Menü

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Paulo Coelho könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el. A neve író számtalan rangos nemzetközi elismerésben részesült, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként pedig 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként 2005-ben a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Hatalmas rajongótábora van a közösségi média felületein: a Facebookon nemrégiben több mint 29,5 millió rajongója volt, a Twitteren pedig 12, 2 millió követőt számlálhatott, a számuk pedig folyamatosan növekszik.

Számos könyve közül bármelyiket is ajánlhatnám igazából, döntésemben az segített, melyiket olvastam legutoljára.

„Legyél az az ember, aki soha nem mertél lenni”- lehetne ez a „Tizenegy perc” című könyvének mottója, melyet inkább felnőtt olvasóknak ajánlanék.

A könyv egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált élete. A művet megjelenésekor 33 nyelvre azonnal le is fordították.

A történet test és lélek kapcsolatáról szól, a szerelem alkímiájáról. Főhősünk egy fiatal brazil lány, Maria. Az ő kalandos életét ismerhetjük meg a könyv oldalain. A lány egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet, azonban váratlan fordulat révén eljut Genf városába, ahol táncosnőnek állva keresi kenyerét, innen azonban rövid időn belül az utcára kerül, ahol prostituáltként dolgozik, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne újra a szerelem szikráját. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért élni, szenvedni.

A bátorságról szól ez a mű, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk, ha merünk igent mondani a kalandra, az életre, a kudarcra.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól. Egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki önmagát és a szerelmet keresi. Jelleme folyamatosan fejlődik, tanul, levonja a tanulságokat, elemzi önmagát, ha kell, változtat. Fejlődik. Ezért állítja példaképül őt Coelho a nők elé. Főszereplőnk, Maria (kitalált név), ma Lausanne-ban él, férjhez ment, és van két szép lánya. Az ő története lett a regény alapja. De többet egy könyvajánlóban nem illik és nem szokás elárulni.

Coelho újabb világsikerű művében tabuk nélkül ír a szexről, szenvedélyről, szerelemről, s még sokminden másról. A könyv elérhető hangoskönyv formájában is a világhálón!

Martinka Dia

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.