Menü

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) és túlműködés (hipertireózis) esetében nagyon fontos a pontos diagnózis. Rendkívül szükséges, hogy ne csak a TSH értéket nézessük meg. A TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), mely a T3 és a T4 hormonok termelését váltja ki, a vizsgálatnak csak egyik részét képezi.

A pontos meghatározásához a TSH mellé külön szabad T4, valamint szabad T3 szinteket is megnéznek, s a három érték ad képet a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, de ezt már orvossal beszéljük meg.

A pajzsmirigy állapotát vizsgáló vérvételre a reggeli órákban érkezzünk, éhgyomorra.

Melyek azonban a rendellenesen működő pajzsmirigy tünetei?

Pajzsmirigy gondokra utal, ha székrekedése/hasmenése van. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), akkor az hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik), akkor székrekedést.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet. A szemek kidülledése is hormonzavart jelez. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködés áll fent.

Hajunk hullása, száraz és töredezett haj és körmök gyakran pajzsmirigyzavarra utalhatnak.

Érdemes teljes körű hormonvizsgálatot végeztetnie, ha gyakran elfelejt dolgokat, ha megemelkedett inzulinszintje van, ha pattanásos a bőre, ha nőknél megfigyelhető a szőrösödés, ha csökkent a libidója, ha túlsúlyos és a valóban betartott diéta és sport ellenére sem indul el a fogyás. Nem jó jel, ha valaki folyton fázik.

A pajzsmirigy alulműködésnek lelki tünetei is vannak és nagyon fontos ezeket is figyelembe venni. Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki stresszmentesen élné az életét, pedig a stressz jelentősen kihat a hormonális betegségekre. A depresszió gyakori kísérője a pajzsmirigy zavaroknak, így az alulműködésnek is, ahogy az aluszékonyság, a kimerültség és a koncentrációs zavar is.

A pajzsmirigy-alulműködés nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet, érdemes egyszerű vérvétellel ellenőrizni időnként a pajzsmirigyműködésre utaló értékeinket. A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető.

Martinka Dia

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.