Menü

Laktató húsmentes levesek

A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.

PARADICSOMOS LENCSELEVES

HOZZÁVALÓK

olaj

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1l húsleves alaplé

bors
0.5tk köménymag
1db darabolt paradicsom konzerv
2 bögre főtt lencse
8 dkg bébispenót

ELKÉSZÍTÉS
Egy fazékban olajat hevítünk, majd beletesszük az apró kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát,és egy-két percig pároljuk.
Hozzáöntjük a megtisztított és felkarikázott sárgarépát összekeverjük, pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsom-konzervet, és pár percig kavargatva forraljuk.
Hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett lencse konzervet, majd a bébispenótot is, összeforraljuk, majd tálaljuk.

FRANCIA HAGYMALEVES - AZ EREDETI RECEPT

HOZZÁVALÓK
4dkg vaj
40dkg vöröshagyma
1ek liszt
1.3liter forró víz
1mk só
0.5mk bors
1db tojás sárgája
reszelt sajt
4dkg olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS
Egy öntöttvas lábasban, lassú tűzön megolvasztjuk a vajat az olívaolajjal és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd lefedve 15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
A fedőt levéve, kb. 30 percig, folyamatos kevergetés mellett, tovább pároljuk, pirítjuk a hagymát, míg aranysárga nem lesz.
Ráhintjük a lisztet, habverővel kevergetve felöntjük egy merőkanál forró vízzel, majd hozzáöntjük a maradék forró vizet. Enyhe tűzön minimum 15 percet főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevessel összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett, a tűzről levett levesbe öntjük.
Tűzálló leveses tálkák aljába helyezzük a pirított baguette-t, megszórjuk reszelt sajttal, rámerjük a hagymalevest, majd 5-10 percre betessszük az előmelegített sütőbe, míg a sajt megolvad, és egy kicsit megpirul a tetején.

ZÖLD LEVES SAJTGOMBÓCCAL

HOZZÁVALÓK
A leveshez:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
3 dkg vaj
1 ek étolaj
2 tk liszt
1 l víz

bors (őrölt, fehér)
2 db erőleveskocka
2 dl főzőtejszín
A sajtgombóc hozzávalói:
1 db tojás
1 ek tejföl
1 mk só
1 csipet majoránna
1 csipet szerecsendió
1 csipet bors (őrölt, fehér)
4 ek búzadara
1 ek liszt
5 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS
A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is vágunk hozzá. Egy edénybe felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után megszórjuk a liszttel, szintén pár pillanatig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát, kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és beletesszük az előzőleg elkészített sajtgombócot. Egy tányérba felütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és a szerecsendióval, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd alaposan összekeverjük, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő levesbe tesszük, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.