Menü

Laktató húsmentes levesek

A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.

PARADICSOMOS LENCSELEVES

HOZZÁVALÓK

olaj

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1l húsleves alaplé

bors
0.5tk köménymag
1db darabolt paradicsom konzerv
2 bögre főtt lencse
8 dkg bébispenót

ELKÉSZÍTÉS
Egy fazékban olajat hevítünk, majd beletesszük az apró kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát,és egy-két percig pároljuk.
Hozzáöntjük a megtisztított és felkarikázott sárgarépát összekeverjük, pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsom-konzervet, és pár percig kavargatva forraljuk.
Hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett lencse konzervet, majd a bébispenótot is, összeforraljuk, majd tálaljuk.

FRANCIA HAGYMALEVES - AZ EREDETI RECEPT

HOZZÁVALÓK
4dkg vaj
40dkg vöröshagyma
1ek liszt
1.3liter forró víz
1mk só
0.5mk bors
1db tojás sárgája
reszelt sajt
4dkg olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS
Egy öntöttvas lábasban, lassú tűzön megolvasztjuk a vajat az olívaolajjal és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd lefedve 15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
A fedőt levéve, kb. 30 percig, folyamatos kevergetés mellett, tovább pároljuk, pirítjuk a hagymát, míg aranysárga nem lesz.
Ráhintjük a lisztet, habverővel kevergetve felöntjük egy merőkanál forró vízzel, majd hozzáöntjük a maradék forró vizet. Enyhe tűzön minimum 15 percet főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevessel összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett, a tűzről levett levesbe öntjük.
Tűzálló leveses tálkák aljába helyezzük a pirított baguette-t, megszórjuk reszelt sajttal, rámerjük a hagymalevest, majd 5-10 percre betessszük az előmelegített sütőbe, míg a sajt megolvad, és egy kicsit megpirul a tetején.

ZÖLD LEVES SAJTGOMBÓCCAL

HOZZÁVALÓK
A leveshez:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
3 dkg vaj
1 ek étolaj
2 tk liszt
1 l víz

bors (őrölt, fehér)
2 db erőleveskocka
2 dl főzőtejszín
A sajtgombóc hozzávalói:
1 db tojás
1 ek tejföl
1 mk só
1 csipet majoránna
1 csipet szerecsendió
1 csipet bors (őrölt, fehér)
4 ek búzadara
1 ek liszt
5 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS
A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is vágunk hozzá. Egy edénybe felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után megszórjuk a liszttel, szintén pár pillanatig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát, kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és beletesszük az előzőleg elkészített sajtgombócot. Egy tányérba felütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és a szerecsendióval, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd alaposan összekeverjük, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő levesbe tesszük, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.