Menü

Mindent a füstölőkről

Füstölőket már nagyon régóta használnak a Föld szinte minden országában.

A keresztények a Kr.u. 5. századtól égetnek füstölőket, de igazán a 14. századtól terjedt el ezek használata a temetéseken, körmeneteken. Korábban a bálványimádás eszközeként kezelték, ezért nem engedték annak elterjedését. A tibeti buddhisták a jó szellemek megidézésére használják, a kínaiak pedig megtisztulási szertartásokon, körmeneteken, mágikus rituálékon. A hinduk otthonaikban és a templomokban égetik a füstölőket már ősidőktől kezdve.

Elsősorban illatos fafajtákat, szantálfát, szárazvirágokat, gyógynövényeket égettek, az illatok egyedi jelentéssel bírnak, gyógyítanak, nyugtatnak. Keleten azt tartják, hogy füstölőt gyújtani nagylelkű áldozat, nemcsak annak, akinek gyújtják, hanem mindenkinek, akihez elér az illata. De használhatjuk tértisztításra, meditációhoz, vagy csak egyszerűen azért, hogy kellemes, nyugodt hangulatot varázsoljunk.

A hagyományok szerint a füstölőket virágolajokból, fűszerekből, gyógynövényekből keverik és "mártásos" technikával készítik, többnyire az egyes műhelyek titkos receptjei szerint. Az aromaterápia legelterjedtebb eszközei a füstölők.

Ma Dél-India a füstölőgyártás egyik központja, ahol rengeteg ében-, teak- és szantálfa nő. Ezeket felhasználják a füstölők előállításához, akárcsak az aloét és a kámforfát, a szerecsendió levelet, a pézsmát, sáfrányt, mirhát és más fűszereket. Az ilyen füstölők illata a szobákban kellemes légkört varázsol, a bútorokból és függönyökből kiviszi a dohszagot és a cigarettafüstöt.

Egyes fajták elriasztják a szúnyogokat és legyeket, mások pedig a szellemi elmélyülést segítik elő, segítik az összpontosítást, nyugtatják az idegeket, erősítik a tudatalatti érzékenységét. A füstölő egészségünkre is jótékony hatással van, a nyálkahártyát ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő és enyhe fertőtlenítő hatása van.

A füstölőpálcika meggyújtása

Égő gyufát tartsunk a füstölő pálcika végéhez, amíg a vége parázslani nem kezd, majd fújjuk el a lángját és állítsuk tartóba, vagy szúrjuk földbe, homokba, tehát a lehulló hamu felfogásáról mindenképp gondoskodjunk.

Indiai, tibeti és nepáli természetes füstölők

A tibeti lámák ma is az ősi recept szerint előállított füstölőket használják gyógyításra. Gyártásuk eltér a többi keleti füstölőtől. Nem tartalmaznak illóolajokat, viszont a Himalája területén található értékes fák kérgeit, gyantáit és más gyógynövények természetes keverékeit igen. Minden esetben kézzel készítik.

Közös jellemzőjük, hogy relaxálja a testet és elmét. Meditációhoz, relaxációhoz rendkívül alkalmas, segít a szorongás és stressz csökkentésében.

Néhány füstölő jelentése, aromaterápiás hatása:

Citromfű - Stimuláló, élénkítő, friss illat. Serkenti a gondolatokat, a tettrekészséget, aktivizál minden szinten. Csökkentheti a fájdalomérzetet, javítja a teljesítményt, természetes, levegős illat.

Vanília - Édes, megnyugtató illata ellazít, felemel és elégedettséggel, érzéki boldogsággal tölt el. Csillapítja a hiperaktivitást, álomba ringat.

Levendula - Spirituális szinten képviseli a tisztaságot, a csendet, az odaadó derűt, a kegyelmet és a nyugalmat. Illata hasznos lehet szorongás, depresszió, álmatlanság aromaterápiájához.

Bazsalikom - Fáradtság, túlfeszített idegállapot oldására. Görcsoldó, a belső feszültségeket, kényszereket, csapongó gondolatokat kisimítja. Segít a koncentrációban. Vita esetén segít a közös és békés megegyezés elérésében.

Sáfrány - A sáfrány szimbolizálja a nemes értékeket az életben. Szeretet, a gyógyulás, a boldogság, bölcsesség, belső erő és a tisztánlátás. A füstölő illata nyitottá tesz, segíti a meditációt, békességet hoz minden szinten.

Kellemes illatozást!

Liszli Kornélia

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.

Fenntartható nyaralás

Lassan kezdődik a nyaralási szezon, és ennek okán érdemes belegondolni abba, hogyan is tehetnénk fenntarthatóbbá az utazásunkat. Sokszor elég néhány apróságot megváltoztatni az úti tervben és Földünk is velünk örülhet kikapcsolódásunk közben. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashattok a környezetbarát nyaralásról!