Menü

Mire jók az illóolajok?

Az illóolajokat alapvetően terápiás, gyógyító céllal alkalmazzák, azonban az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett különböző panaszok kezelésére, megelőzésére használják, s már az ősi kultúrákban is alkalmazták ezeket.

Feljegyzések szerint már a 10. században ismert volt az illóolajok használata, népszerűségük pedig egyre nő szerte a világon.

Mire jók az illóolajok?

Ezek az esszenciák hatással vannak az érzelmekre, a hangulatra, enyhítik a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket, de csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását, csillapítják a duzzanatot. Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy sok más egyéb betegség is hatásosan kezelhető az illóolajokkal.

Természetesen bármilyen betegség esetén először mindig a háziorvoshoz, vagy szakorvoshoz fordulunk, ne kísérletezzünk magunkon, azonban kiegészítő kezelésként bevethetjük az illóolajok áldásos hatásait.

Az illóolajok felhasználása az aromaterápiában különösen elterjedt, ezek az olajok általában két úton juttathatók be a szervezetbe; belégzéssel-inhalálással, párologtatással, illetve bőrön keresztül felszívódva, bemasszírozva, borogatásként, vagy bedörzsölve.

Ha nagyon sok időm és terjedelmem lenne, elkezdhetném felsorolni a rengeteg illóolajat és az alkalmazási területet, azonban nem szótárként, vagy lexikonként szeretnék írni erről, hiszen a kedves olvasó a világhálón minden illóolajról megtalálja a használati tanácsokat, s szerencsére ma már rengeteg illóolaj közül lehet választani, melyek nemcsak ellazulni segítenek, hanem különböző betegségeket is kezelhetünk velük.

Hol szerezhetőek be ezek az olajok?

Az illóolajok megvásárolhatók gyógyszertárakban, bioboltokban, nagyobb élelmiszer-áruházakban. Mint mindennek az illóolajok használatának is előfordulhatnak mellékhatásai, kiválthatnak allergiás reakciót, ezért minden esetben képzett szakember felügyelete mellett ajánlott alkalmazni. Nem szabad huzamosabb ideig megszakítás nélkül használni őket és az olajok használata előtt allergiatesztet kell végezni, azaz kis mennyiségű olajat a bőrre cseppentve megfigyelni az elkövetkezendő 24 órában az esetleges allergiás reakciókat.

Az olajokat sose használjuk hígítatlanul a bőrön. Létezik néhány kivétel, mint például a levendulaolaj, ezeket azonban csak szakember felügyelete mellett végezzük.

Fontos elmondani, hogy vannak illóolajok, melyek módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatását, kérjük ki mindig szakember véleményét!

Martinka Dia

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.