Menü

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Paulo Coelho könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el. A neve író számtalan rangos nemzetközi elismerésben részesült, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként pedig 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként 2005-ben a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Hatalmas rajongótábora van a közösségi média felületein: a Facebookon nemrégiben több mint 29,5 millió rajongója volt, a Twitteren pedig 12, 2 millió követőt számlálhatott, a számuk pedig folyamatosan növekszik.

Számos könyve közül bármelyiket is ajánlhatnám igazából, döntésemben az segített, melyiket olvastam legutoljára.

„Legyél az az ember, aki soha nem mertél lenni”- lehetne ez a „Tizenegy perc” című könyvének mottója, melyet inkább felnőtt olvasóknak ajánlanék.

A könyv egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált élete. A művet megjelenésekor 33 nyelvre azonnal le is fordították.

A történet test és lélek kapcsolatáról szól, a szerelem alkímiájáról. Főhősünk egy fiatal brazil lány, Maria. Az ő kalandos életét ismerhetjük meg a könyv oldalain. A lány egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet, azonban váratlan fordulat révén eljut Genf városába, ahol táncosnőnek állva keresi kenyerét, innen azonban rövid időn belül az utcára kerül, ahol prostituáltként dolgozik, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne újra a szerelem szikráját. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért élni, szenvedni.

A bátorságról szól ez a mű, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk, ha merünk igent mondani a kalandra, az életre, a kudarcra.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól. Egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki önmagát és a szerelmet keresi. Jelleme folyamatosan fejlődik, tanul, levonja a tanulságokat, elemzi önmagát, ha kell, változtat. Fejlődik. Ezért állítja példaképül őt Coelho a nők elé. Főszereplőnk, Maria (kitalált név), ma Lausanne-ban él, férjhez ment, és van két szép lánya. Az ő története lett a regény alapja. De többet egy könyvajánlóban nem illik és nem szokás elárulni.

Coelho újabb világsikerű művében tabuk nélkül ír a szexről, szenvedélyről, szerelemről, s még sokminden másról. A könyv elérhető hangoskönyv formájában is a világhálón!

Martinka Dia

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik. Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

Mulandó gondolatok kicsit jó irányba

A férfias nők sorsával párszor már megbirkózott az új-zélandi rendezőhölgy Niki Caro (Bálnalovas, Kőkemény Minnesota). Ezúttal az identitásválság és fejlődéstörténetek tanmeséinek egyik klasszikusát a IV. századi kínai Mulan sztoriját vitte a vászonra, ezzel újra gondolva és igazából nem remakelve a Disney klasszikust. Sajnos felemás sikerrel.

Tenet - A múlt a jelen, ami a jövő

Christopher Nolan szerzői filmjei mindig kiemelkednek a mezőnyből. A régi klasszikusa a Memento megkeverte a lineáris vonalvezetésbe vetett hitünket. A legújabb remekmű (?), a Tenet nyomasztó akciódús időutazós világkörüli road movie lett. Ezt a filmet nem megérteni kell (lévén tudatosan hagy nyitva megannyi kérdést), hanem megtapasztalni. Essünk neki.

Miért nem futnak be filmszínészként a stand uposok Magyarországon?

A stand up komédiások mindenkiből váltanak ki valamilyen érzelmet Magyarországon is. Egyeseknek a kedvencei közé tartoznak, mások a legtöbbjüket ki nem állhatják, az viszont biztos, hogy a műfaj Magyarországon nem csak él, hanem virágzik is. Ám amíg az Egyesült Államokban, ahol persze valljuk be jó volt több film is készül, azt látjuk, hogy sokan a színpad világa után megtalálják a helyüket a kamerák előtt is, addig Magyarországon ez az áttörés még várat magára. Vagy talán el sem érkezik?

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.