Menü

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

A dánok és más skandináv népek életfilozófiájának, életminőségének titkát sokan akarták már megfejteni és alkalmazni. Az elmúlt években sorra jelentek meg olyan könyvek, amelyek kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak. A felgyorsult világban fokozottan szükségünk van arra, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi az életünket.

A hygge szónak nincs pontos fordítása egy nyelven sem, nehéz is egy szóba sűríteni a jelentését. Tulajdonképpen nem is szó, hanem egy érzés, ami otthonosságot, meleget és nyugalmat takar. Az a pillanat, amikor egy hideg napon bent, a kandalló melege mellett egy forró tea vagy kakaó és egy könyv társaságában végre kicsit kikapcsolsz. Még ennél is több, mivel a szónak közösségi aspektusa is van, igazán kiteljesedve akkor beszélünk hyggéről, ha az otthoni környezetben a hozzánk közel állók is megjelennek.

Nem új információ, hogy az ember társas lény és szüksége van valódi kapcsolatokra. A hyggében is pont ez jelenik meg: igazi kötődés az emberek között, egy valóságos kapcsolatra, amiben őszinték lehetünk a másikhoz. Legyen szerelmi vagy baráti kötődés. Manapság pedig pont ez az ami kiveszik az emberek életéből és amire mind mégis vágyunk. A rohanó, egyre inkább online élt életünkből eltűnik a valóság, a ténylegesen megélt pillanatok. Amikor egy baráti találkozó során is a telefonunkat nézzük, ha már egy filmet sem tudunk végignézni úgy, hogy nem csekkoljuk közben legalább egyszer az üzeneteinket. Az online világból jó visszatérni az offline valóságba.

A dánok társadalmi és kulturális szinten tartják fontosnak a valódi kapcsolatokat egymással. És ahogy látszik bevált nekik a recept, ami nem „nemzeti sajátosságuk”, hanem egy olyan gyakorlat, amit bárki az élete részévé tehet. Mert, ha gondosan odafigyelünk a körülöttünk élőkre, a mi életünk is teljesebbé válhat.

A hygge emellett még sok mindent takar. Gyakorlati része például, hogy puszi helyett inkább öleléssel üdvözlik egymást, ami oxitocint szabadít fel, így kevésbé stesszes életet élnek. Vagy sokat mozognak! Aki megteheti gyalog vagy biciklivel jár dolgozni vagy iskolába. A reggeli friss levegő segít még jobban felébredni, úgy mint a mozgás is, valamint elkerülhető vele a tömegközlekedés okozta plusz feszültség is.

Érdekes tanulmányozni a dán életfelfogást és átültetni a saját környezetünkbe. Nem garancia, hogy mindenkire ugyanúgy illik a recept, egy biztos: érdemes kipróbálni!

Fogyás az internet segítéségével – működik vagy sem?

Az emberek – férfiak és nők egyaránt – képesek a szépségért és külsőért elég sok mindent megtenni. Viszont még mindig sok minden magas áron érhető el a fogyasztói társadalom számára, főleg a fogyókúrák, személyi edzők, sportbérletek és táplálékkiegészítők. Mi a helyzet, ha nem akarunk több tízezret költeni, de azért mégis mozogni szeretnénk?

Sokszor túltolják az amatőr futók

Az egyik legtöbb izomcsoportot átmozgató sportunk a futás, kétségtelenül az egyik legjobb mozgásforma, azonban kezdő amatőr futók túlnyomó többsége gyakran elköveti azt a hibát, hogy magával ragadja a hév és sérülésekkel, húzódásokkal végzi.

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Mi okozhat lelassult anyagcserét? Hogyan gyorsíthatjuk fel? Íme néhány jól bevált módszer az anyagcsere gyorsítására.

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.