Menü

Természetes mosás

Egyszerű megoldások, hogy a mosás is környezetbarát legyen.

A minél környezettudatosabb háztartás vezetése nagy feladat. Nemcsak a főzés és a bevásárlás terén figyelhetünk jobban oda a bolygónk jövőjére, hanem takarításkor vagy mosáskor is. Komoly odafigyelést és elszánást igényel, de a környezetbarát mosás egyszerűbben megoldható, mint gondolnánk.

A mosás és takarítás során rengeteg káros anyag kerül a lefolyóba, ami később a természetet mérgezi. A vegyszertartalmú mosószerek pedig nemcsak a környezetnek, hanem a bőrnek sem tesznek jót. A környezettudatos mosás a mosószer kiválasztásán kívül még a megfelelő program választásával van is elérhető. Mindez pedig a természet mellett a pénztárcánknak is kedvez, energiát és vizet is spórolhatunk vele.

Mosódió

A drogériákban már régebb óta megtalálható az Ázsiából származó mosódió, ami az úgynevezett mosódiófa termése. Több formában is meg lehet vásárolni, így a mosás mellett általános takarításra is felhasználható. Mivel termés, teljesmértékben lebomló anyag. Hosszú ideig eláll, száraz és jól szellőző helyen és anyagilag is megéri. Hátrányai közé tartozik, hogy a komolyabb szennyeződéseket nem feltétlenül szedi ki a ruhákból, valamint a színes ruhák egy idő után megfakulhatnak. Általános mosásra azonban mindenképpen megéri kipróbálni.

Öko-mosószerek

A mosódió mellett a drogériákban ma már széles választékban találhatunk öko-mosószereket vagy különböző mosógéleket. Használatuk a megszokott tisztitószerekhez hasonló, összetevőik és illatuk azonban már más. Ha nem szeretnénk kísérletezni az alternatív mosószerekkel, ez a legegyszerűbb megoldás, hogy környezetbarát módon tisztítsuk ruháinkat.

Egyszerű otthoni megoldás

Aki magának készítené a mosószerét, meglepően olcsón és egyszerűen megoldhatja. Csupán négy hozzávaló szükséges: mosószappan, mosószóda, szódabikarbóna és víz. Egy használt, de kitisztított flakonban tároljuk, ami szintén egy kis lépés a környezettudatos életben. Az összekevert gélből mosáskor kevesebbet kell használni, mint a hagyományos mosószerből, ezért talán tovább is kitart.

Így készül:

Melegíts alacsony lángon 4 liter vizet, közben reszeld le a mosószappant (150 g), majd add hozzá a vízhez. Alaposan keverd össze, majd következhet a mosószóda és a szódabikarbóna. Ezután sűrűbb lesz a folyadék és eléri a gél állagát. Amint jól elkeveredett, adj hozzá ismét 4 liter vizet és megint keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. A sok víz miatt érdemes lehet két edényben dolgozni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.