Menü

Ötös vizsga a fa alá

Az iskolásoknak kitört a téli szünet, az egyetemeken csak most kezdődik a java. Tippek a téli vizsgaidőszak túléléséhez!

Már csak ötöt kell aludni és itt a karácsony, ami az ajándékok, finom ételek és az egész napos pizsamás társasok mellett az egyetemisták számára tételeket, sok tanulást és a vizsgaidőszakot is jelenti.

A téli vizsgaidőszak sok egyetemen el is kezdődött már, ami idén a tavaszihoz hasonlóan online formában zajlik. A vizsgázás módja tehát nem ismertelen, de a felkészülés mindig tartogat magában kihívásokat.

Gondolhatnánk, hogy a karantén nem okoz különösebb nehézséget a tanulók számára, hiszen úgyis egész nap a könyv felett kell ülniük, azonban ez nem így van. Aki könyvtárhoz szokott, de közös felkészüléshez, annak sokkal nehezebb egyedül, a társaitól távol tanulnia. A karantén és a járvány okozta alapvető mentális kihívásokat pedig a vizsgaidőszak alatti stressz is megnehezíti.

Koncentrálj, fókuszálj, tervezz!

A sikeres vizsgaidőszak egyik legfontosabb eleme a jó időbeosztás. Ez nemcsak a tanulási és pihenési idő arányára vonatkozik, hanem a vizsgák sorrendjére is. Különösen akkor jelentős ha több vizsga van kilátásban és nem mindegy, hogy hány nap marad a felkészülésre. Egyszerűbb vizsgákat előre, minél többet letenni karácsony előtt – sokan ilyen stratégiákkal indulnak neki a megméretettésnek.

A jó beosztás után, figyelni kell az időre is, amellett hogy hagyunk teret a pihenésnek, tudatosítani kell magunkban, hogy mi most a legfontosabb. A karácsonyi vizsgaidőszak ezért is nagyobb kihívás: az ünnepi hangulat könnyebben eltereli a figyelmet a tanulásról. Kis jutalmakkal azonban segíthetünk, hogy gyorsabban és hatékonyan sajátítsuk el az anyagot.

Minőségi kikapcsolódás

A karácsony amellett, hogy nehezíti a koncentrációt, könnyíti a pihenést. Ha már tele van a fejünk, vagy épp egy vizsgán vagyunk túl, aktívan is kipihenhetjük a fáradalmainkat. Ajándékvásárlással vagy készítéssel, karácsonyi finomságok sütésével is ki lehet kapcsolódni.

De egy ünnepi film, vagy egy hosszú séta (szigorúan este nyolc előtt) is segíthet felfrissíteni a kimerült elmét.

Együtt könnyebb!

Sok olyan egyetemi szak vagy kurzus van, ahol a csoportmunka segíti a tanulást. Ez a karantén helyzet alatt kifejezetten jó hatással is lehet, mivel egy-egy csoportos feladatmegoldás vagy vizsgafelkészülés a szociális igényeket is kielégítheti. A találkozás a csoporttársakkal, barátokkal, pedig feltölt és jobb hangulatot is ad.

A vizsgaidőszakok mindig nagy kihívással járnak, ez idén halmozottan érvényes. A koncentrált tanulás és a minőségi kikapcsolódás megfelelő aránya sokat tud segíteni.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?