Menü

Különleges hobbik 7. – Rejtvényfejtés

A rejtvényfejtés – habár nagyjából mindenki számára elérhető hobbi – manapság a digitalizáció miatt egyre kevesebben űzik. Ezért úgy gondolom, hogy a rejtvényfejtés megállja a helyét a különleges hobbik sorozatban.

A keresztrejtvények megszületését a briteknek köszönhetjük, azonban Amerikában érte el nagy népszerűségét. Az a fajta keresztrejtvény, amelyet ma is ismerünk, 1913. december 21-én jelent meg először a New York World vasárnapi számában. Arthur Wynne nevéhez köthető, ő is volt az, aki „szókeresztnek” nevezte el a fejtörőt. 1924-ben készítették el az első keresztrejtvény-gyűjteményt, ettől kezdve meghódította egész Amerikát és Európát is. Még II. Erzsébet királynő is beküldte megfejtését az egyik lapnak, ám sokan azt hitték, hogy ez valami tréfa lehetett.

Magyarországon az első ilyen rejtvény Kristóf Károly nevéhez fűződik, aki a Ma Este című lapban 1925-ben publikálta első rejtvényét. Ehhez egy legenda is fűződik: Kristóf szerette volna tesztelni a rejtvényét valakivel, ezért leszaladt az EMKE-be (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület), ott felhívott a szerkesztőségbe egy fiút, aki versesköteteket árult. A fiút József Attilának hívták. A keresztrejtvény láttán állítólag felkiáltott, hogy van elég rejtvény az életében, majd elment.

A magyar rejtvényfejtők legjobbjainak jutalom is járt: eleinte némi pénz, de a későbbiekben arra is volt példa, hogy a Pesti Napló egy Andrássy úti bérlakást ajánlott fel. Hazánkban egyedülálló lett a rejtvényfejtés; évente 20 országos versenyt rendeztek rejtvényfejtésből, ebből az egyik 24 órás verseny. A magyar nép jeleskedik rejtvényfejtésből: számos eredményt értünk el, de a legbüszkébbek Madarassy Pálra lehetünk, aki 2007-ben világbajnok lett.

Az évek során sokfajta rejtvény létrejött. A rácsok formájától, az előre megadott szavaktól függően beszélhetünk másfajta típusokról. A hagyományos keresztrejtvénynél a meghatározásokat és definíciókat függőlegesen és vízszintesen elkülönítve adják meg. Gyakran tartalmaz fősort is, azaz valamilyen kiemelt, sokszor többszavas szöveget, amit a rejtvény egyik megfejtésének tekinthetünk. Az olasz típusú rejtvény általában két rejtvényt tartalmaz. A meghatározásokat általában sorrendben, sor és oszlop szerint csoportosítva adják meg. Az Olasz-típusú rejtvénynek jellemzően nincs fősora, de egyes szavak vagy betűk ki lehetnek emelve, ezek együtt adják a megfejtést. Itthon a Skandináv-típusú rejtvény a legismertebb: a meghatározások rövidek, hogy egy négyzetbe beférjenek. Fejthetősége miatt nagy számú megoldás keletkezhet, ami egyfajta kiadvány-népszerűsítő szerepet tölt be. A Betű-szám rejtvényben a hálózatban lévő négyzetek be vannak számozva, az azonos tartalmúak azonos számokkal. Az egyes számokhoz tartozó betűket a fejtőnek kell kitalálnia.

Mindenkinek ajánlott hobbi, mert gyakorlatilag minden ingyenes lap tartalmaz keresztrejtvényt, de egy keresztrejtvényes újság is pár száz forintba kerül. Nem csak szórakoztató, de egészséges is: segít megakadályozni az időskori demencia kialakulását. Mint a legtöbb hobbi, ez is elvonja a figyelmet a hétköznapi stresszről, így csökkenhet a szorongás. A rendszeres rejtvényfejtők gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, tehát növeli a kommunikációs készségeket is.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?