Menü

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Paulo Coelho könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el. A neve író számtalan rangos nemzetközi elismerésben részesült, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként pedig 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként 2005-ben a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Hatalmas rajongótábora van a közösségi média felületein: a Facebookon nemrégiben több mint 29,5 millió rajongója volt, a Twitteren pedig 12, 2 millió követőt számlálhatott, a számuk pedig folyamatosan növekszik.

Számos könyve közül bármelyiket is ajánlhatnám igazából, döntésemben az segített, melyiket olvastam legutoljára.

„Legyél az az ember, aki soha nem mertél lenni”- lehetne ez a „Tizenegy perc” című könyvének mottója, melyet inkább felnőtt olvasóknak ajánlanék.

A könyv egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált élete. A művet megjelenésekor 33 nyelvre azonnal le is fordították.

A történet test és lélek kapcsolatáról szól, a szerelem alkímiájáról. Főhősünk egy fiatal brazil lány, Maria. Az ő kalandos életét ismerhetjük meg a könyv oldalain. A lány egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet, azonban váratlan fordulat révén eljut Genf városába, ahol táncosnőnek állva keresi kenyerét, innen azonban rövid időn belül az utcára kerül, ahol prostituáltként dolgozik, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne újra a szerelem szikráját. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért élni, szenvedni.

A bátorságról szól ez a mű, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk, ha merünk igent mondani a kalandra, az életre, a kudarcra.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól. Egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki önmagát és a szerelmet keresi. Jelleme folyamatosan fejlődik, tanul, levonja a tanulságokat, elemzi önmagát, ha kell, változtat. Fejlődik. Ezért állítja példaképül őt Coelho a nők elé. Főszereplőnk, Maria (kitalált név), ma Lausanne-ban él, férjhez ment, és van két szép lánya. Az ő története lett a regény alapja. De többet egy könyvajánlóban nem illik és nem szokás elárulni.

Coelho újabb világsikerű művében tabuk nélkül ír a szexről, szenvedélyről, szerelemről, s még sokminden másról. A könyv elérhető hangoskönyv formájában is a világhálón!

Martinka Dia

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.