Menü

Szobanövények gondozása

A szobanövények különösen feldobhatják otthonod hangulatát. Egyébként is jó, ha az ember otthonosan érzi magát lakásában, de főleg akkor érdemes szobanövényekkel dekorálni, ha nincs kertünk és lehetőségünk a természet közelségét élvezni. Díszként sem utolsók a szobanövények, de nem elhanyagolható jótékony hatásuk sem, ugyanis tisztítják a levegőt. Kutatások szerint a legjobb növények erre a célra az aloe félék, a zöldike, az anyósnyelv, szobai futóka, gerbera és a krizantém. Ugye, egyik sem egzotikus, ritka növényféle, sőt, valószínűleg többünknek volt, vagy van jelenleg is a lakásában ezek közül.

Bár minden növény más és más igényekkel rendelkezik, azért vannak aranyszabályok, amik alkalmazása nagyban megkönnyíti a gondozás folyamatát. A legtöbb növény a 15-24 fok közötti hőmérsékletet szereti, valamint az is egyetemes igazság, hogy magasabb hőmérsékleten a növények megnyúlnak, fogékonyabbak a betegségekre, alacsonyabb hőmérsékleten pedig visszatartják a virágzást. Szintén az arany középutat érdemes keresni abból a szempontból is, hogyan helyezzük el őket. Nem javasolt túl zsúfoltan sem tárolni őket, de a nagy légmozgás, huzat sem kedvez nekik, ilyenkor általában levélhullás figyelhető meg.

A szobanövények nevelésének legnehezebb része mindig az öntözés. Milyen sűrűn, a nap melyik szakában, mennyit, öntve vagy spriccelve és még sorolhatnánk a hétköznapi dilemmákat. Bár sokan egyértelmű és konkrét választ szeretnének növényeikkel kapcsolatban, azonban elmondható, hogy még egy fajtán belül is a körülmények szabják meg az adott növény vízigényét. A legjobb módszer, ha először tájékozódunk arról, milyen vízigényű általában az adott fajta. Ezután ehhez mérten naponta/hetente ellenőrizzük a földet. Ha a felszín alatt a föld még nedves, nem kell locsolnunk. Ha száraz és porózus, akkor itt az ideje egy kis víznek, azonban ezt is részletekben tegyük meg. Ne álljon sosem a víz a növény alatt, mert akkor könnyen rohadásnak indulnak a gyökerei. Hiába írják azt, hogy hetente többször érdemes locsolni, ha kifejezetten párás helyen van és a földje még egy hét elmúlása után is nedves, a locsolással csak ártunk neki. A túllocsolás hamarabb öli meg növényünket, mint a kiszáradás, így érdemes inkább kevesebbet és ritkábban locsolni, a levelein úgyis látjuk, ha már igényli a vizet.

Egy másik nagy kérdés a tápoldatozás. Kell vagy nem, ha igen milyen, mennyi és még ezer meg egy kérdés. Alapvetően nem egy kötelező dologról beszélünk, így, ha nem fontos, hogy különösen terebélyes levélzettel rendelkezzen a növényünk, dús virágzata legyen vagy nagyobb terméshozama, akkor nem kihagyhatatlan a tápoldat, azonban, ha ezek fontosak számunkra, tájékozódjunk egy helyi mezőgazdasági- vagy virágboltban, ahol biztosan találunk az adott fajhoz valót. Persze vehetünk általános szobanövény tápsót is bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban.

Végül pedig egy másik sarkalatos pontja a növénygondozásnak: az átültetés. Ennek épp itt az ideje, ugyanis tavasszal, ahogyan egyre hosszabbak a nappalok, úgy gyorsul fel a növények növekedése is, ezért érdemes egy nagyobb cserépbe ültetnünk kedvenc szobanövényünket. A fiatal növényeket általában évente ültetik át, de más jelei is vannak annak, ha nagyobb cserép szükségeltetik. Ilyen például, ha a talaj felső rétegén fehér bevonat jelenik meg, vagy ha a földet leütögetve úgy látjuk, az teljesen be van hálózva a gyökerekkel. Itt gyakorlatilag a talajválasztásra kell odafigyelnünk, valamint az óvatos áthelyezésre. A talaj leggyakrabban általános virágföld. Még a palántáknak is megfelel, nem feltétlen van szükség kifejezetten palántaföldre. Persze ezt is lehet cifrázni és különböző szerves anyag tartalmú földeket venni a különböző növényeknek, de ez már mindenkinek az egyéni igényein múlik.

Balogh Emese

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.