Laktató húsmentes levesek
A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.
PARADICSOMOS LENCSELEVES
HOZZÁVALÓK
olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1l húsleves alaplé
só
bors
0.5tk köménymag
1db darabolt paradicsom konzerv
2 bögre főtt lencse
8 dkg bébispenót
ELKÉSZÍTÉS
Egy fazékban olajat hevítünk, majd beletesszük az apró kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát,és egy-két percig pároljuk.
Hozzáöntjük a megtisztított és felkarikázott sárgarépát összekeverjük, pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsom-konzervet, és pár percig kavargatva forraljuk.
Hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett lencse konzervet, majd a bébispenótot is, összeforraljuk, majd tálaljuk.
FRANCIA HAGYMALEVES - AZ EREDETI RECEPT
HOZZÁVALÓK
4dkg vaj
40dkg vöröshagyma
1ek liszt
1.3liter forró víz
1mk só
0.5mk bors
1db tojás sárgája
reszelt sajt
4dkg olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Egy öntöttvas lábasban, lassú tűzön megolvasztjuk a vajat az olívaolajjal és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd lefedve 15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
A fedőt levéve, kb. 30 percig, folyamatos kevergetés mellett, tovább pároljuk, pirítjuk a hagymát, míg aranysárga nem lesz.
Ráhintjük a lisztet, habverővel kevergetve felöntjük egy merőkanál forró vízzel, majd hozzáöntjük a maradék forró vizet. Enyhe tűzön minimum 15 percet főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevessel összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett, a tűzről levett levesbe öntjük.
Tűzálló leveses tálkák aljába helyezzük a pirított baguette-t, megszórjuk reszelt sajttal, rámerjük a hagymalevest, majd 5-10 percre betessszük az előmelegített sütőbe, míg a sajt megolvad, és egy kicsit megpirul a tetején.
ZÖLD LEVES SAJTGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK
A leveshez:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
3 dkg vaj
1 ek étolaj
2 tk liszt
1 l víz
só
bors (őrölt, fehér)
2 db erőleveskocka
2 dl főzőtejszín
A sajtgombóc hozzávalói:
1 db tojás
1 ek tejföl
1 mk só
1 csipet majoránna
1 csipet szerecsendió
1 csipet bors (őrölt, fehér)
4 ek búzadara
1 ek liszt
5 dkg reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS
A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is vágunk hozzá. Egy edénybe felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után megszórjuk a liszttel, szintén pár pillanatig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát, kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és beletesszük az előzőleg elkészített sajtgombócot. Egy tányérba felütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és a szerecsendióval, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd alaposan összekeverjük, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő levesbe tesszük, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.
Szerző: Udvari Fanni
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.