Menü

Ötös vizsga a fa alá

Az iskolásoknak kitört a téli szünet, az egyetemeken csak most kezdődik a java. Tippek a téli vizsgaidőszak túléléséhez!

Már csak ötöt kell aludni és itt a karácsony, ami az ajándékok, finom ételek és az egész napos pizsamás társasok mellett az egyetemisták számára tételeket, sok tanulást és a vizsgaidőszakot is jelenti.

A téli vizsgaidőszak sok egyetemen el is kezdődött már, ami idén a tavaszihoz hasonlóan online formában zajlik. A vizsgázás módja tehát nem ismertelen, de a felkészülés mindig tartogat magában kihívásokat.

Gondolhatnánk, hogy a karantén nem okoz különösebb nehézséget a tanulók számára, hiszen úgyis egész nap a könyv felett kell ülniük, azonban ez nem így van. Aki könyvtárhoz szokott, de közös felkészüléshez, annak sokkal nehezebb egyedül, a társaitól távol tanulnia. A karantén és a járvány okozta alapvető mentális kihívásokat pedig a vizsgaidőszak alatti stressz is megnehezíti.

Koncentrálj, fókuszálj, tervezz!

A sikeres vizsgaidőszak egyik legfontosabb eleme a jó időbeosztás. Ez nemcsak a tanulási és pihenési idő arányára vonatkozik, hanem a vizsgák sorrendjére is. Különösen akkor jelentős ha több vizsga van kilátásban és nem mindegy, hogy hány nap marad a felkészülésre. Egyszerűbb vizsgákat előre, minél többet letenni karácsony előtt – sokan ilyen stratégiákkal indulnak neki a megméretettésnek.

A jó beosztás után, figyelni kell az időre is, amellett hogy hagyunk teret a pihenésnek, tudatosítani kell magunkban, hogy mi most a legfontosabb. A karácsonyi vizsgaidőszak ezért is nagyobb kihívás: az ünnepi hangulat könnyebben eltereli a figyelmet a tanulásról. Kis jutalmakkal azonban segíthetünk, hogy gyorsabban és hatékonyan sajátítsuk el az anyagot.

Minőségi kikapcsolódás

A karácsony amellett, hogy nehezíti a koncentrációt, könnyíti a pihenést. Ha már tele van a fejünk, vagy épp egy vizsgán vagyunk túl, aktívan is kipihenhetjük a fáradalmainkat. Ajándékvásárlással vagy készítéssel, karácsonyi finomságok sütésével is ki lehet kapcsolódni.

De egy ünnepi film, vagy egy hosszú séta (szigorúan este nyolc előtt) is segíthet felfrissíteni a kimerült elmét.

Együtt könnyebb!

Sok olyan egyetemi szak vagy kurzus van, ahol a csoportmunka segíti a tanulást. Ez a karantén helyzet alatt kifejezetten jó hatással is lehet, mivel egy-egy csoportos feladatmegoldás vagy vizsgafelkészülés a szociális igényeket is kielégítheti. A találkozás a csoporttársakkal, barátokkal, pedig feltölt és jobb hangulatot is ad.

A vizsgaidőszakok mindig nagy kihívással járnak, ez idén halmozottan érvényes. A koncentrált tanulás és a minőségi kikapcsolódás megfelelő aránya sokat tud segíteni.

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.