Menü

A Keresztapa 3 újravágva az igazi?

Coppola, igen a híres rendező bácsi jól átvágott bennünket és a filmjét is így most került csak terítékre a Keresztapa híres trilógiájának harmadik záró epizódjának rendezői változata. Nem bírtam magammal és azután, hogy részben az adott film hármasból írtam a kommunikációs szakdolgozatom belevetettem magam a régi új élménybe. Kissé csalódtam. Maga a megkerülhetetlen gengszterfilmtörténelem ékkő még mindig fényesen csillog, de valahogy a harmadik rész még így se üti meg elődjei színvonalát. Mindig érződik rajta, hogy a pénzszóró megalomán rendező le volt égve és deklaráltan ezért hozta össze a régi stábot egy újabb haknira, hogy egyenesbe jöjjön. A Corleonék sztorija közismert, azzal nem is lehet vitatkozni, hogy egy remek bűn és bűnhődés történet családi értékkerettel, amely jócskán túlmutat a gengszterfilmes zsáneren.

Az új, rendezői változat feszesebb, pontosabb és jobb a lezárása is. Al Pacino és Diane Keaton uralják a filmet. Kiemelkedőek a régi arcok az újak kissé tébláboló játéka mellett, hiába kapar Andy Garcia, vagy a kényszer megoldásból behozott Sofia Coppola (a rendező lánya, aki maga is sikeres direktor lett), azért ez nem az a szint, mint az elődöké. Aki még nem látta a harmadik részt inkább a rendezőivel kezdje, mert kevésbé kommersz a végkifejlet és pörgőbb egy picit. Azonban a beígért nagy fordulatokat nagyítóval sem lehet látni. Ez a változat inkább időmilliomos rajongóknak készült, nem a hétköznapok munkába belefáradt hőseinek. Michael, mint antihős tragédiája persze megindító egy szinten. Hála istennek nem fullad bele a moralizálásba, mint oly sok maffiózó történet. Az elidegenedés és a hatalom adta magány remek tanmeséje csupán, amely örök érvényű és mindenkinek érdekes lehet, aki vélt vagy valós családi sebeket nyalogat. A hétköznapi életünkben megbújó rossz emlékek dantei pokla elevenedik meg a három filmbe, amely habár a klasszikus mintákat is követi egyáltalán nem egy megszokott felemelkedés és bukás sztori.

Sokkal inkább egy gengsztercsalád impozáns kirakat kiválóbbnál (Robert De Niro, Robert Duvall), kiválóbb (Marlon Brando) színészek tolmácsolásában. A harmadik és egyben záró darab már kicsit nyögvenyelős és utángyártottnak tűnik, de még mindig méltó a rendező egykori legendás minőség szintjéhez. A film immáron újravágva egy picit még emberközelibb lett és teljesebb. Ahol a negatív, de szerethető főhősünk, Al Pacino most már tényleg elnyeri a legrosszabb büntetést, amit egy apa kaphat. Így lesz a végzete a halálnál is rosszabb. Tegyünk az újravágott filmmel bátran egy próbát de csak szigorúan a másik kettő után egy téli hétvégén. Mindenki megtalálhatja a trilógiában a maga kis üzenetét, hiszen mindannyian családba születtünk és a családi értékek kötnek minket. A végjátékban ezúttal feloldozást nem kapunk. A sztori bennünk élhet tovább. Éljen is.

Vass Attila

Egy újabb magyar mestermű – Pieces of a Woman

A Netflixen tarol Mundruczó Kornél legújabb, első angol nyelvű drámája. Ez az első olyan magyar alkotás, amiben Martin Scorsese executive producerként vett részt. A mű nagy sikernek örvend már most.

Könyvajánló: Bocsáss meg, Rose Gold!

Rose Gold Watts 18 éves koráig abban a hitben élt, hogy súlyos beteg. Az egész élete arról szólt, hogy orvostól orvosig járt és mindenféle betegséggel diagnosztizálták, állapota romlott, kerekesszékbe kényszerült. Egy nap azonban fény derült a sokkoló igazságra: anyja hazudott neki. A lány nem volt beteg…

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Az idei év legjobb akciófilmje? - Tyler Rake: A kimenekítés

A Netflix idei akciófilmje a Tyler Rake - A kimenekítés méltó arra, hogy az év egyik legjobb filmjének nevezzük. Egy nyílegyenes történet, egy olyan narratív megközelítésben, amit eddig nem sokan tudtak ennyire jól kivitelezni. Sok helyen brutális, véres és klisés, de mégis az utolsó pillanatig feszült és kiszámíthatatlan. Filmkritika minimális spoilerekkel.

Szuper karácsonyi filmajánlások

Hiába van itt a karácsonyi időszak mégsem megy semmi jó műsor a TV-ben? Semmi gond, elhoztam számotokra a legjobb karácsonyi filmeket. Próbáltam színesen összeállítani a listát, így hát lesznek romantikus, vicces, tanulságos filmek mind gyerekeknek és mind felnőtteknek.