Menü

Könyvajánló: Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két férfi, két régi barát drámája játszódik Márai Sándor „A gyertyák csonkig égnek” című regényében, egyetlen éjszakán át. Azonban ez a pár óra elég hozzá, hogy két ember kapcsolatának, egy házasságnak és egy szerelemnek a cselekménye föltáruljon.

A nagy indulatoktól feszülő mű 1942-ben jelent meg, s ragad magával a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s átbeszélgetik az éjszakát. A múltra emlékezve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, s majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, tönkretette az életét. A történetből film is készült.

Márai műveket akkor érdemes olvasni, amikor egyedül vagyunk, nyugalomban, csend van körülöttünk, lassú, dallamos, szomorkás zene hallgatása olvasás közben fokozhatja a kívánt hatást.

A könyv elolvasása után alaposan át tudja értékelni az ember az életét. Vajon kiben bízhatunk meg? Megsértettek, becsaptak, elárultak? Vagy valakit én bántottam meg, árultam el?

„A gyertyák csonkig égnek” című regény, különös történet.

A regényben megjelennek az alapvető emberi kapcsolatok: barátság, szerelem, házasság, szülő-gyermek viszony. Márai szerint mindegyik viszonyban a legfontosabb a valódi szeretet. Ha ez érezhető, akkor „a világban minden összetartozik ".

A regény egyik fő kérdése, hogy bűnös-e Konrád. Bűntudattal érkezik, mégis tiszta lelke van. Az élet elment, s öregségük egyetlen célja már csak a túlélés. Nem vádolják egymást.

A fő motívum a gyertya, mely hol magas lánggal lobog, hol pislákol, végül csonkig ég.

Jól felépítette Márai azt a feszültségkeltést, ami aztán idővel kitisztul.

A mondanivaló talán aktuálisabb, mint valaha: a barátságot, hűséget, árulást helyezi középpontba, feladva a leckét a mai embernek is.

A történet női szereplője, - aki körül az egész történet szövődik, próbára tette az igaz férfibarátságot - úgy van jelen a műben, hogy végig hiányzik belőle. Ő az egyik főszereplő, mégis hiányzik.

S mi a mondanivaló? A barátság elárulása sokkal nehezebb és sokkal súlyosabb vétség, mint bármi más. A hagyományos erkölcsi értékek megrendülnek. A gyertyák csonkig égnek és megégetnek.

Nem ez volt életem első Márai Sándor kötete és nem is az utolsó.

Martinka Dia

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.