Menü

Ötös vizsga a fa alá

Az iskolásoknak kitört a téli szünet, az egyetemeken csak most kezdődik a java. Tippek a téli vizsgaidőszak túléléséhez!

Már csak ötöt kell aludni és itt a karácsony, ami az ajándékok, finom ételek és az egész napos pizsamás társasok mellett az egyetemisták számára tételeket, sok tanulást és a vizsgaidőszakot is jelenti.

A téli vizsgaidőszak sok egyetemen el is kezdődött már, ami idén a tavaszihoz hasonlóan online formában zajlik. A vizsgázás módja tehát nem ismertelen, de a felkészülés mindig tartogat magában kihívásokat.

Gondolhatnánk, hogy a karantén nem okoz különösebb nehézséget a tanulók számára, hiszen úgyis egész nap a könyv felett kell ülniük, azonban ez nem így van. Aki könyvtárhoz szokott, de közös felkészüléshez, annak sokkal nehezebb egyedül, a társaitól távol tanulnia. A karantén és a járvány okozta alapvető mentális kihívásokat pedig a vizsgaidőszak alatti stressz is megnehezíti.

Koncentrálj, fókuszálj, tervezz!

A sikeres vizsgaidőszak egyik legfontosabb eleme a jó időbeosztás. Ez nemcsak a tanulási és pihenési idő arányára vonatkozik, hanem a vizsgák sorrendjére is. Különösen akkor jelentős ha több vizsga van kilátásban és nem mindegy, hogy hány nap marad a felkészülésre. Egyszerűbb vizsgákat előre, minél többet letenni karácsony előtt – sokan ilyen stratégiákkal indulnak neki a megméretettésnek.

A jó beosztás után, figyelni kell az időre is, amellett hogy hagyunk teret a pihenésnek, tudatosítani kell magunkban, hogy mi most a legfontosabb. A karácsonyi vizsgaidőszak ezért is nagyobb kihívás: az ünnepi hangulat könnyebben eltereli a figyelmet a tanulásról. Kis jutalmakkal azonban segíthetünk, hogy gyorsabban és hatékonyan sajátítsuk el az anyagot.

Minőségi kikapcsolódás

A karácsony amellett, hogy nehezíti a koncentrációt, könnyíti a pihenést. Ha már tele van a fejünk, vagy épp egy vizsgán vagyunk túl, aktívan is kipihenhetjük a fáradalmainkat. Ajándékvásárlással vagy készítéssel, karácsonyi finomságok sütésével is ki lehet kapcsolódni.

De egy ünnepi film, vagy egy hosszú séta (szigorúan este nyolc előtt) is segíthet felfrissíteni a kimerült elmét.

Együtt könnyebb!

Sok olyan egyetemi szak vagy kurzus van, ahol a csoportmunka segíti a tanulást. Ez a karantén helyzet alatt kifejezetten jó hatással is lehet, mivel egy-egy csoportos feladatmegoldás vagy vizsgafelkészülés a szociális igényeket is kielégítheti. A találkozás a csoporttársakkal, barátokkal, pedig feltölt és jobb hangulatot is ad.

A vizsgaidőszakok mindig nagy kihívással járnak, ez idén halmozottan érvényes. A koncentrált tanulás és a minőségi kikapcsolódás megfelelő aránya sokat tud segíteni.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.