Menü

Miért fontos a reggeli?

A reggeli legközismertebb előnye, hogy azonnal beindítja az anyagcserét. Ennek következtében több kalóriát égetünk el a nap során. Ez logikai szempontból is egyértelmű, hisz így kevesebb gyenge tápértékű ételt fogyasztunk el a nap során, hisz nem érezzük magunkat éhesnek.

Kutatások szerint azok, akik nem reggeliznek, nagyobb BMI-vel rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy amikor kihagyjuk a reggelit, a testünk igyekszik minél több kalóriát megőrizni. Ezentúl a reggelit kihagyók napközben egészségtelen nassolnivalókkal pótolják az elmaradt étkezést, ami súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezet.

Továbbá azok, akik minden nap reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Több fő vitamint és ásványi anyagot is visznek be a szervezetükbe, mint például a kalcium és a rostok. Emellett egy egészséges reggeli serkenti a memóriát és a koncentrációs képességet, ami a nap folyamán elég hasznos tud lenni, legyél akár diák, akár dolgozó felnőtt.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát reggelire?

A tipikus fehérlisztes-cukros péksüteményeket és szendvicseket érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült verzióra cserélni. Hozzájuk ideális lehet pár szelet pulyka vagy csirkemell sonka, némi zöldség, mindez leöblítve egy pohár frissen facsart citromos narancslével. Készíthetsz tojásrántottát is fele sárgájával, hozzá 1 szelet rozsos, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.

A friss zöldségek vagy zöldségkrémek magas rosttartalmukkal javítják az emésztést, beindítják az éjszaka folyamán lelassult bélműködést. Különösen táplálóak a müzlik, gabonapelyhek.

A legtökéletesebb reggeli fogás azonban a sportolók favoritja, a magas rost és B-vitamin tartalmú zabpehely. Eheted vízben/zsírszegény tejben főzve, vagy zsírszegény natúr joghurttal. Felturbózhatod egy kisebb maréknyi mandulával, némi gyümölccsel, vagy ízesítheted fehérjeporral is!

A nap folyamán a rostok, vitaminok fogyasztása mellett, mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!

Ha megoldható, reggelizzen együtt az egész család! Szánjunk rá időt, hogy kényelmesen és nyugodtan el tudjuk fogyasztani a remélhetőleg rostban és vitaminban gazdag reggelinket!

Liszli Kornélia

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani