Menü

Mi az a superfood?

Ha azt mondjuk superfood, vagy magyarosítva szuperétel, akkor általában zöld leveles zöldségekre, különböző egzotikus bogyós gyümölcsökre gondolunk, pedig egyszerű, hétköznapi ételek is tartozhatnak ebbe a kategóriába. Hogy csak néhányat említsek, ilyen a répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz vagy az alma is.

Alább pedig egy bővebb lista a teljesség igénye nélkül:olíva olaj, tengeri moszat, joghurt, csicseriborsó, lazac, áfonya, avokádó, gyömbér, goji bogyó, chia mag, málna, spenót,répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz, alma, brokkoli

Először is, a superfood neve ellenére nem képes helyettesíteni egy teljes napi tápanyagigényét egy embernek, azonban nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, vagyis inkább egy természetes táplálékkiegészítőről beszélhetünk ezesetben. A táplálkozástudomány tulajdonképpen az ételek azt a kis csoportját illeti ezzel a kifejezéssel, melyek az átlagosnál jóval több esszenciális tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Bár valóban nem csodaszerekről beszélünk, de bizonyítottan rengeteg téren van szervezetünkre jótékony hatása ezeknek az élelmiszereknek. Ilyen például az öregedésgátló, immunerősítő, kedélyjavító hatásúak.

Hogy kicsit jobban bemutassam a példáim, vegyük kezdésnek a paradicsomot. A magyar konyha egyik alappillére, valamint az íze is jellegzetes azáltal, hogy olyan arányban tartalmaz különböző aroma anyagokat, amilyenben más növény egy sem. Ezen kívül magas C-vitamin tartalommal bír, de másik 11 vitamint is tartalmaz, köztük az A, B1 és B2. Gyógyhatását egyik alkaloidjának, a tomatinnak köszönheti, mely kifejezetten hatásos gombás betegségek és gyulladásos folyamatok ellen.

Egy másik fentebb említett szuperétel a tojás. Érdekes tény, hogy a tojás az egyetlen olyan étel, ami az összes esszenciális, vagyis alapvető fontosságú aminosavat tartalmazza, valamint vitaminokban is gazdag. Ha belegondolunk, a tojás fehér része végül is arra szolgálna, hogy a növekvő embriót táplálja, így nem meglepő, hogy tele van tápanyagokkal.

A felsorolás egy másik hétköznapi eleme volt a gomba is. Bár nem mindenki képes megemészteni, sokszor kapcsolódik hozzá intolerancia vagy allergia, azonban rengeteg fehérjét tartalmaz, így tökéletes helyettesítője lehet húsoknak, nehezebb ételeknek. Nem szabad elfelejteni, hogy aki vegetáriánus étrend céljából használja hús helyett, annak a húsban megtalálható, azonban a gombából hiányzó fehérjéket és aminosavakat más forrásból kell pótolnia. Ezt nevezzük egyébként komplettálásnak. Amikor húst nem fogyasztó étrendhez figyelembe vesszük, hogy a helyettesítő ételek más arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, így amiből kevéshez jutunk hozzá, egyéb forrásból pótolni kell.

Balogh Emese

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.