Menü

Kamilla egészségre gyakorolt hatásai

A kamilla gyógyhatását vizsgálatok is alátámasztják. Virágzatát használhatjuk fel a gyógyászatban, amely elsősorban sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

Belsőleg alkalmazva általában megfázáskor alkalmazzuk, a felső légúti panaszokat enyhíti, remek öblögetőszer válik belőle torokgyulladás esetén is. Ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk, bátran inhaláljunk vele.

Az emésztő szervrendszerre is kifejti jótékony hatását: gyomorfekély, gyomor -és bélhurut esetén, vagy ha puffadással küzdünk, remekül alkalmazhatjuk a kamillából készült teát. Ha nehezen alszunk el, akkor is érdemes kortyolni belőle egy csészényit.

Szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás kezelésére is alkalmas. Ezt azonban csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamillával érdemes kipróbálni, ugyanis az allergizáló növényekkel, kórokozókkal szennyezett növény veszélyes is lehet! Így a szembetegségek kezelésére nem javasolják.

Használhatjuk fürdőként is aranyér vagy fekélyes sebek kezelésére, ekcémára is kiváló.

A száj betegségei, mint az afta, és egyéb gyulladásos betegségek, ellen is alkalmazhatjuk.

Mivel a kamilla enyhe hatással rendelkezik, ezért az adagolást betartva bátran alkalmazhatjuk, azonban van, aki érzékeny rá, annál allergiás reakciót is kiválthat. Ez esetben semmiképp se alkalmazzuk a növényt!

A virágban lévő, kék színű illóolajat elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmazhatjuk, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek. A kamillát gombaellenes és antibakteriális hatásáról is ismerjük, egyes hatóanyagai sebgyógyításra is alkalmasak. A belőle készített forrázat nyugtató hatású, a kamillából készült kivonat pedig gátolja a gyomorban és bélrendszerben lévő fekélyek kialakulását.

Hogyan használjuk?

Forrázatként: 1 púpozott teáskanálnyi kamillát, vagy 2 púpozott teáskanálnyi friss gyógynövényt 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk. Hagyjuk állni 10 percig, lehetőleg letakarva. Használat előtt szűrjük le a forrázatot.

Inhalálásra: Egy tál forralt vízhez adjunk 2 teáskanál virágot, vagy 5 csepp olajat, majd a gőzt inhaláljuk be légzőszervi megbetegedés esetén.

Fürdőként: adjunk a fürdővízhez 4-5 csepp olajat, ez segít a sebgyógyulásban és a bőr megnyugtatásában, sőt a menstruációs fájdalmak enyhítésében is segít! Kisbabák fürdővízhez is adhatjuk, ehhez egy csésze átszűrt forrázatot alkalmazzunk, segít nekik az elalvásban.

Szájöblítésre: használjunk egy csésze forrázatot gargalizáláshoz fogíny betegség, gyulladások vagy torokfájás esetén.

Borogatásként: gyulladt bőrfelületen is alkalmazhatjuk, ehhez tegyünk kamillát egy mullkendőbe, forrázzuk le, majd 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!