Menü

Mi az a superfood?

Ha azt mondjuk superfood, vagy magyarosítva szuperétel, akkor általában zöld leveles zöldségekre, különböző egzotikus bogyós gyümölcsökre gondolunk, pedig egyszerű, hétköznapi ételek is tartozhatnak ebbe a kategóriába. Hogy csak néhányat említsek, ilyen a répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz vagy az alma is.

Alább pedig egy bővebb lista a teljesség igénye nélkül:olíva olaj, tengeri moszat, joghurt, csicseriborsó, lazac, áfonya, avokádó, gyömbér, goji bogyó, chia mag, málna, spenót,répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz, alma, brokkoli

Először is, a superfood neve ellenére nem képes helyettesíteni egy teljes napi tápanyagigényét egy embernek, azonban nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, vagyis inkább egy természetes táplálékkiegészítőről beszélhetünk ezesetben. A táplálkozástudomány tulajdonképpen az ételek azt a kis csoportját illeti ezzel a kifejezéssel, melyek az átlagosnál jóval több esszenciális tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Bár valóban nem csodaszerekről beszélünk, de bizonyítottan rengeteg téren van szervezetünkre jótékony hatása ezeknek az élelmiszereknek. Ilyen például az öregedésgátló, immunerősítő, kedélyjavító hatásúak.

Hogy kicsit jobban bemutassam a példáim, vegyük kezdésnek a paradicsomot. A magyar konyha egyik alappillére, valamint az íze is jellegzetes azáltal, hogy olyan arányban tartalmaz különböző aroma anyagokat, amilyenben más növény egy sem. Ezen kívül magas C-vitamin tartalommal bír, de másik 11 vitamint is tartalmaz, köztük az A, B1 és B2. Gyógyhatását egyik alkaloidjának, a tomatinnak köszönheti, mely kifejezetten hatásos gombás betegségek és gyulladásos folyamatok ellen.

Egy másik fentebb említett szuperétel a tojás. Érdekes tény, hogy a tojás az egyetlen olyan étel, ami az összes esszenciális, vagyis alapvető fontosságú aminosavat tartalmazza, valamint vitaminokban is gazdag. Ha belegondolunk, a tojás fehér része végül is arra szolgálna, hogy a növekvő embriót táplálja, így nem meglepő, hogy tele van tápanyagokkal.

A felsorolás egy másik hétköznapi eleme volt a gomba is. Bár nem mindenki képes megemészteni, sokszor kapcsolódik hozzá intolerancia vagy allergia, azonban rengeteg fehérjét tartalmaz, így tökéletes helyettesítője lehet húsoknak, nehezebb ételeknek. Nem szabad elfelejteni, hogy aki vegetáriánus étrend céljából használja hús helyett, annak a húsban megtalálható, azonban a gombából hiányzó fehérjéket és aminosavakat más forrásból kell pótolnia. Ezt nevezzük egyébként komplettálásnak. Amikor húst nem fogyasztó étrendhez figyelembe vesszük, hogy a helyettesítő ételek más arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, így amiből kevéshez jutunk hozzá, egyéb forrásból pótolni kell.

Balogh Emese

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.