Menü

Mindent a füstölőkről

Füstölőket már nagyon régóta használnak a Föld szinte minden országában.

A keresztények a Kr.u. 5. századtól égetnek füstölőket, de igazán a 14. századtól terjedt el ezek használata a temetéseken, körmeneteken. Korábban a bálványimádás eszközeként kezelték, ezért nem engedték annak elterjedését. A tibeti buddhisták a jó szellemek megidézésére használják, a kínaiak pedig megtisztulási szertartásokon, körmeneteken, mágikus rituálékon. A hinduk otthonaikban és a templomokban égetik a füstölőket már ősidőktől kezdve.

Elsősorban illatos fafajtákat, szantálfát, szárazvirágokat, gyógynövényeket égettek, az illatok egyedi jelentéssel bírnak, gyógyítanak, nyugtatnak. Keleten azt tartják, hogy füstölőt gyújtani nagylelkű áldozat, nemcsak annak, akinek gyújtják, hanem mindenkinek, akihez elér az illata. De használhatjuk tértisztításra, meditációhoz, vagy csak egyszerűen azért, hogy kellemes, nyugodt hangulatot varázsoljunk.

A hagyományok szerint a füstölőket virágolajokból, fűszerekből, gyógynövényekből keverik és "mártásos" technikával készítik, többnyire az egyes műhelyek titkos receptjei szerint. Az aromaterápia legelterjedtebb eszközei a füstölők.

Ma Dél-India a füstölőgyártás egyik központja, ahol rengeteg ében-, teak- és szantálfa nő. Ezeket felhasználják a füstölők előállításához, akárcsak az aloét és a kámforfát, a szerecsendió levelet, a pézsmát, sáfrányt, mirhát és más fűszereket. Az ilyen füstölők illata a szobákban kellemes légkört varázsol, a bútorokból és függönyökből kiviszi a dohszagot és a cigarettafüstöt.

Egyes fajták elriasztják a szúnyogokat és legyeket, mások pedig a szellemi elmélyülést segítik elő, segítik az összpontosítást, nyugtatják az idegeket, erősítik a tudatalatti érzékenységét. A füstölő egészségünkre is jótékony hatással van, a nyálkahártyát ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő és enyhe fertőtlenítő hatása van.

A füstölőpálcika meggyújtása

Égő gyufát tartsunk a füstölő pálcika végéhez, amíg a vége parázslani nem kezd, majd fújjuk el a lángját és állítsuk tartóba, vagy szúrjuk földbe, homokba, tehát a lehulló hamu felfogásáról mindenképp gondoskodjunk.

Indiai, tibeti és nepáli természetes füstölők

A tibeti lámák ma is az ősi recept szerint előállított füstölőket használják gyógyításra. Gyártásuk eltér a többi keleti füstölőtől. Nem tartalmaznak illóolajokat, viszont a Himalája területén található értékes fák kérgeit, gyantáit és más gyógynövények természetes keverékeit igen. Minden esetben kézzel készítik.

Közös jellemzőjük, hogy relaxálja a testet és elmét. Meditációhoz, relaxációhoz rendkívül alkalmas, segít a szorongás és stressz csökkentésében.

Néhány füstölő jelentése, aromaterápiás hatása:

Citromfű - Stimuláló, élénkítő, friss illat. Serkenti a gondolatokat, a tettrekészséget, aktivizál minden szinten. Csökkentheti a fájdalomérzetet, javítja a teljesítményt, természetes, levegős illat.

Vanília - Édes, megnyugtató illata ellazít, felemel és elégedettséggel, érzéki boldogsággal tölt el. Csillapítja a hiperaktivitást, álomba ringat.

Levendula - Spirituális szinten képviseli a tisztaságot, a csendet, az odaadó derűt, a kegyelmet és a nyugalmat. Illata hasznos lehet szorongás, depresszió, álmatlanság aromaterápiájához.

Bazsalikom - Fáradtság, túlfeszített idegállapot oldására. Görcsoldó, a belső feszültségeket, kényszereket, csapongó gondolatokat kisimítja. Segít a koncentrációban. Vita esetén segít a közös és békés megegyezés elérésében.

Sáfrány - A sáfrány szimbolizálja a nemes értékeket az életben. Szeretet, a gyógyulás, a boldogság, bölcsesség, belső erő és a tisztánlátás. A füstölő illata nyitottá tesz, segíti a meditációt, békességet hoz minden szinten.

Kellemes illatozást!

Liszli Kornélia

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.