Laktató húsmentes levesek
A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.
PARADICSOMOS LENCSELEVES

HOZZÁVALÓK
olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1l húsleves alaplé
só
bors
0.5tk köménymag
1db darabolt paradicsom konzerv
2 bögre főtt lencse
8 dkg bébispenót
ELKÉSZÍTÉS
Egy fazékban olajat hevítünk, majd beletesszük az apró kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát,és egy-két percig pároljuk.
Hozzáöntjük a megtisztított és felkarikázott sárgarépát összekeverjük, pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsom-konzervet, és pár percig kavargatva forraljuk.
Hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett lencse konzervet, majd a bébispenótot is, összeforraljuk, majd tálaljuk.
FRANCIA HAGYMALEVES - AZ EREDETI RECEPT

HOZZÁVALÓK
4dkg vaj
40dkg vöröshagyma
1ek liszt
1.3liter forró víz
1mk só
0.5mk bors
1db tojás sárgája
reszelt sajt
4dkg olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Egy öntöttvas lábasban, lassú tűzön megolvasztjuk a vajat az olívaolajjal és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd lefedve 15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
A fedőt levéve, kb. 30 percig, folyamatos kevergetés mellett, tovább pároljuk, pirítjuk a hagymát, míg aranysárga nem lesz.
Ráhintjük a lisztet, habverővel kevergetve felöntjük egy merőkanál forró vízzel, majd hozzáöntjük a maradék forró vizet. Enyhe tűzön minimum 15 percet főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevessel összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett, a tűzről levett levesbe öntjük.
Tűzálló leveses tálkák aljába helyezzük a pirított baguette-t, megszórjuk reszelt sajttal, rámerjük a hagymalevest, majd 5-10 percre betessszük az előmelegített sütőbe, míg a sajt megolvad, és egy kicsit megpirul a tetején.
ZÖLD LEVES SAJTGOMBÓCCAL

HOZZÁVALÓK
A leveshez:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
3 dkg vaj
1 ek étolaj
2 tk liszt
1 l víz
só
bors (őrölt, fehér)
2 db erőleveskocka
2 dl főzőtejszín
A sajtgombóc hozzávalói:
1 db tojás
1 ek tejföl
1 mk só
1 csipet majoránna
1 csipet szerecsendió
1 csipet bors (őrölt, fehér)
4 ek búzadara
1 ek liszt
5 dkg reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS
A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is vágunk hozzá. Egy edénybe felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után megszórjuk a liszttel, szintén pár pillanatig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát, kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és beletesszük az előzőleg elkészített sajtgombócot. Egy tányérba felütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és a szerecsendióval, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd alaposan összekeverjük, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő levesbe tesszük, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.
Szerző: Udvari Fanni
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.