Természetes mosás
- Dátum: 2021.01.29., 03:10
- Sipos Zsófia
- környezetbarát, mosás, otthon, öko, természetes
Egyszerű megoldások, hogy a mosás is környezetbarát legyen.
A minél környezettudatosabb háztartás vezetése nagy feladat. Nemcsak a főzés és a bevásárlás terén figyelhetünk jobban oda a bolygónk jövőjére, hanem takarításkor vagy mosáskor is. Komoly odafigyelést és elszánást igényel, de a környezetbarát mosás egyszerűbben megoldható, mint gondolnánk.

A mosás és takarítás során rengeteg káros anyag kerül a lefolyóba, ami később a természetet mérgezi. A vegyszertartalmú mosószerek pedig nemcsak a környezetnek, hanem a bőrnek sem tesznek jót. A környezettudatos mosás a mosószer kiválasztásán kívül még a megfelelő program választásával van is elérhető. Mindez pedig a természet mellett a pénztárcánknak is kedvez, energiát és vizet is spórolhatunk vele.
Mosódió
A drogériákban már régebb óta megtalálható az Ázsiából származó mosódió, ami az úgynevezett mosódiófa termése. Több formában is meg lehet vásárolni, így a mosás mellett általános takarításra is felhasználható. Mivel termés, teljesmértékben lebomló anyag. Hosszú ideig eláll, száraz és jól szellőző helyen és anyagilag is megéri. Hátrányai közé tartozik, hogy a komolyabb szennyeződéseket nem feltétlenül szedi ki a ruhákból, valamint a színes ruhák egy idő után megfakulhatnak. Általános mosásra azonban mindenképpen megéri kipróbálni.
Öko-mosószerek
A mosódió mellett a drogériákban ma már széles választékban találhatunk öko-mosószereket vagy különböző mosógéleket. Használatuk a megszokott tisztitószerekhez hasonló, összetevőik és illatuk azonban már más. Ha nem szeretnénk kísérletezni az alternatív mosószerekkel, ez a legegyszerűbb megoldás, hogy környezetbarát módon tisztítsuk ruháinkat.
Egyszerű otthoni megoldás
Aki magának készítené a mosószerét, meglepően olcsón és egyszerűen megoldhatja. Csupán négy hozzávaló szükséges: mosószappan, mosószóda, szódabikarbóna és víz. Egy használt, de kitisztított flakonban tároljuk, ami szintén egy kis lépés a környezettudatos életben. Az összekevert gélből mosáskor kevesebbet kell használni, mint a hagyományos mosószerből, ezért talán tovább is kitart.

Így készül:
Melegíts alacsony lángon 4 liter vizet, közben reszeld le a mosószappant (150 g), majd add hozzá a vízhez. Alaposan keverd össze, majd következhet a mosószóda és a szódabikarbóna. Ezután sűrűbb lesz a folyadék és eléri a gél állagát. Amint jól elkeveredett, adj hozzá ismét 4 liter vizet és megint keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. A sok víz miatt érdemes lehet két edényben dolgozni.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.