Menü

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról.

Igaz a lebonyolítás mikéntjét sportága válogatja. Közös az összes sportágban, hogy szinte folyamatosak a kontrollok, És mivel a vírus természete viszonylag kiismerhetetlen, ezért bárki el is kaphatja a fertőzést. Csak néhány példát hadd említsek, hogy melyik sportág jelenleg milyen döntéseket hozott (nem említem itt azt, hogy Európában a legtöbb helyen zártkapusak a mérkőzések):

A nemzetközi jégkorongéletben sorban mondják le a világbajnokságokat. A honi bajnokságok küzdelmei folynak, azonban már most törölték a máskor áprilisra esedékes, a magyarok részvételével folyó Divízió I/A vb-t, amelyről Szlovéniában kerülne sor. De valamennyi világbajnokságra, előreláthatólag ez a sors vár.

A kosárlabdában, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, úgynevezett buborék rendszerben próbálták lejátszani a hátralévő Európa bajnoki selejtezőket. Próbálták, hiszen éppen a magyar válogatottnál már számos játékos fennakadt a szűrésen, ezért haza is utaztak Szlovéniából, februárra halasztva a házigazda és az Ausztria elleni selejtezőiket. Ezek a mérkőzések februárra maradtak. A többiek valószínűleg ebben a rendszerben, és talán a legtöbben halasztás nélkül, befejezik a küzdelmeket.

Talán a legaktuálisabb mégis a kézilabda kérdése. Több évtizedes hagyomány ugyanis, hogy minden évben vannak férfi és női vonalon egyaránt nemzeti világversenyek minden évben, a nőknél minden év decemberében, a férfiaknál januárban. Azonban jelenleg tombol a járvány, ami eltarthat tavaszig, akár nyárig is.

Ráadásul a most decemberi női Európa bajnokságot Dániában és Norvégiában rendezték volna meg, de utóbbiban annyira szigorúak a járványügyi szabályok, hogy egy beteg játékos esetén csomagolhatott volna az egész csapat, sőt az is, aki ellen például az előző nap játszottak. Nem feltétlenül csak ezért, de Norvégia vissza is lépett a rendezéstől, bár válogatottja indul az Európa bajnokságon. Talán várható lett volna, hogy ebben a nagyon súlyos helyzetben, most ne legyen Eb. Ám szigorú előírások mellett, de lesz. És még az a legkisebb baj, hogy teljesen üres lelátók előtt. De ismét csak azt a kérdést teszem fel magamban: biztosan nem lehetne a világ sportéletét, talán csak nyárig, takaréklángon, országhatárokon belül tartani? Annyira fontos most egy Európa bajnokság?

És persze ezt a kérdést messze nem csak a kézilabdával kapcsolatban lehet feltenni.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.

Az egészség világnapja

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi” – ismerős mindenki számára a mondás, mely egy örökérvényű igazság. Április 7-én ünnepeljük az egészség világnapját. Te mit teszel Magadért?