Menü

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) és túlműködés (hipertireózis) esetében nagyon fontos a pontos diagnózis. Rendkívül szükséges, hogy ne csak a TSH értéket nézessük meg. A TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), mely a T3 és a T4 hormonok termelését váltja ki, a vizsgálatnak csak egyik részét képezi.

A pontos meghatározásához a TSH mellé külön szabad T4, valamint szabad T3 szinteket is megnéznek, s a három érték ad képet a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, de ezt már orvossal beszéljük meg.

A pajzsmirigy állapotát vizsgáló vérvételre a reggeli órákban érkezzünk, éhgyomorra.

Melyek azonban a rendellenesen működő pajzsmirigy tünetei?

Pajzsmirigy gondokra utal, ha székrekedése/hasmenése van. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), akkor az hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik), akkor székrekedést.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet. A szemek kidülledése is hormonzavart jelez. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködés áll fent.

Hajunk hullása, száraz és töredezett haj és körmök gyakran pajzsmirigyzavarra utalhatnak.

Érdemes teljes körű hormonvizsgálatot végeztetnie, ha gyakran elfelejt dolgokat, ha megemelkedett inzulinszintje van, ha pattanásos a bőre, ha nőknél megfigyelhető a szőrösödés, ha csökkent a libidója, ha túlsúlyos és a valóban betartott diéta és sport ellenére sem indul el a fogyás. Nem jó jel, ha valaki folyton fázik.

A pajzsmirigy alulműködésnek lelki tünetei is vannak és nagyon fontos ezeket is figyelembe venni. Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki stresszmentesen élné az életét, pedig a stressz jelentősen kihat a hormonális betegségekre. A depresszió gyakori kísérője a pajzsmirigy zavaroknak, így az alulműködésnek is, ahogy az aluszékonyság, a kimerültség és a koncentrációs zavar is.

A pajzsmirigy-alulműködés nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet, érdemes egyszerű vérvétellel ellenőrizni időnként a pajzsmirigyműködésre utaló értékeinket. A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető.

Martinka Dia

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Legjobb gyógynövények alvászavarok ellen

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.