Menü

Könyvajánló: Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két férfi, két régi barát drámája játszódik Márai Sándor „A gyertyák csonkig égnek” című regényében, egyetlen éjszakán át. Azonban ez a pár óra elég hozzá, hogy két ember kapcsolatának, egy házasságnak és egy szerelemnek a cselekménye föltáruljon.

A nagy indulatoktól feszülő mű 1942-ben jelent meg, s ragad magával a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s átbeszélgetik az éjszakát. A múltra emlékezve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, s majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, tönkretette az életét. A történetből film is készült.

Márai műveket akkor érdemes olvasni, amikor egyedül vagyunk, nyugalomban, csend van körülöttünk, lassú, dallamos, szomorkás zene hallgatása olvasás közben fokozhatja a kívánt hatást.

A könyv elolvasása után alaposan át tudja értékelni az ember az életét. Vajon kiben bízhatunk meg? Megsértettek, becsaptak, elárultak? Vagy valakit én bántottam meg, árultam el?

„A gyertyák csonkig égnek” című regény, különös történet.

A regényben megjelennek az alapvető emberi kapcsolatok: barátság, szerelem, házasság, szülő-gyermek viszony. Márai szerint mindegyik viszonyban a legfontosabb a valódi szeretet. Ha ez érezhető, akkor „a világban minden összetartozik ".

A regény egyik fő kérdése, hogy bűnös-e Konrád. Bűntudattal érkezik, mégis tiszta lelke van. Az élet elment, s öregségük egyetlen célja már csak a túlélés. Nem vádolják egymást.

A fő motívum a gyertya, mely hol magas lánggal lobog, hol pislákol, végül csonkig ég.

Jól felépítette Márai azt a feszültségkeltést, ami aztán idővel kitisztul.

A mondanivaló talán aktuálisabb, mint valaha: a barátságot, hűséget, árulást helyezi középpontba, feladva a leckét a mai embernek is.

A történet női szereplője, - aki körül az egész történet szövődik, próbára tette az igaz férfibarátságot - úgy van jelen a műben, hogy végig hiányzik belőle. Ő az egyik főszereplő, mégis hiányzik.

S mi a mondanivaló? A barátság elárulása sokkal nehezebb és sokkal súlyosabb vétség, mint bármi más. A hagyományos erkölcsi értékek megrendülnek. A gyertyák csonkig égnek és megégetnek.

Nem ez volt életem első Márai Sándor kötete és nem is az utolsó.

Martinka Dia

Francia Riviéra? Nem, Balaton

A Nyugati nyaralás című magyar film nemrég került a mozikba és már korábban is elég nagy felhajtást kapott. A késői Kádár-korszakon keresztül bemutatott Maurer család kémjátszmával átszőtt nyaralása olyan, mint egy ideális nyaralás humoros, nosztalgikus és érdekes. Nézőként pedig garantálva van a nevetés és az izgalom egyszerre.

Ez a vonat már célba is ért

A Japán kultúráról már rengeteg film született, a felkelő Nap országa mindig jó alapanyag egy akciófilmhez. Brad Pitt pedig A gyilkos járatban próbára is teszi magát, több karakterrel együttesen, azonban képes-e a japán expressz gyorsaságával, precizitásával és kényelmével is felvenni a versenyt, és egy legalább annyira jó filmet elvinni a hátán, mint a híres japán precizitás?

Mozaik család a mesékben – Erdei tesók

A modern világ velejárója, hogy sokkal több mozaik család alakul ki, az emberek hiába terveznek hosszabb távon együtt élni egymással, családot alapítani, mégis valami elromlik, amit már nem szeretnének megjavítani. Ennek legnagyobb elszenvedői a gyerekek, de egy normális gondolkodású felnőtt próbál segíteni a gyerekének átvészelni a nehéz időszakokat. Erre egy jó alkalom az erre „szakosodott” mesék olvasása és nézése.

Virgin River – A sorozat, ami anyát beszippantotta

A Virgin River (2019) egy jelenleg 5 évadon át ívelő drámasorozat, mely alapjául Robyn Carr, a sorozattal azonos című könyve szolgál, de a negyedik évadot 2022 júliusában dobták csak ki a Netflix oldalára. Az epizódok élhetően 45 perc körüliek, szóval egy anyás énidőbe is beleférnek

A király halott, hát éljen a király!

Baz Luhrmann nem aprózta el. A nagy epikus filmek (pl. Ausztrália) után a giccs határán(?) lezongorázott A nagy Gatsby vagy éppen a szürreálisan csömör Moulin Rouge után bejelentkezett az idei Oscarra egy Elvis életrajzi filmmel. A gonosz kizsigerelő producer/menedzser/pótapa szerepében Tom Hanks rosszalkodhat végre egy kicsit. Popcorn be, lemezeket élesíts és hagyj szóljon!!!