Menü

Kamilla egészségre gyakorolt hatásai

A kamilla gyógyhatását vizsgálatok is alátámasztják. Virágzatát használhatjuk fel a gyógyászatban, amely elsősorban sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

Belsőleg alkalmazva általában megfázáskor alkalmazzuk, a felső légúti panaszokat enyhíti, remek öblögetőszer válik belőle torokgyulladás esetén is. Ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk, bátran inhaláljunk vele.

Az emésztő szervrendszerre is kifejti jótékony hatását: gyomorfekély, gyomor -és bélhurut esetén, vagy ha puffadással küzdünk, remekül alkalmazhatjuk a kamillából készült teát. Ha nehezen alszunk el, akkor is érdemes kortyolni belőle egy csészényit.

Szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás kezelésére is alkalmas. Ezt azonban csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamillával érdemes kipróbálni, ugyanis az allergizáló növényekkel, kórokozókkal szennyezett növény veszélyes is lehet! Így a szembetegségek kezelésére nem javasolják.

Használhatjuk fürdőként is aranyér vagy fekélyes sebek kezelésére, ekcémára is kiváló.

A száj betegségei, mint az afta, és egyéb gyulladásos betegségek, ellen is alkalmazhatjuk.

Mivel a kamilla enyhe hatással rendelkezik, ezért az adagolást betartva bátran alkalmazhatjuk, azonban van, aki érzékeny rá, annál allergiás reakciót is kiválthat. Ez esetben semmiképp se alkalmazzuk a növényt!

A virágban lévő, kék színű illóolajat elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmazhatjuk, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek. A kamillát gombaellenes és antibakteriális hatásáról is ismerjük, egyes hatóanyagai sebgyógyításra is alkalmasak. A belőle készített forrázat nyugtató hatású, a kamillából készült kivonat pedig gátolja a gyomorban és bélrendszerben lévő fekélyek kialakulását.

Hogyan használjuk?

Forrázatként: 1 púpozott teáskanálnyi kamillát, vagy 2 púpozott teáskanálnyi friss gyógynövényt 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk. Hagyjuk állni 10 percig, lehetőleg letakarva. Használat előtt szűrjük le a forrázatot.

Inhalálásra: Egy tál forralt vízhez adjunk 2 teáskanál virágot, vagy 5 csepp olajat, majd a gőzt inhaláljuk be légzőszervi megbetegedés esetén.

Fürdőként: adjunk a fürdővízhez 4-5 csepp olajat, ez segít a sebgyógyulásban és a bőr megnyugtatásában, sőt a menstruációs fájdalmak enyhítésében is segít! Kisbabák fürdővízhez is adhatjuk, ehhez egy csésze átszűrt forrázatot alkalmazzunk, segít nekik az elalvásban.

Szájöblítésre: használjunk egy csésze forrázatot gargalizáláshoz fogíny betegség, gyulladások vagy torokfájás esetén.

Borogatásként: gyulladt bőrfelületen is alkalmazhatjuk, ehhez tegyünk kamillát egy mullkendőbe, forrázzuk le, majd 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.