Menü

Természetes mosás

Egyszerű megoldások, hogy a mosás is környezetbarát legyen.

A minél környezettudatosabb háztartás vezetése nagy feladat. Nemcsak a főzés és a bevásárlás terén figyelhetünk jobban oda a bolygónk jövőjére, hanem takarításkor vagy mosáskor is. Komoly odafigyelést és elszánást igényel, de a környezetbarát mosás egyszerűbben megoldható, mint gondolnánk.

A mosás és takarítás során rengeteg káros anyag kerül a lefolyóba, ami később a természetet mérgezi. A vegyszertartalmú mosószerek pedig nemcsak a környezetnek, hanem a bőrnek sem tesznek jót. A környezettudatos mosás a mosószer kiválasztásán kívül még a megfelelő program választásával van is elérhető. Mindez pedig a természet mellett a pénztárcánknak is kedvez, energiát és vizet is spórolhatunk vele.

Mosódió

A drogériákban már régebb óta megtalálható az Ázsiából származó mosódió, ami az úgynevezett mosódiófa termése. Több formában is meg lehet vásárolni, így a mosás mellett általános takarításra is felhasználható. Mivel termés, teljesmértékben lebomló anyag. Hosszú ideig eláll, száraz és jól szellőző helyen és anyagilag is megéri. Hátrányai közé tartozik, hogy a komolyabb szennyeződéseket nem feltétlenül szedi ki a ruhákból, valamint a színes ruhák egy idő után megfakulhatnak. Általános mosásra azonban mindenképpen megéri kipróbálni.

Öko-mosószerek

A mosódió mellett a drogériákban ma már széles választékban találhatunk öko-mosószereket vagy különböző mosógéleket. Használatuk a megszokott tisztitószerekhez hasonló, összetevőik és illatuk azonban már más. Ha nem szeretnénk kísérletezni az alternatív mosószerekkel, ez a legegyszerűbb megoldás, hogy környezetbarát módon tisztítsuk ruháinkat.

Egyszerű otthoni megoldás

Aki magának készítené a mosószerét, meglepően olcsón és egyszerűen megoldhatja. Csupán négy hozzávaló szükséges: mosószappan, mosószóda, szódabikarbóna és víz. Egy használt, de kitisztított flakonban tároljuk, ami szintén egy kis lépés a környezettudatos életben. Az összekevert gélből mosáskor kevesebbet kell használni, mint a hagyományos mosószerből, ezért talán tovább is kitart.

Így készül:

Melegíts alacsony lángon 4 liter vizet, közben reszeld le a mosószappant (150 g), majd add hozzá a vízhez. Alaposan keverd össze, majd következhet a mosószóda és a szódabikarbóna. Ezután sűrűbb lesz a folyadék és eléri a gél állagát. Amint jól elkeveredett, adj hozzá ismét 4 liter vizet és megint keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. A sok víz miatt érdemes lehet két edényben dolgozni.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén-kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.