Menü

Természetes mosás

Egyszerű megoldások, hogy a mosás is környezetbarát legyen.

A minél környezettudatosabb háztartás vezetése nagy feladat. Nemcsak a főzés és a bevásárlás terén figyelhetünk jobban oda a bolygónk jövőjére, hanem takarításkor vagy mosáskor is. Komoly odafigyelést és elszánást igényel, de a környezetbarát mosás egyszerűbben megoldható, mint gondolnánk.

A mosás és takarítás során rengeteg káros anyag kerül a lefolyóba, ami később a természetet mérgezi. A vegyszertartalmú mosószerek pedig nemcsak a környezetnek, hanem a bőrnek sem tesznek jót. A környezettudatos mosás a mosószer kiválasztásán kívül még a megfelelő program választásával van is elérhető. Mindez pedig a természet mellett a pénztárcánknak is kedvez, energiát és vizet is spórolhatunk vele.

Mosódió

A drogériákban már régebb óta megtalálható az Ázsiából származó mosódió, ami az úgynevezett mosódiófa termése. Több formában is meg lehet vásárolni, így a mosás mellett általános takarításra is felhasználható. Mivel termés, teljesmértékben lebomló anyag. Hosszú ideig eláll, száraz és jól szellőző helyen és anyagilag is megéri. Hátrányai közé tartozik, hogy a komolyabb szennyeződéseket nem feltétlenül szedi ki a ruhákból, valamint a színes ruhák egy idő után megfakulhatnak. Általános mosásra azonban mindenképpen megéri kipróbálni.

Öko-mosószerek

A mosódió mellett a drogériákban ma már széles választékban találhatunk öko-mosószereket vagy különböző mosógéleket. Használatuk a megszokott tisztitószerekhez hasonló, összetevőik és illatuk azonban már más. Ha nem szeretnénk kísérletezni az alternatív mosószerekkel, ez a legegyszerűbb megoldás, hogy környezetbarát módon tisztítsuk ruháinkat.

Egyszerű otthoni megoldás

Aki magának készítené a mosószerét, meglepően olcsón és egyszerűen megoldhatja. Csupán négy hozzávaló szükséges: mosószappan, mosószóda, szódabikarbóna és víz. Egy használt, de kitisztított flakonban tároljuk, ami szintén egy kis lépés a környezettudatos életben. Az összekevert gélből mosáskor kevesebbet kell használni, mint a hagyományos mosószerből, ezért talán tovább is kitart.

Így készül:

Melegíts alacsony lángon 4 liter vizet, közben reszeld le a mosószappant (150 g), majd add hozzá a vízhez. Alaposan keverd össze, majd következhet a mosószóda és a szódabikarbóna. Ezután sűrűbb lesz a folyadék és eléri a gél állagát. Amint jól elkeveredett, adj hozzá ismét 4 liter vizet és megint keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. A sok víz miatt érdemes lehet két edényben dolgozni.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?