyamatosan növekszik.

Számos könyve közül bármelyiket is ajánlhatnám igazából, döntésemben az segített, melyiket olvastam legutoljára.

„Legyél az az ember, aki soha nem mertél lenni”- lehetne ez a „Tizenegy perc” című könyvének mottója, melyet inkább felnőtt olvasóknak ajánlanék.

A könyv egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált élete. A művet megjelenésekor 33 nyelvre azonnal le is fordították.

A történet test és lélek kapcsolatáról szól, a szerelem alkímiájáról. Főhősünk egy fiatal brazil lány, Maria. Az ő kalandos életét ismerhetjük meg a könyv oldalain. A lány egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet, azonban váratlan fordulat révén eljut Genf városába, ahol táncosnőnek állva keresi kenyerét, innen azonban rövid időn belül az utcára kerül, ahol prostituáltként dolgozik, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne újra a szerelem szikráját. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért élni, szenvedni.

A bátorságról szól ez a mű, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk, ha merünk igent mondani a kalandra, az életre, a kudarcra.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól. Egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki önmagát és a szerelmet keresi. Jelleme folyamatosan fejlődik, tanul, levonja a tanulságokat, elemzi önmagát, ha kell, változtat. Fejlődik. Ezért állítja példaképül őt Coelho a nők elé. Főszereplőnk, Maria (kitalált név), ma Lausanne-ban él, férjhez ment, és van két szép lánya. Az ő története lett a regény alapja. De többet egy könyvajánlóban nem illik és nem szokás elárulni.

Coelho újabb világsikerű művében tabuk nélkül ír a szexről, szenvedélyről, szerelemről, s még sokminden másról. A könyv elérhető hangoskönyv formájában is a világhálón!

Martinka Dia

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

A periféria – Sorozatkritika

Lisa Joy és Jonathan Nolan viszonylag új sorozata, A periféria, William Gibson regényének alapjaira épül. A Periféria egy igazi keményvonalas sci-fi, rengeteg összetett történettel, csavarral. A sorozat világa egyszerre nyomasztó és izgalmas, a szereplői pedig emlékezetesek. A történet elejétől a végéig összetett, de a végére szinte minden összeáll.

Szükségünk van a méhészekre

Jason Statham (Feláldozhatók, Meg, Szállító) kivételesen egy egész szórakoztató projektbe repít minket, ahol kedvelt izomarcunk szupertitkos ex-katonaként (mi másként?) rendet tesz a gonosz hackerek közt. Ezt a koncepciót karolta fel a szebb napokat is látott rendező, David Ayer (Nehéz idők, Harag, Öngyilkos osztag). A főhősünk rezzenéstelen brit faarccal jön, lát és igazságot oszt. Az év B-filmje vagy aktuális maró társadalomkritika sok bunyóval? Nézzük a részleteket.