Menü

Mire jók az illóolajok?

Az illóolajokat alapvetően terápiás, gyógyító céllal alkalmazzák, azonban az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett különböző panaszok kezelésére, megelőzésére használják, s már az ősi kultúrákban is alkalmazták ezeket.

Feljegyzések szerint már a 10. században ismert volt az illóolajok használata, népszerűségük pedig egyre nő szerte a világon.

Mire jók az illóolajok?

Ezek az esszenciák hatással vannak az érzelmekre, a hangulatra, enyhítik a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket, de csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását, csillapítják a duzzanatot. Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy sok más egyéb betegség is hatásosan kezelhető az illóolajokkal.

Természetesen bármilyen betegség esetén először mindig a háziorvoshoz, vagy szakorvoshoz fordulunk, ne kísérletezzünk magunkon, azonban kiegészítő kezelésként bevethetjük az illóolajok áldásos hatásait.

Az illóolajok felhasználása az aromaterápiában különösen elterjedt, ezek az olajok általában két úton juttathatók be a szervezetbe; belégzéssel-inhalálással, párologtatással, illetve bőrön keresztül felszívódva, bemasszírozva, borogatásként, vagy bedörzsölve.

Ha nagyon sok időm és terjedelmem lenne, elkezdhetném felsorolni a rengeteg illóolajat és az alkalmazási területet, azonban nem szótárként, vagy lexikonként szeretnék írni erről, hiszen a kedves olvasó a világhálón minden illóolajról megtalálja a használati tanácsokat, s szerencsére ma már rengeteg illóolaj közül lehet választani, melyek nemcsak ellazulni segítenek, hanem különböző betegségeket is kezelhetünk velük.

Hol szerezhetőek be ezek az olajok?

Az illóolajok megvásárolhatók gyógyszertárakban, bioboltokban, nagyobb élelmiszer-áruházakban. Mint mindennek az illóolajok használatának is előfordulhatnak mellékhatásai, kiválthatnak allergiás reakciót, ezért minden esetben képzett szakember felügyelete mellett ajánlott alkalmazni. Nem szabad huzamosabb ideig megszakítás nélkül használni őket és az olajok használata előtt allergiatesztet kell végezni, azaz kis mennyiségű olajat a bőrre cseppentve megfigyelni az elkövetkezendő 24 órában az esetleges allergiás reakciókat.

Az olajokat sose használjuk hígítatlanul a bőrön. Létezik néhány kivétel, mint például a levendulaolaj, ezeket azonban csak szakember felügyelete mellett végezzük.

Fontos elmondani, hogy vannak illóolajok, melyek módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatását, kérjük ki mindig szakember véleményét!

Martinka Dia

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.