Menü

Ez lehet az utolsó őszi óraátállítás

Ismét egy órával többet alhatunk, de ennek hamarosan vége lehet. Az Európai Unió rendelete szerint 2021 tavaszán lehet utoljára óraátállítás, ha ebben maradunk végleg. Ez hazánkat is érinti. A tudomány szerint a bioritmusunkhoz jobban igazodik a téli időszámítás, és a meterológusok az időjárási előrejelzések miatt gondolják, hogy szintén ez lenne jó. A felmérések szerint az emberek többsége a nyári időszámítást választaná. A végső szó pedig azon múlik, hogy a környező tagországok, hogyan döntenek, ezt pedig gazdasági szempontokon is múlik.

Pár évvel ezelőtt április elején egy Kárpát-medence szintű magyar környezetvédelmi konferencián jártam Romániában Kalotaszentkirályon. Az odaúton és a visszaúton elég furcsa volt, hogy a határ közelében a telefonom automatikusan átlépett a következő időzónába, majd vissza. Pedig pár hete igazítottam az órám. Gyakorlatilag sokkolt a dolog, mintha két óra telt volna el egy pillanat alatt érzés fogott el, mert még a hazai változásba sem rázódtam bele. Az igazi meglepetés az volt, amikor este kilenc tájékon is világos volt még.

Egy másik érdekesség, melyet sokunk tapasztalhatott már, és szerintem ez a legkegyetlenebb a korán kelők számára a jelen rendszerben. Az az, hogy aki például reggel hat óra körül indul útnak, az azt tapasztalta, hogy napról napra fokozatosan egyre sötétebb lett az ősz folyamán, mivel mostanában a nap hét óra körül kel fel.

Majd most hátra tekerés után megfigyelhetjük, mintha egyik napról a másikra korábban kelne a nap, már hat óra körül. Illetve este szinte hasonlóképp alkonyodott, ez most öt óra körül fog bekövetkezni. Plusz ehhez még hozzá tesz a természet naponta, így előbb utóbb behozza a lemaradást bőven december végéig.

Nem igazán értem, hogy miért lenne jó a bioritmusunknak a téli időzóna egész évre. Sőt nyáron búcsút mondhatnánk a hosszú estéknek. A téli oldalát meg ismerjük a történetnek.

A G7 portál információi szerint egyik lehetséges forgatókönyv szerint, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária, Görögország, Ciprus, illetve északi tagországok, mint Dánia, Svédország, Finnország, kerülnénk így egy időzónába. Érdekesség, hogy Szlovákia nagy valószínűséggel kimarad ebből a halmazból. Szlovéniában nem teljesen egyértelmű a helyzet, mert a kormányzat és a lakosság álláspontja nem azonos a kérdésben.

Mindezek alapján, úgy tűnik, hogy idehaza a nyári időszámítás fog állandósulni, mert ha gazdaságilag nézzük a Viságrádi Együttműködés országai többségben e mellett dönthetnek.

Szóval előreláthatólag most utoljára tekerjük hátra a vekkert. S búcsút mondhatunk az ezzel járó közérzetünket, egészségünket megviselő négy évtizedes gyakorlatnak. Ha pedig Magyarországról Romániába utazunk a korábbi helyzet megszűnhet. Illetve időzóna határ Nyugatabbra kerülhet Szlovénia és Németország vonalába, de kivétel lehet Szlovákia. Igaz nálunk ekkor reggelente viszonylag későn fog felkelni a nap, de szerintem ez kevésbé lesz kellemetlen. Ugyanakkor a hosszú nyári esték megmaradnak, illetve télen a legrövidebb nappalokon, a munkaidő letelte után még mindig világos lesz, ami jótékonyan hathat egészségünkre, közérzetünkre. Szóval tartsunk ki még egy kicsit!

Egy ősi indián mondás szerint pedig: “csak a fehér ember képes elhinni, hogyha a takarója egyik végéből levág egy darabot, amit aztán hozzávarr a másik végéhez, akkor hosszabb lesz a takarója.

Vörös Sándor

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.