Menü

Könyvajánló: Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két férfi, két régi barát drámája játszódik Márai Sándor „A gyertyák csonkig égnek” című regényében, egyetlen éjszakán át. Azonban ez a pár óra elég hozzá, hogy két ember kapcsolatának, egy házasságnak és egy szerelemnek a cselekménye föltáruljon.

A nagy indulatoktól feszülő mű 1942-ben jelent meg, s ragad magával a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s átbeszélgetik az éjszakát. A múltra emlékezve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, s majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, tönkretette az életét. A történetből film is készült.

Márai műveket akkor érdemes olvasni, amikor egyedül vagyunk, nyugalomban, csend van körülöttünk, lassú, dallamos, szomorkás zene hallgatása olvasás közben fokozhatja a kívánt hatást.

A könyv elolvasása után alaposan át tudja értékelni az ember az életét. Vajon kiben bízhatunk meg? Megsértettek, becsaptak, elárultak? Vagy valakit én bántottam meg, árultam el?

„A gyertyák csonkig égnek” című regény, különös történet.

A regényben megjelennek az alapvető emberi kapcsolatok: barátság, szerelem, házasság, szülő-gyermek viszony. Márai szerint mindegyik viszonyban a legfontosabb a valódi szeretet. Ha ez érezhető, akkor „a világban minden összetartozik ".

A regény egyik fő kérdése, hogy bűnös-e Konrád. Bűntudattal érkezik, mégis tiszta lelke van. Az élet elment, s öregségük egyetlen célja már csak a túlélés. Nem vádolják egymást.

A fő motívum a gyertya, mely hol magas lánggal lobog, hol pislákol, végül csonkig ég.

Jól felépítette Márai azt a feszültségkeltést, ami aztán idővel kitisztul.

A mondanivaló talán aktuálisabb, mint valaha: a barátságot, hűséget, árulást helyezi középpontba, feladva a leckét a mai embernek is.

A történet női szereplője, - aki körül az egész történet szövődik, próbára tette az igaz férfibarátságot - úgy van jelen a műben, hogy végig hiányzik belőle. Ő az egyik főszereplő, mégis hiányzik.

S mi a mondanivaló? A barátság elárulása sokkal nehezebb és sokkal súlyosabb vétség, mint bármi más. A hagyományos erkölcsi értékek megrendülnek. A gyertyák csonkig égnek és megégetnek.

Nem ez volt életem első Márai Sándor kötete és nem is az utolsó.

Martinka Dia

Egy újabb magyar mestermű – Pieces of a Woman

A Netflixen tarol Mundruczó Kornél legújabb, első angol nyelvű drámája. Ez az első olyan magyar alkotás, amiben Martin Scorsese executive producerként vett részt. A mű nagy sikernek örvend már most.

Könyvajánló: Bocsáss meg, Rose Gold!

Rose Gold Watts 18 éves koráig abban a hitben élt, hogy súlyos beteg. Az egész élete arról szólt, hogy orvostól orvosig járt és mindenféle betegséggel diagnosztizálták, állapota romlott, kerekesszékbe kényszerült. Egy nap azonban fény derült a sokkoló igazságra: anyja hazudott neki. A lány nem volt beteg…

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Az idei év legjobb akciófilmje? - Tyler Rake: A kimenekítés

A Netflix idei akciófilmje a Tyler Rake - A kimenekítés méltó arra, hogy az év egyik legjobb filmjének nevezzük. Egy nyílegyenes történet, egy olyan narratív megközelítésben, amit eddig nem sokan tudtak ennyire jól kivitelezni. Sok helyen brutális, véres és klisés, de mégis az utolsó pillanatig feszült és kiszámíthatatlan. Filmkritika minimális spoilerekkel.

Szuper karácsonyi filmajánlások

Hiába van itt a karácsonyi időszak mégsem megy semmi jó műsor a TV-ben? Semmi gond, elhoztam számotokra a legjobb karácsonyi filmeket. Próbáltam színesen összeállítani a listát, így hát lesznek romantikus, vicces, tanulságos filmek mind gyerekeknek és mind felnőtteknek.