Menü

Legyen zöld a karácsony!

Már régóta tudjuk, hogy a kivágott fenyőfa nem trendi környezeti szempontból. Amibe beleértendő az is, hogy az ünnepek után sok helyen vízkereszt előtt már sokan kirakják a tű leveleit hullató karácsonyfát. Az élő fenyő csemeték meg megszenvedik a beltéri létet. Ugyanakkor a szobafenyőt is fel lehet dobni egy könnyed díszítéssel.

Manapság ugyanakkor elmondható, hogy viszonylagosan megújuló forrásokból származnak a kivágott fenyők, hiszen szinte biztosak lehetünk benne, hogy a termelők helyükre újakat ültetnek. Érdemes a vásárlásnál érdeklődni. Illetve a hazai termelőket támogatjuk ezzel, ami nem utolsó szempont.

A műfenyő jó alternatívának tűnhet, viszont amennyi típusú van belőle, s hogy minden évben ne ugyanaz legyen, ennek pedig az lesz a következménye, hogy szintén hulladékká válhat, mert a környezetben nem bomlik el. A legjobb, ha kompromisszumot kötünk, addig használjuk amíg lehet.

A legjobb megoldásnak az alternatív karácsonyfa bizonyulhat, közöttük a grincs fa, ha valaki abszolút más formára vágyik.

A fák után az ajándék és csomagolása az ünnep másik sarokköve. A boltokban szinte pedig minden megvásárolható. Ha így döntünk érdemes hasznos vagy elfogyasztható ajándékot választani, amivel lehetőleg hazai vállalkozókat támogatunk. Jó és hasznos környezetbarát életre ösztönző termék vagy utalvány, illetve a saját készítésű ajándék. A csomagolások tekintetében pedig jó pont, ha nincs túlcsomagolva az ajándékunk, illetve újrahasználható (gyűrt csomagoló), de mindenképp szelektív gyűjtőbe helyezhető.

A tárgyakon túl élményt is ajándékozhatunk, bár most kissé kilátástalan a helyzet, de érdemes már most a nyárra gondolni. Ugyanúgy jó ajándék egy társasjáték vagy egy családi szabadulószoba foglalás is.

Szintén jó alternatíva magok, növények ajándékozása is, mely lehet egy lépcső egy kisállat tartásához vezető úton. Ugyanakkor fontos most is, hogy élő állatot nagy körültekintéssel ajándékozzunk!

Továbbá számtalan ajándékötletet találhatunk a másodpiacokon is, nem kell mindig mindenből 0 kilométerest választani. Egyéb iránt az ünnepek közeledtével, jó az alkalom arra, hogy feleslegessé vált, de használható dolgainkat értékesítsük, mellyel gyűjthetünk az idei ajándékok fedezetére is.

A karácsony kötelező eleme az ünnepi menü, aminek alapja az egészséges alapanyag és a receptúra, valamint a mértékletesség. Legjobb ha az ételeket saját magunk vagy családilag készítjük el, azaz mindenki vállal egy testhezálló feladatot. A hozzávalók beszerzésétől a mosogatásig. A beszerzések tekintetében, ha lehet piacon hazai termelőtől vásároljunk, amit lehet. Ha ez nem megoltható vagy hadilábon állunk a sütéssel- főzéssel az étel-házhozszállítás ilyenkor is jó ötlet, az időfaktort azért kalkuláljuk bele.

Saját magunk jólétén túl gondoljunk másokra is. Aminek nem találunk jobb helyet ajánljuk fel karitatív célokra. Ha pedig marad a karácsonyi ételekből vagy túllőttünk a mennyiségen juttassuk oda ahol szükség van. Környezeti szempontból is jobb ha nem lesz belőle ételhulladék, mert nem fogy el.

Összességében pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, a járványügyi szabályokat ekkor is be kell tartani. Saját érdekünkben pedig érdemes a nagyobb tömeget elkerülni. A legnagyobb ajándék pedig az, ha vigyázhatunk magunkra és szeretteink egészségére. A „Köszönöm!” pedig nem kerül semmibe, ugyanakkor ne felejtsük el, jobb adni, mint kapni.

Zöld karácsonyt és jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?