Menü

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

A dánok és más skandináv népek életfilozófiájának, életminőségének titkát sokan akarták már megfejteni és alkalmazni. Az elmúlt években sorra jelentek meg olyan könyvek, amelyek kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak. A felgyorsult világban fokozottan szükségünk van arra, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi az életünket.

A hygge szónak nincs pontos fordítása egy nyelven sem, nehéz is egy szóba sűríteni a jelentését. Tulajdonképpen nem is szó, hanem egy érzés, ami otthonosságot, meleget és nyugalmat takar. Az a pillanat, amikor egy hideg napon bent, a kandalló melege mellett egy forró tea vagy kakaó és egy könyv társaságában végre kicsit kikapcsolsz. Még ennél is több, mivel a szónak közösségi aspektusa is van, igazán kiteljesedve akkor beszélünk hyggéről, ha az otthoni környezetben a hozzánk közel állók is megjelennek.

Nem új információ, hogy az ember társas lény és szüksége van valódi kapcsolatokra. A hyggében is pont ez jelenik meg: igazi kötődés az emberek között, egy valóságos kapcsolatra, amiben őszinték lehetünk a másikhoz. Legyen szerelmi vagy baráti kötődés. Manapság pedig pont ez az ami kiveszik az emberek életéből és amire mind mégis vágyunk. A rohanó, egyre inkább online élt életünkből eltűnik a valóság, a ténylegesen megélt pillanatok. Amikor egy baráti találkozó során is a telefonunkat nézzük, ha már egy filmet sem tudunk végignézni úgy, hogy nem csekkoljuk közben legalább egyszer az üzeneteinket. Az online világból jó visszatérni az offline valóságba.

A dánok társadalmi és kulturális szinten tartják fontosnak a valódi kapcsolatokat egymással. És ahogy látszik bevált nekik a recept, ami nem „nemzeti sajátosságuk”, hanem egy olyan gyakorlat, amit bárki az élete részévé tehet. Mert, ha gondosan odafigyelünk a körülöttünk élőkre, a mi életünk is teljesebbé válhat.

A hygge emellett még sok mindent takar. Gyakorlati része például, hogy puszi helyett inkább öleléssel üdvözlik egymást, ami oxitocint szabadít fel, így kevésbé stesszes életet élnek. Vagy sokat mozognak! Aki megteheti gyalog vagy biciklivel jár dolgozni vagy iskolába. A reggeli friss levegő segít még jobban felébredni, úgy mint a mozgás is, valamint elkerülhető vele a tömegközlekedés okozta plusz feszültség is.

Érdekes tanulmányozni a dán életfelfogást és átültetni a saját környezetünkbe. Nem garancia, hogy mindenkire ugyanúgy illik a recept, egy biztos: érdemes kipróbálni!

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.