Menü

Különleges hobbik 7. – Rejtvényfejtés

A rejtvényfejtés – habár nagyjából mindenki számára elérhető hobbi – manapság a digitalizáció miatt egyre kevesebben űzik. Ezért úgy gondolom, hogy a rejtvényfejtés megállja a helyét a különleges hobbik sorozatban.

A keresztrejtvények megszületését a briteknek köszönhetjük, azonban Amerikában érte el nagy népszerűségét. Az a fajta keresztrejtvény, amelyet ma is ismerünk, 1913. december 21-én jelent meg először a New York World vasárnapi számában. Arthur Wynne nevéhez köthető, ő is volt az, aki „szókeresztnek” nevezte el a fejtörőt. 1924-ben készítették el az első keresztrejtvény-gyűjteményt, ettől kezdve meghódította egész Amerikát és Európát is. Még II. Erzsébet királynő is beküldte megfejtését az egyik lapnak, ám sokan azt hitték, hogy ez valami tréfa lehetett.

Magyarországon az első ilyen rejtvény Kristóf Károly nevéhez fűződik, aki a Ma Este című lapban 1925-ben publikálta első rejtvényét. Ehhez egy legenda is fűződik: Kristóf szerette volna tesztelni a rejtvényét valakivel, ezért leszaladt az EMKE-be (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület), ott felhívott a szerkesztőségbe egy fiút, aki versesköteteket árult. A fiút József Attilának hívták. A keresztrejtvény láttán állítólag felkiáltott, hogy van elég rejtvény az életében, majd elment.

A magyar rejtvényfejtők legjobbjainak jutalom is járt: eleinte némi pénz, de a későbbiekben arra is volt példa, hogy a Pesti Napló egy Andrássy úti bérlakást ajánlott fel. Hazánkban egyedülálló lett a rejtvényfejtés; évente 20 országos versenyt rendeztek rejtvényfejtésből, ebből az egyik 24 órás verseny. A magyar nép jeleskedik rejtvényfejtésből: számos eredményt értünk el, de a legbüszkébbek Madarassy Pálra lehetünk, aki 2007-ben világbajnok lett.

Az évek során sokfajta rejtvény létrejött. A rácsok formájától, az előre megadott szavaktól függően beszélhetünk másfajta típusokról. A hagyományos keresztrejtvénynél a meghatározásokat és definíciókat függőlegesen és vízszintesen elkülönítve adják meg. Gyakran tartalmaz fősort is, azaz valamilyen kiemelt, sokszor többszavas szöveget, amit a rejtvény egyik megfejtésének tekinthetünk. Az olasz típusú rejtvény általában két rejtvényt tartalmaz. A meghatározásokat általában sorrendben, sor és oszlop szerint csoportosítva adják meg. Az Olasz-típusú rejtvénynek jellemzően nincs fősora, de egyes szavak vagy betűk ki lehetnek emelve, ezek együtt adják a megfejtést. Itthon a Skandináv-típusú rejtvény a legismertebb: a meghatározások rövidek, hogy egy négyzetbe beférjenek. Fejthetősége miatt nagy számú megoldás keletkezhet, ami egyfajta kiadvány-népszerűsítő szerepet tölt be. A Betű-szám rejtvényben a hálózatban lévő négyzetek be vannak számozva, az azonos tartalmúak azonos számokkal. Az egyes számokhoz tartozó betűket a fejtőnek kell kitalálnia.

Mindenkinek ajánlott hobbi, mert gyakorlatilag minden ingyenes lap tartalmaz keresztrejtvényt, de egy keresztrejtvényes újság is pár száz forintba kerül. Nem csak szórakoztató, de egészséges is: segít megakadályozni az időskori demencia kialakulását. Mint a legtöbb hobbi, ez is elvonja a figyelmet a hétköznapi stresszről, így csökkenhet a szorongás. A rendszeres rejtvényfejtők gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, tehát növeli a kommunikációs készségeket is.

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?