Menü

Mikor kezdjünk el aggódni, hogy nem jön a baba?

Amikor az ember babát szeretne, valljuk be, kicsit valahol úgy képzeli el, hogy pár hét után már kezében tarthatja a pozitív terhestesztet, virágszirmok hullanak az égből, lágy zene szól és örömmel újságolhatja párjának a boldog hírt. Azonban a valóság az, hogy két teljesen egészséges embernél sem számít ritkaságnak, ha esetleg egy vagy két évig nem érkezik a várva várt gyermekáldás.

Az első és legfontosabb kérdésünk ilyenkor mindig az, hogy mennyi idő elteltével forduljunk orvoshoz?

A legtöbb orvos szerint, legalább egy-másfél évig kell próbálkozni a teherbeeséssel, addig felesleges aggódni. Természetesen a kor közrejátszik, de egy 30-35 éves párnál teljesen természetesnek számít, ha csak másfél év múlva sikerül a babaprojekt.

35 év felett természetesen már szorít az idő, a termékenység a kor előre haladtával csökken, ilyenkor már érdemes orvossal megbeszélni a teendőket és a lehetőségeket, de megijedni ekkor sem kell, ha nem sikerül az utolsó letett fogamzásgátló tabletta után pozitív terhestesztet produkálni.

Természetesen semmiképp sem szabad magunkat, vagy partnerünket hibáztatni termékenységi problémák miatt, azonban egy idő után mégis célszerű felkeresni egy endokrinológust, aki mindkét felet kivizsgálja.

A férfi terméketlenséget okozhatja a spermium betegsége – például alacsony spermiumszám, spermák lassú mozgása, de közrejátszhat az életkor, immunproblémák, túlsúly, vagy esetleg nemi beetgségek, azonban bizonyos kezelések javíthatnak ezeken az állapotokon.

Rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak a leveles zöldségek, pl. spenót, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, uborka, zeller, sárgarépa, spárga, cukkini, paprika, édesburgonya, illetve ajánlottak a gyümölcsök közül az alma, körte, papaya, kiwi, citrom, valamint a bogyós gyümölcsök, ezek fogyasztása jótékonyan hat a termékenységre.

A női terméketlenség esetében is több tényezőt lehet felsorolni, például az életkor, melynek előrehaladtával a petesejtek száma csökken, kismedencei gyulladásos betegségek, petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma, rendszertelen menstruáció, testsúly.

A gyermekáldást a döntés meghozatala után sokan azonnal várják, természetesen senki sem szeret várakozni, ám erről a természet dönt. Nagyon nehéz a várakozással teli időszak, de a fenti tanácsokkal, életmódváltással, vizsgálatokkal, vitaminokkal meg lehet támogatni.

Martinka Dia

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?