Menü

Mikor kezdjünk el aggódni, hogy nem jön a baba?

Amikor az ember babát szeretne, valljuk be, kicsit valahol úgy képzeli el, hogy pár hét után már kezében tarthatja a pozitív terhestesztet, virágszirmok hullanak az égből, lágy zene szól és örömmel újságolhatja párjának a boldog hírt. Azonban a valóság az, hogy két teljesen egészséges embernél sem számít ritkaságnak, ha esetleg egy vagy két évig nem érkezik a várva várt gyermekáldás.

Az első és legfontosabb kérdésünk ilyenkor mindig az, hogy mennyi idő elteltével forduljunk orvoshoz?

A legtöbb orvos szerint, legalább egy-másfél évig kell próbálkozni a teherbeeséssel, addig felesleges aggódni. Természetesen a kor közrejátszik, de egy 30-35 éves párnál teljesen természetesnek számít, ha csak másfél év múlva sikerül a babaprojekt.

35 év felett természetesen már szorít az idő, a termékenység a kor előre haladtával csökken, ilyenkor már érdemes orvossal megbeszélni a teendőket és a lehetőségeket, de megijedni ekkor sem kell, ha nem sikerül az utolsó letett fogamzásgátló tabletta után pozitív terhestesztet produkálni.

Természetesen semmiképp sem szabad magunkat, vagy partnerünket hibáztatni termékenységi problémák miatt, azonban egy idő után mégis célszerű felkeresni egy endokrinológust, aki mindkét felet kivizsgálja.

A férfi terméketlenséget okozhatja a spermium betegsége – például alacsony spermiumszám, spermák lassú mozgása, de közrejátszhat az életkor, immunproblémák, túlsúly, vagy esetleg nemi beetgségek, azonban bizonyos kezelések javíthatnak ezeken az állapotokon.

Rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak a leveles zöldségek, pl. spenót, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, uborka, zeller, sárgarépa, spárga, cukkini, paprika, édesburgonya, illetve ajánlottak a gyümölcsök közül az alma, körte, papaya, kiwi, citrom, valamint a bogyós gyümölcsök, ezek fogyasztása jótékonyan hat a termékenységre.

A női terméketlenség esetében is több tényezőt lehet felsorolni, például az életkor, melynek előrehaladtával a petesejtek száma csökken, kismedencei gyulladásos betegségek, petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma, rendszertelen menstruáció, testsúly.

A gyermekáldást a döntés meghozatala után sokan azonnal várják, természetesen senki sem szeret várakozni, ám erről a természet dönt. Nagyon nehéz a várakozással teli időszak, de a fenti tanácsokkal, életmódváltással, vizsgálatokkal, vitaminokkal meg lehet támogatni.

Martinka Dia

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.

Tanácsok kisbabánk szoptatásához

Azt hiszem abban minden édesanya egyetért, hogy a legfontosabb egy egészségesen fejlődő, nyugodt, kiegyensúlyozott baba, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejet kapja. Természetesen mindannyian erre törekszünk.

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

Női termékenységet segítő smoothie-k

Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban. A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.